Posjet Kluba umirovljenika Središtu za razvoj vođa

Središte za razvoj vođa “Marko Babić” u vojarni “Josip Jović” na Udbini posjetili su 13. ožujka članovi Kluba umirovljenika “Končar” iz Zagreba. Posjet Središtu inicirali su članovi Kluba koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i dio radnog vijeka proveli u Oružanim snagama Republike Hrvatske.  

Časnički namjesnik Mato Bjelovarac, prvi dočasnik Središta, upoznao je goste s njegovom povijesti: od preteče, Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran”, koje je djelovalo od 1994. do 2000. u Šepurinama, do današnjeg Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, ustrojenog 2019. godine. Objasnio im je također ulogu Središta i njegovu važnost u procesu obuke pripadnika Oružanih snaga RH.

Gosti su imali priliku upoznati se i s obučnom infrastrukturom koju Središte koristi tijekom obuke za razvoj vođa: od prepoznatljivog tornja, poligona pješačkih prepreka i borilišta do situacijskog vježbališta, tzv. mislilice, te s njihovom ulogom u obuci. Novi naraštaj vođa svoju prvu ovogodišnju obuku započinje ovih dana. Zapovjednik Središta pukovnik Ivan Vukelić održao je zatim gostima kratko predavanje o Krbavskoj bitki. Naime, sjedište ovog Središta upravo je na lokaciji te povijesno važne bitke hrvatskog naroda.

Po riječima gostiju, posjet je bio obilježen emocijama i oduševljenjem. Predsjednica Kluba umirovljenika “Končar” Jasminka Lenartić na kraju je istaknula: “Klub umirovljenika ‘Končar’ Zagreb zahvaljuje vam na organizaciji našeg posjeta Središtu za razvoj vođa ‘Marko Babić’ na Udbini. Bila nam je velika čast što su nam zapovjednik i prvi dočasnik sve pokazali. Uživali smo u razgledavanju poligona za vježbanje te mjesta za odmor vojnika, kao i u filmu o obuci dočasnika i časnika naše vojske. Neki članovi našeg Kluba bili su sudionici Domovinskog rata, stoga im je ovaj posjet posebno drag. Zato vam, uime Kluba, velika hvala na svemu.'”

Tekst i foto: OJI