Potpora euroatlantskoj budućnosti Kosova

Ministar Buljević istaknuo je kako je posjet jasan znak potpore prijateljskoj zemlji te snažna potpora euroatlantskoj budućnosti Kosova. Kao članica NATO-a, Hrvatska će se u okviru Saveza zalagati za nastavak djelovanja operacije KFOR dok prilike to budu zahtijevale, istaknuo je ministar Buljević nakon posjeta Zapovjedništvu KFOR-a te naglasio spremnost za dodatni angažman ukoliko se za to javi potreba…

Ministar obrane RH Josip Buljević boravio je od 6. do 8. ožujka u službenom posjetu Republici Kosovu. U okviru svojeg prvog službenog bilateralnog posjeta, ministar Buljević prvog se dana susreo s domaćinom ministrom Kosovskih snaga sigurnosti Hakijem Demollijem, predsjednicom Republike Kosova Atifetom Jahjagom te premijerom Isom Mustafom. Ministar je posjetio i Zapovjedništvo kopnene vojske Kosovskih snaga sigurnosti i Središte za sveučilišne studije.
Tijekom službenih sastanaka s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti razgovaralo se o bilateralnim odnosima i modalitetima unapređenja obrambene suradnje te konkretnim modelima potpore Republike Hrvatske i Ministarstva obrane reformama kosovskih institucija i perspektivi Kosova u euroatlantskim integracijama. Naglašena je također i potreba da se zajednički nastave napori usmjereni prema integraciji Kosova u formate i inicijative obrambene suradnje u jugoistočnoj Europi.
Obje su strane istaknule zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom dvaju ministarstava, ali obostrani cilj i ambicija ostaje njezino dodatno unapređivanje. U tom će se kontekstu nastaviti napori u osnaživanju transformacije Kosovskih snaga sigurnosti, kao i suradnja u području izgradnje ključnih sposobnosti. Ministar Buljević naglasio je kako Hrvatska želi vidjeti Kosovske snage sigurnosti spremne za sudjelovanje u izgradnji sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, ali i šire, uključujući i sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama.
Ministri su razmijenili i mišljenja u vezi s aktualnim sigurnosnim stanjem na globalnoj razini te implikacijama postojećih kriza na situaciju u jugoistočnoj Europi.
Što se tiče sigurnosnih izazova, posebno su istaknuti oni koji proizlaze iz migrantske krize te mogućnosti uspostave novih alternativnih izbjegličkih ruta, ali i pitanja poput rastućeg radikalizma na području jugoistočne Europe. Istaknuta je obveza svake zemlje za ulaganje maksimalnih napora u sprečavanje potpore aktivnostima ISIL-a i radikalnih čimbenika. U tom je kontekstu obostrano zaključeno kako zajednički izazovi otvaraju novu dimenziju suradnje.
Tema razgovora bio je i nastavak hrvatskog angažmana u okviru međunarodnih napora za osiguranje nesmetanog razvoja i stabilnosti Kosova (KFOR, EULEX).
Prilikom susreta s najvišim dužnosnicima, predsjednicom Atifetom Jahjagom te premijerom Isom Mustafom, istaknuta je snažna potpora euroatlantskoj orijentaciji Kosova. Jedan je od hrvatskih prioriteta osnaživanje i intenziviranje odnosa s Kosovom. Ujedno je snažno pozdravljena spremnost Kosova za provedbu strukturnih reformi i jačanje institucionalnih kapaciteta. Iskazana je također potpora naporima u provedbi sporazuma između službene Prištine i Beograda.
Ministar Buljević istaknuo je kako je posjet jasan znak potpore prijateljskoj zemlji te snažna potpora euroatlantskoj budućnosti Kosova.

Posjet pripadnicima 20. HRVCON-a u KFOR-u
U sklopu posjeta Republici Kosovu, ministar Buljević sastao se 7. ožujka sa zapovjednikom NATO-ove operacije KFOR general-bojnikom Guglielmom Luigijem Migliettom, a potom i s pripadnicima 20. hrvatskog kontingenta.
Tijekom razgovora sa zapovjednikom KFOR-a razmijenjena su mišljenja o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji na Kosovu i u jugoistočnoj Europi te naporima koje KFOR poduzima u cilju daljnje stabilizacije stanja i održavanja sigurnosti na Kosovu. General Miglietta upoznao je ministra Buljevića sa strukturom i zadaćama KFOR-a i trenutačnim prioritetima same operacije. Zahvalio je na predanosti Republike Hrvatske i njezinih Oružanih snaga koje u operaciji KFOR pridonose značajnim helikopterskim sposobnostima te angažmanom u savjetovanju Kosovskih snaga sigurnosti.
Ministar Buljević naglasio je važnost operacije KFOR i djelovanja NATO-a te njegovu ulogu u stabilizaciji i povećanju sigurnosti na Kosovu, ali i doprinos KFOR-a ukupnoj stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe. Istaknuo je kako je KFOR imao veliku ulogu u osiguravanju transformacije Kosova u funkcionirajuću demokraciju. Rekao je kako i nadalje vidi ulogu KFOR-a na Kosovu, posebno u svjetlu nestabilnog europskog sigurnosnog okružja te novih prijetnji i izazova. Stabilnost Kosova presudna je za stabilnost jugoistočne Europe, a KFOR je jamac mira, sigurnosti, stabilnosti, uspostave demokratskih institucija na Kosovu, kao i stvaranja međuetničkog povjerenja. Istaknuo je kako je stabilnost jugoistočne Europe iznimno značajna za Republiku Hrvatsku koja će i u budućnosti nastaviti pružati svoj doprinos. Kao članica NATO-a, Hrvatska će se u okviru Saveza zalagati za nastavak djelovanja operacije KFOR dok prilike to budu zahtijevale – istaknuo je ministar. Naglasio je također i spremnost za dodatni angažman ukoliko se za to javi potreba.
Nakon sastanka sa zapovjednikom KFOR-a, ministar obrane susreo se s pripadnicima 20. hrvatskog kontingenta koji su mu ukratko predstavili zadaće koje obavljaju u sklopu te operacije. Ministar obrane zahvalio je pripadnicima OSRH na predanosti i trudu koji ulažu tijekom obavljanja odgovornih zadaća te naglasio kako smo po profesionalnosti prepoznati među saveznicima. Među ostalim, istaknuo je kako Hrvatska svoj ugled u izgradnji međunarodne sigurnosti duguje upravo svim pripadnicima OSRH koji djeluju u okviru međunarodnih operacija i misija.
U području KFOR-a trenutačno je raspoređen 20. hrvatski kontingent koji čine 22 pripadnika OSRH. Kontingent uključuje letačko, logističko i stožerno osoblje, a u operaciji sudjeluje s dvama transportnim helikopterima Mi-171Sh. Fokusiran je na izvršavanje zadaća zračnog transporta, rad u NATO-ovu Stožeru operacije KFOR te rad u NATO-ovim savjetničkim timovima na razini Ministarstva Kosovskih snaga sigurnosti, kao i na razini samih Kosovskih snaga sigurnosti.
Pripadnici Oružanih snaga RH u operaciji potpore miru KFOR sudjeluju od 2009. godine. Ukupno ih je sudjelovalo 410, a među njima bilo je i 12 žena. Za vrijeme sudjelovanja u KFOR-u pripadnici OSRH ostvarili su ukupno 7849 letova.


Posjet Memorijalnom centru “Adem Jashari” u Prekazu
Drugog dana službenog posjeta Republici Kosovu ministar Buljević i posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur sa službenim izaslanstvom Ministarstva obrane RH posjetio je Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu. Ministar se susreo s članovima obitelji Jashari te položio vijenac na spomen-obilježje. Tijekom razgovora s članovima obitelji Jashari ministar Buljević istaknuo je kako su obje zemlje dale veliku žrtvu te svjedočile velikim stradanjima za slobodu i neovisnost. Trajna je to poveznica dviju zemalja i upravo zato one danas znaju cijeniti svoju slobodu i spremno preuzimaju svoj dio odgovornosti u trajnom uspostavljanju mira i stabilnosti te euroatlantskoj budućnosti jugoistočne Europe. Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu osnovan je u znak sjećanja na žrtve napada na Prekaz u ožujku 1998. godine tijekom koje je ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jashari i više od 50 članova njegove obitelji. U Prekazu je, osim pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, ubijen i veći broj žena, djece i starijih ljudi.


OJI, Foto: Ministarstvo KSS-a