Pripadnici 3. HRVCON-a vratili se iz Afganistana

Pripadnici trećeg hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru “Resolute Support”, 18. ožujka u kasnim večernjim satima, stigli su u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” u 91. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO-a na Plesu.

Pripadnike trećeg hrvatskog kontingenta dočekali su predstavnici Oružanih snaga RH na čelu s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnikom Mirkom Šundovom, zapovjednikom Zapovjedništva za potporu general-bojnikom Dragom Matanovićem, zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadnim generalom Miroslavom Kovačem, zamjenikom zapovjednika Zapovjedno operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadirom Krešom Tuškanom te rodbina i prijatelji.

Zapovjednik kontingenta brigadir Mijo Haršanji po dolasku u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu predao je prijavak načelniku Glavnog stožera general-pukovniku Mirku Šundovu, koji je zahvalio sudionicima misije na njihovom angažmanu u Afganistanu.

„Vaš doprinos, kao i doprinos svih naših prethodnih kontingenata, ostat će zabilježen jer su sa svakim novim međunarodnim kontingentom Afganistanske snage sigurnosti korak bliže da konačno same preuzmu punu odgovornost za sigurnost svoje zemlje. Sudjelovanjem u misiji u Afganistanu još ste jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri uvijek mogu računati”, istaknuo je general Šundov. Također, načelnik Glavnog stožera OS RH izrazio je zadovoljstvo jer su u misiji zajedno bili partneri i pripadnici oružanih snaga iz prijateljskih i susjednih zemalja.

Zapovjednik 3. hrvatskog kontigenta, brigadir Mijo Haršanji poručio je pripadnicima kako mu je bila čast biti njihov zapovjednik proteklih šest mjeseci, te da i u budućnosti budu nositelji i pokretači aktivnosti iz područja mirovnih operacija u svojim postrojbama.

U sastavu 3. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru “Resolute Support” bilo je 78 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, od kojih 7 žena, te 12 pripadnika Vojske Crne Gore. Njegove zadaće primarno su bile fokusirane na mentoriranje i obučavanje Afganistanskih snaga sigurnosti, te na zaštitu savjetničkih timova.

Istim zrakoplovom u Hrvatsku su stigli i pripadnici Oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Vojske Crne Gore i Armije Makedonije, koji nisu bili dio trećeg hrvatskog kontingenta, ali su također sudjelovali u misiji „Resolute Support“ u Afganistanu.

OJI, Foto: S. Brigljević