Protubrodski vođeni projektili C-802 (YJ-2/YJ-82)

Pogotkom u jedan od najsuvremenijih ratnih brodova – izraelsku korvetu Hanit – kineski projektili C-802 potvrdili su svoju borbenu učinkovitost

Izraelska je mornarica imala tu nesreću da doživi prvo borbeno djelovanje protubrodskih vođenih projektila u povijesti ratovanja, koje će iz osnove izmijeniti pomorsko ratovanje. Tijekom Trećeg arapsko-izraelskog rata 1967. egipatski su raketni čamci prvi put u povijesti pomorskog ratovanja uspješno uporabili protubrodske vođene projektile SS-N-2 Styx kad su 21. listopada potopili izraelski razarač Eilat. Od tada je izraelska ratna mornarica slovila kao jedna od najnaprednijih i najsuvremenijih koja je posebnu pozornost posvetila proturaketnoj obrani svojih brodova. Vrhunac te politike bio je ulazak u operativnu uporabu tri korvete klase Eilat (Sa’ar 5) potkraj prošlog stoljeća. Osnovni zahtjev, koji su nove korvete trebale ispuniti, bio je mogućnost preživljavanja u uvjetima priobalnog djelovanja protiv neprijatelja opremljenog suvremenim protubrodskim vođenim projektilima. Zbog toga je kod korveta klase Eilat primijenjen stealth načina projektiranja i gradnje koji dotad nije bio primjenjivan ni na jednom operativnom ratnom brodu. U slučaju klase Eilat stealth je obuhvatio ne samo znatno smanjenje radarskog odraza već i infracrvenog potpisa kako bi se olakšala obrana od protubrodskih vođenih projektila s radarskim i IC sustavom samonavođenja na cilj. Posebna je pažnja posvećena i smanjenju zvučnog i magnetskog potpisa, a napravljeni su i pionirski koraci u smjeru smanjenja mogućnosti vizualnog otkrivanja broda. U potpunosti poštujući sve zahtjeve izraelske ratne mornarice projektanti su napravili relativno malu korvetu maksimalne istisnine 1227 tona (standardne istisnine 1075 tona) i duljine preko svega 86,4 metra. Smanjenje radarskog odraza postignuto je kombinacijom velikih zakošenih površina na bokovima i nadgrađu te korištenjem RAM (Radar Absorbent Material) materijala. Doduše, smanjenje radarskog odraza nije na razini švedske korvete klase Visby, ali je više nego dovoljno da bitno poveća vjerojatnost preživljavanja u borbi. Tome su pridodani i suvremeni radarski i elektrooptički sustavi za rano (pravodobno) otkrivanje malih ciljeva (protubrodskih vođenih projektila) koji lete na malim visinama (neposredno iznad morskih valova).

Za uništavanje otkrivenih vođenih protubrodskih projektila korvete klase Eilat dobile su i proturaketni raketni sustav Barak. Osnovna namjena ovog raketnog sustava je obaranje vođenih protubrodskih projektila koje može uništavati na udaljenosti od pet kilometara. Svaka korveta klase Eilat može nositi do 64 projektila sustava Barak.
Zadnju crtu obrane od vođenih protubrodskih projektila čini i topnički sustav Vulcan Phalanx CIWS kalibra 20 mm smješten na pramcu broda. Kada djeluje protiv malih ciljeva kao što su protubrodski projektili CIWS ima maksimalni domet od 1,5 kilometra uz maksimalnu brzinu paljbe njegovog šesterocijevnog topa je 3000 granata u minuti. Zbog svega toga stručnjaci su izraelske korvete klase Eilat svrstavali među tri ratna broda najbolje prilagođenim djelovanju u priobalnim vodama.
Zbog toga je u stručnim krugovima kao bomba odjeknula vijest da je Hezbolah 14. srpnja ove godine ispred libanonske obale vođenim protubrodskim projektilom Noor (iranska oznaka za kineski projektil C-802) uspio pogoditi i teško oštetiti korvetu Hanit klase Eilat. Na sreću posade broda projektil je brod pogodio u krmeni dio oštetivši helikoptersku platformu i kormilo. Na brodu su poginula četiri člana posade. Da je projektil pogodio Hanit po sredini trupa gubici među 74 člana posade sigurno bi bili veći, možda bi i korveta, zbog požara i sekundarnih eksplozija brodskog naoružanja, potonula. Hezbolah je na Hanit lansirao dva Noora. Jedan je pogodio cilj a drugi je pogodio i potopio kambodžanski trgovački brod koji je plovio 60 kilometara od libanonske obale.
Objašnjenje izraelske ratne mornarice kako je došlo do pogotka Noora u Hanit je, najblaže rečeno, čudno. Tim prije jer se korveta nalazila u borbenoj misiji blokade libanonske obale. Oni tvrde da posada Noora nije bila svjesna opasnosti od protubrodskih vođenih projektila jer izraelske obavještajne službe nisu znale da Hezbolah posjeduje tu vrstu oružja. Za napad su optužili i libanonsku vojsku koja je navodno osigurala Hezbolahu podatke o poziciji izraelskog ratnog broda. Bez obzira na razloge zbog kojih se posada Hanita nije uspjela obraniti od Noora ostaju nepobitna činjenica da stealth tehnologija očito nije dovoljna da zaštiti brodove od pogotka suvremenih protubrodskih projektila. A ovim se uspješnim napadom Noor ili kineski protubrodski vođeni projektil C-802, dokazao kao suvremeno pomorsko oružje.

Razvoj
Projektil YJ-82 nastao je na osnovama projektila Ying Ji-8 (YJ-8) čije je postojanje prvi put zamijećeno 1984. Vjeruje se da je razvoj projektila YJ-8 započeo početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u China HaiYing Electro-Mechanical Technology Academy (CHETA, poznata i kao Treća zrakoplovna akademija). Iako je prvobitna ideja bila napraviti protubrodski vođeni projektil koji će se rabiti s brodova i obalnih lansera YJ-8 je naknadno prilagođen uporabi s podmornica (u površinskoj vožnji) te s borbenih zrakoplova. Naknadno je razvijena podinačica koja omogućava lansiranje YJ-8 projektila iz zaronjenih podmornica. Oznaka C-801 veže se uz izvozne inačice YJ-8 projektila namijenjenih uporabi s brodova i obalnih lansera, dok oznaka C-801K označava inačicu namijenjenu lansiranju iz zraka. NATO je ovaj vođeni projektil označio CSS-N-4 Sardine.
Iako je kineska ratna mornarica do sedamdesetih godina prošlog stoljeća već imala razvijenu široku paletu protubrodskih vođenih projektila, što temeljenih na sovjetskim projektima što razvijenih potpuno samostalno, CHETA je odlučila razviti potpuno novi projektil koji će svojim odlikama biti znatno više nalik zapadnim suvremenicima. Navodno za svoj projekt CHETA nije dobila državnu i vojnu potporu, iako je to teško povjerovati. Na Zapadu je puno češća tvrdnja da je YJ-8 nastao kao kopija francuskog Exoceta. Navodno su kineski stručnjaci uspjeli doći u posjed barem jednog pakistanskog Exoceta te na temelju njega napraviti kinesku kopiju. Kineski izvori to pobijaju i tvrde da je YJ-8 nastao kao spoj najboljih odlika francuskog Exoceta i američkog Harpoona, ali da je u potpunosti rezultat kineske pameti.

Testiranja raketnog motora na kruto gorivo započela su u listopadu 1973., a prva testna lansiranja novog projektila obavljena su početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. U početku novi projektil baš i nije obećavao jer su dva od tri lansirana projektila promašila cilj zbog problema sa sustavom za samonavođenje. Zbog toga je sustav samonavođenja prošao kroz temeljitu promjenu. Nova probna lansiranja obavljena su u rujnu 1985. Ovog puta je svih šest lansiranih projektila pogodilo cilj. To je bilo dovoljno da se kineska ratna mornarica zainteresira za novi protubrodski vođeni projektil te da 1987. odobri njegovu operativnu uporabu. Pri primjerci YJ-8 projektila instalirani su na fregate klase Jianghu-IV (Type 053H). Istodobno je, pod oznakom C-801 započelo i nuđenje stranim kupcima. Na tome se razvoj nije zaustavio i CHETA je vrlo brzo razvila projektil YJ-81 (C-801A) povećanog dometa. Novi je projektil dobio i sklopiva krila koja su se rastvarala neposredno nakon napuštanja lansera. Time je omogućeno da ga se postavi u lanser znatno manjeg promjera.
Iako se domet projektila YJ-81 skoro udvostručio u odnosu na domet YJ-8 (porastao je s 42 na 80 kilometara) kineska je ratna mornarica zahtijevala projektil još većeg dometa. Da bi se dostigli postavljeni zahtjevi projektanti su se odlučili da raketni motor zamijene turbomlaznim motorom. Tako je nastao projektil YJ-82/YJ-2 (C-802) kojeg je NATO označio kao CSSC-8 Saccade. C-802 prvi je put viđen 1989. iako je njegov razvoj započeo još 1985. Prva testna lansiranja izvedena su 1990. Naknadno je razvijena i inačica C-802K namijenjena lansiranju iz zraka. Iako su zapadni izvori prvotno tvrdili da je C-802 isključivo namijenjen obalnim raketnim bitnicama (zbog toga je i dobio oznaku CSSC-8) kineska ratna mornarica je s YJ-82 uskoro počela naoružavati svoje ratne brodove. Prvo su se pojavile na razaraču Luhai te potom i fregatama klase Jiangwei (Type 053H3). Iako su navodno postojali planovi da se projektilima YJ-82 naoružaju svi važniji kineski ratni brodovi od tog se plana odlustalo jer je CHETA u međuvremenu razvila još napredniji projektil YJ-83 (C-803). Po najnovijim izvještajima iz Kine projektil YJ-83 je postao standardni protubrodski projektil svih tamošnjih ratnih brodova.

Nakon iskustava s C-801 Iran se zainteresirao i za C-802, osobito za inačicu namijenjenu lansiranju s kopna. Iran je prvobitno naručio, po nekim izvorima 60, a po nekim čak 100 projektila C-802 kako bi ih rabio s kopnenih lansera i raketnih čamaca. Navodno je kupio i licencu za izradu C-802 koju je nazvao Noor iako neki izvori navode da je samostalno kopirao kineski projektil. Do 14. srpnja ove godine jedini poznati korisnici projektila C-802 bili su Kina i Iran.

YJ-8/C-801
Po konfiguraciji i dimenzijama YJ-8 je gotovo identičan projektilu MM 38 Exocet, osim što je neznatno veći. To znači da na sredini tijela ima četiri krilca u delta konfiguraciji namijenjena stvaranju uzgona tijekom leta, dok na stražnjem dijelu tima mala četvrtasta krilca namijenjena upravljanju letom. Ta će se konfiguracija zadržati i na svim ostalim projektilima ove obitelji, pa tako i na YJ-82. Inačice namijenjene lansiranju s brodova, podmornica i obalnih lansera na stražnjem dijelu imaju i startni raketni motor na kruto gorivo. Startni motor ima masu od 160 kilograma i odbacuje se nakon prestanka rada. Da bi se postigla stabilnost tijekom lansiranja i donekle neutralizirala masa startnog motora on je dobio četiri velika krila koja stvaraju dodatni uzgon pri malim brzinama tijekom lansiranja. Startni motor u nekoliko sekundi ubrza projektil mase 185 kilograma od visoke podzvučne brzine (0,9 Macha). Nakon toga se pali putni raketni motor na kruto gorivo koji održava brzinu od 0,9 Macha do krajnjeg dometa. Krajnji domet projektila YJ-8 je 42 kilometra (minimalni domet je osam kilometara). Inačica namijenjena lansiranju iz zraka ima maksimalni domet od 50 kilometara ako je lansirana s visine od 10 000 metara. Na srednjem dijelu leta YJ-8 održava visinu od 20 do 30 metara iznad površine mora. Nakon što radarski sustav za samonavođenje otkrije cilj projektil se spušta na visinu od pet do sedam metara iznad mora. Ciljeve uništava posebno oblikovanom probojno-razornom bojnom glavom mase 165 kilograma. Projektil YJ-81 ima istu konfiguraciju i masu, ali je dobio jači putni raketni motor s dužim vremenom izgaranja tako da mu je maksimalni domet povećan na 80 kilometara.

YJ-82/C-802
Na toj je osnovi razvijen i projektil YJ-82. Od svojih prethodnika YJ-8 i YJ-81 zadržao je oblik i aerodinamičnu konfiguraciju te radarski sustav za samonavođenje na ciljeve. Zadržana je i bojna glava mase 165 kilograma. Da bi se ugradio turbomlazni motor i potrebni spremnici za gorivo projektil je produžen 0,578 metara. Promjer tijela od 0,36 metara i raspon krila od 1,18 metara zadržani su. Unatoč povećanju dimenzija masa projektila je smanjena za sto kilograma. Zbog toga je na stražnji dio projektila postavljen nešto slabiji startni raketni motor. Još jedna izmjena na projektilu bilo je postavljanje usisnika za zrak potrebnog za rad turbomlaznog motora. Usisnik je postavljen s donje strane između krila na sredini projektila. Ugradnjom turbomlaznog motora maksimalni je domet porastao na 120 kilometara uz zadržavanje maksimalne brzine od 0,9 Macha. Inačica namijenjena lansiranju iz zraka YJ-82K ima maksimalni domet od 130 kilometara. Kako je zadržan i sustav za samonavođenje s projektila YJ-8 ista je ostala i trajektorija leta.
Dosad je najviše sumnji oko kineskih vođenih protubrodskih projektila bilo oko kvalitete njihovih radarskih sustava za samonavođenje na ciljeve. Nakon što je iranski Noor, koji je po licenci izrađivan C-802, uspio pogoditi korvetu Hanit ispred libanonske obale takvih sumnji će biti puno manje. Sada je svima jasno da radarski sustav za samonavođenje na YJ-82 puno ne zaostaje za istovjetnim sustavima na francuskom Exocetu i američkom Harpoonu. YJ-82 ima sad već klasični sustav kontrole leta i samonavođenja na ciljeve. Na srednjem dijelu leta kontrola se vrši preko inercijalnog sustava navigacije s radijskim visinomjerom. Nakon što se projektil približi cilju uključuje se monoimpulsni radar u nosu rakete koji radi u rasponu frekvencija od 10 do 20 GHz (J frekvencijski raspon).

Nakon pogotka u cilj bojna glava mase 165 kilograma prvo iskorištava brzinu projektila da bi se probila u unutrašnjost broda da bi tek nakon toga eksplodirala. Time se maksimizira njen učinak koji je usmjeren ne toliko na potapanje već prije na onesposobljavanje ratnih brodova. Tijekom jednog testiranja jedan je projektil YJ-8 opremljen istom bojnom glavom potopio trgovački brod istisnine 10 000 tona. Ratni su brodovi namjenski projektirani tako da izdrže direktan udar protubrodskog projektila što dokazuje i primjer Hanita koji je unatoč oštećenjima uspio otploviti prema Izraelu.
Zapadni su izvori u početku tvrdili da je isključiva namjena YJ-82 uporaba s obalnih lansera, što se pokazalo kao netočno. Ono što je točno je da je za YJ-82 razvijen posebni kamion-lanser. Na kamionu s tri osobine projektanti su smjestili laser s tri projektila i upravljačku kućicu u kojoj se nalaze operateri i oprema potrebna za unos podataka o poziciji cilja i poziciji lansera u odnosu na cilj. Uz mobilni lanser ide i kamin s agregatom za električnu energiju. Nije poznato je li jedan kamion s agregatom može istodobno električnom strujom napajati više lansera iako je to vjerojatna mogućnost. Tako su za lansiranje YJ-82 projektila s obalnih mobilnih lansera potrebna dva vozila.
Tijekom izložbe Defence Systems & Equipment International (DSEI), koja je u rujnu 2005. održana u Londonu, javnosti je pokazana inačica C-802A povećanog dometa na 180 kilometara. Ova je inačica najvjerojatnije isključivo namijenjena izvozu jer je kineska ratna mornarica u međuvremenu na svoje ratne brodove počela postavljati novi projektil – YJ-83.

YJ-83/C-803
Iako je kvalitativni skok s YJ-8 na YJ-82 bio veliki CHETA nije stala na tome već je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća započela razvoj novog protubrodskog vođenog projektila koji je dobio oznaku YJ-83. Iako se o postojanju novog kineskog protubrodskog projektila znalo i prije američke su obavještajne službe uspjele njegove odlike djelomično otkriti tek u studenom 2002. Tada je mornarički jurišnik JH-7 lansirao YJ-83 projektil iznad zaljeva Bohai. Američke obavještajne službe pratile su let i ostale zaprepaštene. Iako se očekivalo da novi projektil ima povećani domet (procjenjivalo se na nekih 150 do 200 kilometara) nisu očekivali da će preletjeti udaljenost veću od 180 kilometara. Na kraju su ustvrdili da YJ-83 ima domet od 250 kilometara. Uz to novi kineski protubrodski projektil tijekom prilaska cilju na udaljenosti od nekih 15 kilometara ubrzava na 1,5 Macha kako bi što više otežao njegovo obaranje. Kako je domet povećan na više od 200 kilometara, a YJ-83 srednji dio leta prevali brzinom od 0,9 Macha kineski su stručnjaci morali dodati mogućnost prijenosa podataka o poziciji cilja tijekom leta. Zbog toga je ugrađen datalink koji omogućava da projektil prima podatke iz helikoptera, aviona ili podmornica koji se nalaze u blizini cilja.
Po vanjskim dimenzijama i konfiguraciji YJ-83 je gotovo identičan YJ-82 iako se točne dimenzije ovog protubrodskog vođenog projektila još uvijek ne znaju. U međuvremenu je kineska ratna mornarica pokrenula proces prenaoružavanja svojih ratnih brodova projektilom YJ-83 tako da se on nalazi na svim njenih razaračima i na skoro svim korvetama. Jedina iznimka su razarači klase Lanzhou koji su dobili potpuno nove protubrodske vođene projektile.

Novi smjer
Ako je primjer razarača klase Lanzhou (Type 052C) pokazatelj novog smjera opremanja kineske ratne mornarice onda se može očekivati da će svi novoizgrađeni razarači, a možda i fregate, dobiti protubrodske projektile YingJi-62 (YJ-62). Iako nije potvrđeno da postoji izvozna inačica ovog protubrodskog projektila YJ-62 se često može naći i pod oznakom C-602. Za razliku od protubrodskih vođenih projektila obitelji YJ-8, koji jako nalikuju Exocetima, YJ-62 ima konfiguraciju sličnu američkom krstarećem projektilu Tomahawk. YJ-62 također je razvio CHETA ali na osnovi protubrodskih vođenih projektila YJ-6 (C-601) koji su pak razvijeni na osnovi sovjetskog protubrodskog vođenog projektila SS-N-2 Styx.
Kineska tvrtka zadužena za trgovinu oružjem China National Precision Machinery Import and Export Corporation (CPMIEC) prvi je put na londonskoj izložbi DSEI 2005. godine prvi put obznanila neke podatke o novom protubrodskom projektilu. U promidžbenom materijalu koji se mogao naći na štandu CPMIEC-a pisalo je da je YJ-62 opremljen s radarom s mogućnošću promjene radne frekvencije koji pruža znatno veću otpornost na ometanje od klasičnih monoimpulsnih radara. Procjenjuje se da je domet radara 40 kilometara.

Lansiranje se obavlja pomoću relativno malog startnog raketnog motora na čvrsto gorivo mase 210 kilograma koji projektil mase 1140 kilograma ubrza u nekoliko sekundi na visoku podzvučnu brzinu. Tada se pali putni turbomlazni (možda i turbofan) motor koji YJ-62 daje maksimalni domet od 280 kilometara.Projektil leti brzinom od 0,9 Macha na visini od 30 metara iznad mora sve dok radar ne uoči cilj. Na srednjem dijelu putanje vođenje je kombinirano inercijalno i uz pomoć GPS-a. Nakon usmjeravanja projektila prema cilju započinje njegovo spuštanje na 7 do 10 metara iznad mora. Za razliku od projektila obitelji YJ-8 koji imaju bojnu glavu mase 165 kilograma YJ-62 je puno ozbiljniji protivnik jer je opremljen bojnom glavom mase 300 kilograma. Za razliku od projektila YJ-8, koji su svi smješteni u kvadratnim konternerima-lanserima YJ-62 je smješten u kontejner-lanser valjkastog oblika.

Kineski protubrodski vođeni projektili
  MM 38 Exocet YJ-8 YJ-82 YJ-62
Dužina 5,21 m 5,81 m 6,392 m 7 m
Promjer tijela 0,35 m 0,36 m 0,36 m ?
Raspon krila 1,1 m 1,18 m 1,22 m ?
Masa pri lansiranju 735 kg 815 kg 715 kg ?
Masa bojne glave 165 kg 165 kg 165 kg 300 kg
Navođenje inercialno/

radarsko

inercialno/

radarsko

inercialno/

radarsko

inercialno/GPS/

radarsko

Domet 40 km 42 km 120 km 250 km

 

Tomislav JANJIĆ