Prvi modificirani River

BAE Systems pokazao je prvi od tri nova odobalna ophodna broda modificirane klase River (Batch 2) za britansku mornaricu. Na web-stranici tvrtke objavljena je sredinom kolovoza fotografija izvlačenja broda iz zatvorene hale brodogradilišta Govan u Škotskoj uoči svečanosti porinuća. Spomenuta klasa gradi se s ciljem održavanja ključnih sposobnosti u vakuumu koji će nastati između završetka gradnje nosača zrakoplova klase Queen Elizabeth i početka gradnje fregata Type 26 (Global Combat Ship). Vrijednost ugovora o gradnji i isporuci triju brodova iznosi 348 milijuna funti (558,5 milijuna dolara), a potpisan je u kolovozu 2014. godine. Plovila će služiti za protuterorističke i protupiratske zadaće te operacije suzbijanja krijumčarenja.

(Foto: BAE Systems)

Plovila su razvijena i projektirana za oceansku plovidbu. Modificirana klasa River imat će istisninu od oko 2000 tona, doplov oko 5000 NM i postizat će najveću brzinu od 24 čvora. Osigurani su smještajni kapaciteti za 60 članova posade, autonomija će iznositi 35 dana, a predviđeni doplov 5000 NM. Brodovi će imati BAE Systemsov CMS-1 sustav upravljanja borbom te radare tvrtke Kelvin Hughes. Radarski sustav činit će I Band Doppler SharpEye radar namijenjen helikopterskom nadzoru i navigaciji te E/F Band SharpEye radar namijenjen navigaciji i izbjegavanju sudara.
Iako se temelji na dokazanoj platformi 90-metarskih plovila koja su u uporabi brazilske i tajlandske mornarice, oblikovno je rješenje promijenjeno u 29 odvojenih područja kako bi se zadovoljile specifične britanske potrebe. Najvažnija promjena obuhvaća sletnu palubu koja je redizajnirana za najnoviju generaciju helikoptera Merlin, a preostale se važnije promjene odnose na povećanje skladišnih i smještajnih kapaciteta.
Isporuka prvog i drugog plovila u klasi, imena “Forth” i “Medway”, planirana je za 2017., a trećeg, koje će se zvati “Trent”, za 2018. godinu.

Maja PTIĆ GRŽELJ