Drugi modificirani River za Tajland

Britanski brodograđevni div BAE Systems potpisao je ugovor s tajlandskom brodograđevnom tvrtkom Bangkok Dock o potpori programu gradnje drugog modificiranog odobalnog ophodnog broda klase River namijenjenog potrebama tajlandske Kraljevske ratne mornarice. U BAE Systemsovu priopćenju za medije stoji kako se ugovor odnosi na pružanje tehničke podrške i konzultantskih usluga tijekom gradnje novog plovila u brodogradilištu Mahidol Adulyadej Naval Dockyard. Spomenuta podrška bit će usmjerena na projektne i tehničke aspekte s unaprijed osiguranim stručnjacima u Bangkoku i Škotskoj. Tijekom gradnje drugog ophodnog broda, Bangkok Dock imat će pristup tehničkoj podršci koju osigurava projektni tim trenutačno uključen u gradnju triju ophodnih brodova modificirane klase River (Batch 2) namijenjenih britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici. Financijska je vrijednost programa 248 milijuna funti (558,5 milijuna američkih dolara), a potvrđen je u kolovozu 2014.

(Foto: BAE Systems)

Tajland je kupio projektnu dokumentaciju odobalnog ophodnog broda klase River od tvrtke BAE Systems kao potporu gradnji prvog odobalnog ophodnog broda HTMS “Krabi” koji je uveden u aktivnu službu RM Tajlanda u kolovozu 2013. I ovo je plovilo također izgrađeno u partnerstvu s BAE Systemsom.
Izgradnja drugog ophodnog broda modificirane klase River počela je nakon potpisivanja ugovora u rujnu 2015. s tvrtkom Bangkok Dock vrijednog 80 milijuna američkih dolara. Cilj Bangkok Docka gradnja je drugog ophodnog broda u dvije do tri godine uz napredak drugih potencijalnih ugovora za gradnju brodova klase River. Tajlandska ratna mornarica treba najmanje pet plovila klase River, iako će vremenski okvir i opseg ugovora ovisiti isključivo o financijama. Postoje također naznake o mogućim akvizicijama spomenutih brodova u drugim državama jugoistočne Azije, a program bi vodila tvrtka BAE Systems.

Maja PTIĆ GRŽELJ