Puma 19 na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”

“Cilj provedbe vježbe Puma 19/1 bilo je zadnje uvježbavanje i testiranje potencijala za vježbu Puma 19, koja će biti kruna ovogodišnjeg djelovanja 2. mehanizirane bojne Pume. Kulminacija je to cjelokupnog obučnog ciklusa, koji je počeo hodnjom iz Našica do Varaždina i povratka Bojne kući,” kaže zapovjednik 1. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Pume natporučnik Marko Aladrović

Kako bi se što bolje pripremili za krajnji ovogodišnji obučni cilj, vojnu vježbu s bojnim gađanjem Puma 19, pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske-oklopno mehanizirane brigade proveli su od 13. do 15. svibnja na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju vježbu na zemljištu Puma 19/1. Prema riječima zapovjednika 2 mb Pume bojnika Zlatka Iživkića, u fokusu vježbe bila je 1. mehanizirana satnija i njezine reakcije na vježbi na zemljištu. Na vježbi je korišten sustav MILES, koji preko uređaja, koji vojnici i korištena vozila imaju na sebi, bilježi sve aktivnosti, a uz njega korišten je i GPS.

“Kao i svaka vježba, i ova je bila opsežna u planskom dijelu, u provedbenom radimo tri dana, a završni dan vježbe uključuje spremnost za obranu i samu provedbu obrane. Nakon što se pripremi obrana, kontrola vježbe uključuje protivnika, odnosno crvenu skupinu. Ono što je bitno jest naš popis zadaća važnih za misiju i dijelovi tih zadaća koje ćemo provjeriti. Danas je na redu provedba obrane – izvlačenje na položaje te reorganizacija i konsolidacija,” objašnjava bojnik Iživkić. Dodaje da na vježbi sudjeluju ukupno 184 pripadnika, 13 borbenih vozila pješaštva BVP M-80 i osam motornih vozila. Prvi dan vježbe uključuje pokret iz područja prikupljanja do taktičkog područja prikupljanja, drugi dan od taktičkog područja prikupljanja do područja obrane, a treći provedbu same obrane.

Tijekom provedbe vježbe uvjeti na poligonu “Eugen Kvaternik” bili su iznimno teški, u što se mogla uvjeriti i ekipa Hrvatskog vojnika. Zbog obilne kiše, koja je padala danima, kretanje po terenu – i pripadnicima i vozilima – otežavalo je vojnicima dobro poznato slunjsko blato, no, kako kaže zapovjednik Puma – vojska se mora uvježbavati neovisno o vremenu.

“Od svih naših dolazaka ovamo uvjeti nikad nisu bili teži. Nije problem hladnoća, nego kiša, Padala je danima, rijeke su nabujale, uvjeti za vježbu na granici su regularnosti. No, ne možemo ih birati,” zaključuje bojnik Iživkić. Unatoč lošem vremenu, pripadnicima Puma nije nedostajalo motivacije. “Cilj provedbe vježbe Puma 19/1 bilo je zadnje uvježbavanje i testiranje potencijala za vježbu Puma 19, koja će biti kruna ovogodišnjeg djelovanja 2. mehanizirane bojne Pume. Kulminacija je to cjelokupnog obučnog ciklusa, koji je počeo hodnjom iz Našica do Varaždina i povratka Bojne kući,” kaže zapovjednik 1. mehanizirane satnije natporučnik Marko Aladrović. Dodaje kako su tijekom obučnog ciklusa testirani psihofizički kapaciteti pripadnika te zadovoljno kaže da su taj test svi položili.

“Rad u teškim vremenskim uvjetima dokazao je da su pripadnici iznimno motivirani i spremni za djelovanje u svim uvjetima i da će zadaće uvijek biti izvršene u najkraćem roku. Također moram napomenuti da se unutar vježbe ocjenjuju izvidnici i satnija vatrene potpore te njihovi kapaciteti za rad i djelovanje na terenu,” dodaje natporučnik Aladrović. Vježbu na zemljištu Puma 19 posebno će pamtiti skupnica Ana Grabrić jer joj je to bila prva vježba kao zapovjednici BVP-a M-80A. “Moja zadaća bila je koordinirati svoju posadu s iskrcajnim dijelom te u konačnici pružiti vatrenu potporu snagama na terenu. Vremenski uvjeti otežali su provedbu vježbe, ali ništa nije nepremostivo, pa tako ni vrijeme. Smatram da smo zadaće izvršili te da će vježba Puma 19 biti pravi pokazatelj spremnosti naše postrojbe za izazove koji nas čekaju,” zaključuje skupnica Grabrić.


U ulozi ocjenjivača svih elemenata vježbe bili su pripadnici Središta za borbenu obuku, koji su u realnom vremenu pozorno pratili i bilježili aktivnosti. S pomoću sustava MILES mogli su vidjeti sve što se zbiva na terenu, pa tako i kad jedna od strana pretrpi gubitak. Inače, ulogu suprotne strane “igrao” je vod pripadnika 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade. “Putem sustava MILES i GPS-a, koji se nalaze na svakom vozilu i svakom pješaku, vidimo točno što se zbiva na terenu. U svakom trenutku imamo nadzor nad cijelim manevarskim poljem na području obrane i plavih i crvenih snaga. Možemo u svakom trenutku znati pokret svakog pješaka, svakog BVP-a i koje je vozilo ili pješak uništen. Mi iz EXCON-a možemo u svakom trenutku izbaciti iz igre ili pješaštvo ili borbeno vozilo. To nam sve omogućava sustav MILES. Trenutačno se na displeju vidi obostrani raspored snaga: plave su u području obrane, a crvene u području napada. Plave imaju 12 BVP-a, a suprotna strana četiri Patrije,” objasnio je čelnik ocjenjivačkog tima na vježbi bojnik Hajdar Mujačić.

Martina Butorac

Snimio Tomislav Brandt