Razvoj odlikovanja Republike Hrvatske za vojne i ratne zasluge (IV. dio)

Konačno rješenje Odlikovanja Republike Hrvatske za vojne i ratne zasluge proizlazi iz Zakona o odlikovanjima i priznanjima iz travnja 1995. godine. Tim je Zakonom uređen sustav odlikovanja kakav poznajemo i danas, međutim faleristi će se složiti da je, usprkos tome što je na snazi već 25 godina (uz manje korekcije), sazrelo vrijeme za uređeniji sustav odlikovanja Republike Hrvatske.

Odlikovanja za ratne zasluge sastoje se od veleredova, redova, spomenica i medalja. Sastavni su dijelovi veleredova Velika Danica odlikovanja, lenta s medaljonom odlikovanja, mala oznaka odlikovanja, odnosno zamjenica te umanjenica odlikovanja. Redovi se dijele na redove s ogrlicom i Danicom, redove s ogrlicom, redove s Danicom i redove s vrpcom. Sastavni dijelovi redova s ogrlicom jesu ogrlica s medaljonom odlikovanja, Danica, zamjenica i umanjenica, ogrlica s medaljonom odlikovanja, zamjenica i umanjenica odlikovanja za redove s ogrlicom, odnosno medaljon odlikovanja, zamjenica i umanjenica za odlikovanja s Danicom.

Sastavni dijelovi reda s vrpcom su medaljon s vrpcom, zamjenica i umanjenica odlikovanja. Medalje se sastoje od medaljona s vrpcom i zamjenice. Vojna odlikovanja prema važnosnom slijedu su Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Red hrvatskog križa, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera, Spomenica Domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti. Kao dopuna Zakonu ustanovljene su i spomen- medalje. Tako je neposredno nakon završetka borbenih aktivnosti 1995. Hrvatski sabor usvojio Odluku o ustanovljenju medalja za sudjelovanje u vojno-redarstvenim operacijama i u iznimnim pothvatima. Odlukom su ustanovljene medalje za operacije Ljeto 95., Bljesak i Oluju te Medalja za iznimne pothvate. Nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, dakle istočne Slavonije, zapadnog Srijema i Baranje, u siječnju 1998. godine ustanovljena je Spomen medalja ”Vukovar” Odlukom o ustanovljenju posebne spomen-medalje u prigodi povratka hrvatskog Podunavlja pod državni suverenitet, odnosno u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

Prije nego što se dotaknemo pojedinačnih odlikovanja, valja istaknuti da su nužne promjene u sustavu odlikovanja jer je nakon Domovinskog rata sustav odlikovanja u Oružanim snagama ograničen na Spomenicu domovinske zahvalnosti, koja je u odnosu na inicijalni prijedlog, svedena na samo jednu, za uzornu i časnu službu. Pritom ne treba obezvređivati sustav odlikovanja, ali uvođenje novih medalja praksa je u svim vojskama svijeta. I dalje se očekuju medalje za ratne zasluge, kao što je medalja oslobađanja zapadne Slavonije i Bilogore, a valjalo bi uvesti medalju oslobađanja juga Hrvatske. No ponajprije je nužno, vodeći se načelom aktualizacije, uvoditi medalje koje se dodjeljuju za sudjelovanje na međunarodnim misijama. Jednako tako Hrvatska vojska pomaže i ugroženim područjima, odradila je ključni posao u poplavama 2014. godine, kao i u potresom pogođenim područjima 2019. i 2020. godine. Kao spomen na te mirnodopske akcije mogu se uvesti spomen-medalje jer je hrvatski vojnik dao nemjerljiv doprinos u tim vrlo teškim, traumatičnim i dramatičnim trenucima.

Marin Sabolović