Satnija za potporu – ključna sastavnica PZB-a

“Satnija za potporu namijenjena je za protokolarnu, prometnu, administrativnu i sportsku potporu cijeloj bojni te Uredu Predsjednika RH, a prema potrebama i MORH-u i OSRH,“ kaže njezin treći zapovjednik natporučnik Zvonimir Jakić

Ususret 30. obljetnici ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne, koja se obilježava u veljači, Hrvatski vojnik u ovom broju predstavlja Satniju za potporu, najmlađu sastavnicu PZB-a koja je ključna za obavljanje svih aktivnosti unutar Bojne. Posjetom Pantovčaku i Tuškancu upoznali smo sve segmente Satnije i tako dobili potpuniju sliku o njezinu ustroju i načinu rada.

Iskustvom do uspjeha

Ustrojena u srpnju 2019., Satnija za potporu najmlađa je sastavnica unutar Počasno-zaštitne bojne. Sve aktivnosti potpore, prije ustrojavanja Satnije, provodile su druge ustrojstvene cjeline Bojne, ali s vremenom se javila potreba za novom satnijom koja bi omogućila lakšu koordinaciju i nesmetano obavljanje potpornih zadaća. Kao njezin treći zapovjednik, natporučnik Zvonimir Jakić objašnjava nam kako je Satnija namijenjena za protokolarnu, prometnu, administrativnu i sportsku potporu cijeloj bojni te Uredu Predsjednika RH, a prema potrebama MORH-u i OSRH. “Zapovjedništvo satnije zaduženo je za planiranje, usmjeravanje, nadzor i usklađivanje svih segmenata kako bi se svaka zadaća izvršila profesionalno i na najvećoj razini kako se od nas očekuje“, rekao je natporučnik Jakić. Priznaje da mu je, kao zapovjedniku, najveći izazov odvojenost dijela Satnije na drugu lokaciju, te usklađivanje zahtjeva iz Ureda Predsjednika sa svakodnevnim zadaćama Satnije. Kako bi se svi zahtjevi i zadaće uspješno odrađivali, na ključnim mjestima unutar Satnije nalaze se iskusni dočasnici, koji su prošli sve razine zapovijedanja unutar PZB-a i poznaju sve njezine sastavnice te potrebe Ureda. Satniju za potporu primarno popunjavaju pripadnici iz drugih satnija PZB-a, a manji dio dolazi iz vanjskih postrojbi temeljem posebnih uvjeta popune. “Ključne pozicije ostavljamo uglavnom za pripadnike iz Bojne jer nam je bitno da osoba koja dolazi poznaje strukturu i potrebe svih tijela s kojima surađujemo,“ istaknuo je zapovjednik. Kad su u pitanju zahtijevane karakteristike pripadnika koji dolazi u ovu postrojbu na prvom je mjestu visoka razina primjerenog i diskretnog odnosa prema zadaći jer se veći dio poslova odnosi na suradnju s Uredom Predsjednika i drugim državnim institucijama. Osim toga, traži se odgovornost prema zadaći, profesionalnost, uljudnost, urednost i točnost u izvršavanju zadaća. Posebnost Satnije za potporu ogleda se u tome što je jedina satnija u PZB-u koja sudjeluje u svakoj aktivnosti Bojne bez obzira na to je li ona sama nositelj aktivnosti ili samo pruža potporu. Kao njezin prvi dočasnik, stožerni narednik Ivan Raić s osmijehom nam govori kako prije njega ove satnije nije ni bilo jer je on tu od njezina ustrojavanja. U suradnji sa zapovjednikom organizira provođenje obuke te se brine o školovanju pripadnika i njihovoj karijeri. “Imamo dobro ustrojenu piramidu za razvoj i svi su naši pripadnici na odgovarajućim ustrojbenim mjestima koja im omogućavaju daljnje napredovanje,“ rekao je prvi dočasnik koji unatoč velikom opsegu zadaća uvijek uspijeva naći vremena za obuku osvježenja s pripadnicima.

Uspješni rezultati rada

Satnija za potporu sastoji se od dva voda. U prvom je vodu desetina vozača, desetina za protokol, administrativna i sportska desetina, a drugi vod čine četiri desetine vozača. Na Tuškancu je uz Zapovjedništvo Satnije smještena sportska i administrativna desetina, a na Pantovčaku se nalazi protokolarna desetina i vozači. Natporučnica Rea Tomina Skender zapovjednica prvog voda, nakon određenog vremena provedenog u postrojbi i obavljanja različitih dužnosti u više satnija unutar PZB-a, upoznata je s funkcioniranjem svakog segmenta Satnije i zato nema problema s razumijevanjem i usklađivanjem zadaća svakog od njih. Objašnjava nam da su vozači u njezinu vodu namijenjeni za prometnu potporu Bojne dok su vozači iz drugog voda za potrebe Ureda. Kao specifičnost ove satnije, natporučnica je navela desetinu za sport koja u takvom sastavu ne postoji nigdje drugdje unutar OSRH osim kod njih na Tuškancu. Okosnice desetine dočasnici su za sport, iskusni sportaši koji su završili mnoge tečajeve i edukacije kako bi svoje iskustvo i znanje digli na veću razinu i svaki od njih zadužen je za određeni dio, od trčanja, CrossFita do fizioterapije i drugo. “Mi brinemo o fizičkoj spremi naših pripadnika, te ih pripremamo za različita sportska natjecanja“, govori nam zapovjednik sportske desetine stožerni narednik Zoran Jozić. Kao profesionalni atletičar i instruktor za tjelovježbu, stožerni narednik samouvjereno i s ponosom govori o radu svoje desetine i svemu što postižu on i njegovi kolege, a da je u pravu dokazuju nam mnogi pripadnici Počasno-zaštitne bojne koji na svim sportskim natjecanjima ostvaruju iznimne rezultate. Jedan od takvih primjera je i pripadnica PZB-a poručnica Ana Antolić, koja je zahvaljujući pripremama s dočasnicima iz sportske desetine osvojila prvo mjesto na natjecanju Prvi za Hrvatsku u ženskoj konkurenciji i time pokazala kako se samo uz kvalitetnu pripremu može doći do titule najbolje vojnikinje. “Naši pripadnici potvrđuju sposobnosti sportske desetine. Ne bi bilo rezultata da ne radimo kako treba,“ zaključio je Jozić. Kad je sport u pitanju, ono čime se ova satnija najviše ponosi sportsko je natjecanje Viribus unitis koje je postalo iznimno popularno i cijenjeno ne samo među pripadnicima Hrvatske vojske nego i pripadnicima srodnih javnih službi koje šalju natjecatelje. Satnija za potporu organizacijski je nositelj cijelog natjecanja, a i sami se natječu i ostvaruju izvanredne rezultate. Uz sve obveze u Satniji uspijevaju ispunjavati i ostale vojničke dužnosti i sve to uz dobru organizaciju. Kao zapovjednici voda čiji su pripadnici nerijetko angažirani po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu, može se reći da natporučnici Tomini Skender sigurno nije lako upravljati takvim vodom. “Izazovno je to što moram biti stalno upućena u sve i u svakom trenutku znati gdje su mi ljudi, ali jako dobro smo međusobno  povezani i odlično funkcioniramo tako da se ne može dogoditi da ne znam gdje je tko u kojem trenutku,“ spremno odgovara natporučnica.

Najeksponiraniji iz desetine definitivno su fotografi koji prate Predsjednika na svim lokacijama i njihova su imena u potpisu svih fotografija koje idu u javnost. Dolaskom na Pantovčak posjetili smo njihov ured i postavili ih ispred fotoaparata što nije baš uobičajena situacija za ljude koji su navikli biti s druge strane kamere

Diskretnost i profesionalnost

Kad govorimo o protokolarnoj desetini Satnije za potporu mislimo na najposebniju ustrojstvenu cjelinu, barem nam je tako rekao njezin zapovjednik časnički namjesnik Krešimir Naglić. “Naša se posebnost ogleda u tome što svi iz desetine direktno surađujemo s Uredom Predsjednika i tu je naše radno okruženje,“ ističe časnički namjesnik. Najeksponiraniji iz desetine definitivno su fotografi koji prate Predsjednika na svim lokacijama i njihova su imena u potpisu svih fotografija koje idu u javnost. Dolaskom na Pantovčak posjetili smo njihov ured i postavili ih ispred fotoaparata što nije baš uobičajena situacija za ljude koji su navikli biti s druge strane kamere. S njihove strane diskrecija je zajamčena, a to je ono što je najbitnije u obavljanju takve vrste posla. “Ne eksponiramo se previše, nama je obavljanje ovog posla čast i ponos,“ govori Naglić i priznaje kako u početku nije bilo lako prebaciti se iz vojnog svijeta u civilno okruženje, ali ovime su dobili značajan napredak u karijeri i svjesni su da na neki način prezentiraju OSRH.


Dragana Podner, šefica Protokola Ureda Predsjednika Republike: “Pripadnici Satnije za potporu PZB-a od početka mojeg rada u Protokolu Predsjednika čine važan dio tima koji svakodnevno priprema i realizira programe, one u Uredu i one na terenu. S obzirom na to da je Predsjednik Republike ujedno i vrhovni zapovjednik OSRH te da često pripremamo programe koji se tiču vojske, kao i programe u vojnim objektima, vojno znanje i iskustvo pripadnika PZB-a koji rade u Protokolu od velike nam je važnosti i uvijek se možemo osloniti na njih. Pripadnici PZB-a svakodnevno rade zajedno s ostalim kolegicama i kolegama iz Protokola i uspješno obavljaju sve poslove.”


Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda Predsjednika Republike: “Dolaskom na dužnost glasnogovornika Ureda Predsjednika Republike iznenadio sam se kad sam vidio da su svi službeni fotografi Ureda Predsjednika djelatne vojne osobe, odnosno pripadnici PZB-a. Vrlo brzo uvjerio sam se kako oni kvalitetno i odgovorno obavljaju svoj posao i spremno prihvaćaju nove profesionalne standarde ako im se osiguraju tehnički uvjeti za to. Osim u svakodnevnim programima u Uredu Predsjednika ili na terenu, svoju profesionalnost pokazali su i prilikom snimanja zahtjevnih inozemnih susreta i izaslanstava koja su često koristila i njihove fotografije. Pohvalno je što istodobno ne zanemaruju svoje vojničke obveze, koliko im to posao u Uredu Predsjednika dopušta.”


TEKST; Janja Marijanović Šaravanja

FOTO; Tomislav Brandt, Filip Glas, Marko Beljan