Sava Star 19 – uvježbavanje pješačkih snaga

U okviru prezentacije sedme bilateralne vježbe HV-a i Britanske kopnene vojske pripadnici bojne Gromovi i pukovnije Queen’s Own Yeomanry prikazali su na poligonu “Crvena zemlja” napad na utvrđeni protivnički položaj i zasjedu za pješačku ophodnju

Stojimo na uzvisini na poligonu “Crvena zemlja” i promatramo točku koja se nalazi nekoliko stotina metara iznad nas. Riječ je o strojničkom uporištu, no dobro je zamaskirano granama i okruženo grmljem pa se čuvari položaja ne vide. Uskoro primjećujemo da se prema točki s naše desne strane prikradaju vojnici, možda njih petnaestak. Predaleko smo da bismo vidjeli, no nose odore Hrvatske i Britanske kopnene vojske te oznake bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade i pričuvne pukovnije Queen’s Own Yeomanry Kraljevskog oklopnog korpusa (Royal Armoured Corps).

Uskoro počinje “koncert”, vatra s obiju strana. Vojnici koji napadaju strojnički položaj nisu sami. Imaju potporu koju ne vidimo, no koja se također nalazi na uzvisini pa buka postaje sve jača. Nakon desetak minuta pucnjava prestaje i spuštamo se prema položaju. Strana u napadu (tj. plavi), pobijedila je i osvojila uporište iz kojeg su “štektale” britanska strojnica L7 General Purpose Machine Gun (GPMG) kalibra 7,62 x 51 mm te jurišne puške L85A2 (SA80) kalibra 5,56 x 45 mm. Svi sudionici akcije, i “crveni” i “plavi”, postrojavaju se i slušaju riječi dvojice visokih časnika – zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade brigadnog generala Tihomira Kundida i zapovjednika 4. pješačke brigade Britanske kopnene vojske brigadnog generala Olivera Browna. Generali hvale vojnike i način na koji su izveli akciju, ali i naglašavaju važnost događaja u kojem sudjeluju. To je Sava Star 19, bilateralna vježba Hrvatske kopnene vojske i Britanske kopnene vojske koja je postala tradicionalna i od 5. do 22. rujna provodi se već sedmi put. Za Hrvatsku vojsku cilj vježbe je uvježbavanje pješačkog voda/satnije u međunarodnom okruženju i pružanje potpore uvježbavanju pješačkih snaga OS-a Ujedinjenog Kraljevstva.

Sve skupa, na vježbi Sava Star 19 obučno-vježbovnu skupinu čini oko 200 hrvatskih i britanskih vojnika. Mi smo, zapravo, nazočili demonstraciji vježbe za predstavnike Diplomatskog i Vojnodiplomatskog zbora, ustrojstvenih cjelina MORH-a i HV-a te nekih od savezničkih vojski. “Akcija je bila zanimljiva. Provoditi je zajedno s Britancima jedno je sasvim novo iskustvo,” govori nam vojnikinja Natalija Mladenović. No, jednako su zanimljivi vojnički razgovori kad akcije nema: “Razgovaramo o opremi, naoružanju, sve nam se to dosta razlikuje. Što se tiče procedura, one su u jednom dijelu slične, u drugom različite.”

“Vidjeli ste vrlo uspješnu napadnu operaciju. Prije nje provodili smo vrijeme zajednički se uvježbavajući, usklađujući postojeće razlike. Hrvatski vojnici napad su proveli fantastično, bili su vrlo brzi i agresivni. Vaša oprema i naoružanje? Najviše nam se sviđaju radiouređaji koji su dosta manji i lakši od naših, kao i puška VHS. Ovdašnji teren iznimno je izazovan. Mi imamo više ravnih, otvorenih područja, a i vrijeme u sjevernoj Engleskoj, gdje uglavnom vježbamo, puno je vlažnije i kišovitije,” rekao nam je britanski natporučnik Geraint Bartie.

Napad na uporište nije bio sve što smo tog dana vidjeli od pripadnika dviju savezničkih vojski. Uskoro krećemo prema šumovitom, crnogoričnom dijelu velikog poligona i ulazimo dublje među drveće. Jedva primjećujemo ležeće vojnike koji su zauzeli položaje iza stijena i stabala i gledaju cestu koja se nalazi možda dvadesetak metara nizbrdo. Lokacija je izvrsna za postavljanje zasjede koja čeka protivničku pješačku ophodnju. Opet prolazi desetak minuta i ponavlja se scenarij s pucnjavom i vikanjem. “Finale” se ponavlja, pobjeđuju “plavi”, a zapovjednici izražavaju zadovoljstvo načinom na koji su zajednički provedene sve potrebne taktike i procedure. Cilj je da svi budu što više zajedno na terenu, da iskoriste sve što “Crvena zemlja” nudi za uvježbavanje. Terenski dio kojem smo nazočili provodi se neprekidno tijekom šest dana, a mješovita satnija Hrvata i Britanaca cijelo to vrijeme konstantno provodi operacije. Satnik Frano Šesto, zapovjednik 1. satnije Gromova, u ulozi je časnika za vezu i glavni je komunikacijski most između pripadnika dviju vojski. “Svi sudionici dosta su uzbuđeni, vesele se iskustvima koja će steći na vježbi. Ovakvi događaji povećavaju interoperabilnost nas i partnera iz NATO-a. Ukratko, vježbom poboljšavamo svoje zajedničke sposobnosti djelovanja, no i one koje su specifično naše. S naše strane, dobro je i što smo na Crvenoj zemlji. Gromovi vježbaju na svim poligonima u Hrvatskoj, ali ovdje nešto manje,” zaključuje satnik Šesto.


Queen’s Own Yeomanry

Yeoman je engleska riječ prvi put zabilježena oko 1300. godine. Označavala je pripadnika klase maloposjednika, ranga ispod plemićkog. Poslije se odnosila na uglednog služitelja monarha ili plemića visokog ranga.

Queen’s Own Yeomanry laka je konjanička postrojba u pričuvi Britanske kopnene vojske, specijalizirana za izvidničke zadaće. Danas u KoV-u postoje četiri pričuvne pukovnije u čijem se imenu čuva tradicionalni izraz “yeoman”.

Postrojba je aktivna od 1971. godine. Ustrojena je od pet postrojbi iz regije Midlands, sjeverne Engleske i jugozapadne Škotske. Čine je pričuvnici, koji po potrebi bivaju angažirani širom svijeta, a u novije su vrijeme sudjelovali u misijama u Afganistanu (operacija Herrick) i Iraku (operacija Telic).

Baza pukovnije u vojarni je “Fenham Barracks” u Newcastleu, a postrojbe su još razmještene u Yorku, Wiganu i Chesteru. (Dubravka MARIĆ)

 

Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Mladen ČOBANOVIĆ