Selekcijski postupak odabira kandidata za školovanje vojnih pilota

Provedba selekcijskog postupka kandidata za školovanje vojnih pilota u vrijeme pandemije COVID-19 zahtijevala je aktivno sudjelovanje Personalne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Uprave za ljudske potencijale u procesu donošenja odluke o provedbi zadaće, ali i kasnijem planiranju i realizaciji

Sukladno Odluci ministra obrane RH o školovanju i stipendiranju studenata-kadeta u akademskoj godini 2020./2021. i javnom pozivu zainteresiranim kandidatima – učenicima 3. razreda srednje škole za studij Aeronautika – vojni pilot od 22. siječnja 2020. te javnom natječaju za prijam kandidata/kandidatkinja za časnike/časnice-vojne pilote (Narodne novine, br. 31/20) te iskazanim potrebama GS OSRH za pribavljanjem pilota u OSRH od 3. ožujka 2020., proveden je selekcijski postupak za odabir kandidata za školovanje vojnih pilota.

Središnjica za upravljanje osobljem pristožerna je postrojba GS OSRH, a jedna od njezinih temeljnih zadaća jest privlačenje, selekcija i odabir kandidata za školovanje kadeta na sveučilišnim studijskim programima na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman“. Provedba selekcijskog postupka kandidata za školovanje vojnih pilota u vrijeme pandemije COVID-19 zahtijevala je aktivno sudjelovanje Personalne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske  i Uprave za ljudske potencijale u procesu donošenja odluke o provedbi zadaće, ali i kasnijem planiranju i realizaciji. Ova je zadaća sama po sebi izazov, a u okolnostima virusne pandemije i mjerama zaštite koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite taj izazov bio je veći.

Propisane epidemiološke preporuke

Postupci za provedbu zahtijevali su administrativnu selekciju temeljem prijava s javnog natječaja, organizaciju dolaska kandidata na selekcijski postupak za vrijeme pandemije, pozivanje kandidata, prihvat i provedbu selekcijskog postupka.

Odjel za odabir, promidžbu, zdravstvenu i psihološku potporu Središnjice za upravljanje osobljem, u suradnji s Ministarstvom obrane RH za sve je kandidate utvrdio je li im izrečena mjera samoizolacije te osigurala propusnice za svakog pojedinca. Zatim je organiziran prijevoz na selekcijski postupak s lokacije bliže mjestu prebivališta, pritom imajući na umu da prijevozna sredstva mogu primiti samo određen broj osoba zbog socijalne distance. U prvom koraku selekcije Središnjica za upravljanje osobljem, kao nositelj zadaće, organizirala je i u suradnji s časnicima za vojnu psihologiju OSRH provela psihološko testiranje kandidata 13. svibnja 2020. u Osijeku, Vinkovcima, Varaždinu, Zagrebu, Karlovcu,  Delnicama, Zadru i Splitu sukladno aktualnim epidemiološkim preporukama i odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH o broju osoba u zatvorenom prostoru što je zahtijevalo uključivanje više psihologa i veći broj prostorija za provedbu postupka. Kandidati koji su zadovoljili zahtjeve psiholoških testiranja pristupili su liječničkim pregledima.

S obzirom na to da je Zavod za zrakoplovnu medicinu iz Zagreba u vrijeme pandemije stavljen na raspolaganje Kliničkoj bolnici Dubrava, jedina mogućnost za provedbu liječničkih pregleda kandidata za školovanje vojnih pilota bila je u Splitu u Zavodu za pomorsku medicinu, što je znatno otežalo  organizaciju prijevoza i smještaja kandidata iz sjevernih i istočnih županija RH. Liječnici Zavoda za zrakoplovnu medicinu, Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu uložili su maksimalne napore kako bi se osiguralo sve potrebno za provedbu pregleda u Splitu.  

 Skrb za kandidate

Liječnički pregledi kandidata provedeni su od 25. svibnja do 9. lipnja 2020. Središnjica za upravljanje osobljem organizirala je višednevnu aktivnost za svakog kandidata pojedinačno s osiguranim prijevozom prema Splitu iz mjesta bližeg mjestu prebivališta te organizirala smještaj i prehranu u vojarni ”Sveto Letica – Barba“.

Kandidate koji su zadovoljili zdravstvenu selekciju u Zavodu za pomorsku medicinu Split, Središnjica za upravljanje osobljem uputit će u srpnju na selekcijsko letenje u 93. krilo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemunik Donji. Nakon toga kandidati koji zadovolje uvjete selekcijskog letenja potpisat će ugovor o školovanju vojnih pilota koje će se provesti na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu i 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijekom pandemije pod istim su epidemiološkim mjerama provedeni i selekcijski postupci za ostale sveučilišne studijske programe na HVU-u ”Dr. Franjo Tuđman“, a to su Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje te Vojno pomorstvo.  

Hrvatska vojska, u ovoj kriznoj situaciji, pri izvršenju svojih zadaća pokazala je profesionalnost, sigurnost te skrb i brigu za kandidate i za svoje pripadnike koji su provodili cijeli proces selekcijskog postupka.


Kandidat David Havrlišan (23) kadet

Za mene ne postoji časniji i izazovniji način života. Svjestan sam kako je sam proces selekcijskog postupka rigorozan i vrlo zahtjevan, što je i potrebno za obnašanje dužnosti vojnog pilota. Što se procedure i samog osoblja tiče, sve je na vrlo profesionalnoj razini od samog prihvata do ostalih koraka selekcije.

Kandidat Nikola Martinčić (19) učenik Graditeljske, prirodoslovne rudarske škole

Već sam od malih nogu imao snažnu želju postati vojni pilot, a kako je ljubav prema domovini u meni rasla, tako sam se i odlučio za poziv vojnog pilota.

Kandidatkinja Tina Pedić (19) učenica IV. gimnazije

Letjelice su mi uvijek bile zanimljive, a o pozivu sam počela razmišljati tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Znala sam da ne želim raditi miran uredski posao i da ću biti zadovoljna jedino nekim izazovnijim zanimanjem. Prije dvije godine bila sam na Jarunu kad se obilježavao Dan Hrvatske vojske. Vidjela sam helikoptere i odmah znala da je moj poziv biti vojni pilot! Svidjelo mi se kako je osoblje koje provodi selekciju ljubazno i pristupačno i kako su nam detaljno objasnili što nam je činiti u svakom trenutku testiranja.

Tekst: Božo Poljak, Tomislav Lažeta

Foto: Mladen Čobanović, arhiva Središnjice za upravljanje osobljem