Šest točaka na Cerovcu

Na poligonu kod Karlovca svoja su integrirana znanja i sposobnosti za NRI u vježbi Spremnost 20 pokazali pripadnici Inženjerijske pukovnije i CIMIC voda iz Gardijske mehanizirane brigade, a ocjenjivan je i Vod za opskrbu vodom iz Zapovjedništva za potporu

Dio vježbe Spremnost 20, koji se održavao na vojnom poligonu ”33. inženjerijske brigade“ na Cerovcu kod Karlovca od 28. rujna do 1. listopada, okupio je i druge postrojbe, ne samo inženjerijske. Doduše, domaćini su bili najbrojniji: za NATO Readiness Initiative (NRI) ocjenjivana je Inženjerijska satnija borbene potpore (ISBP) iz Inženjerijske pukovnije.

Uz njih, pred strogim ocjenjivačima iz Hrvatske kopnene vojske svoja su integrirana znanja i sposobnosti te spremnost za NRI pokazali i pripadnici CIMIC voda iz Gardijske mehanizirane brigade, a posebno je ocjenjivan i Vod za opskrbu vodom iz Zapovjedništva za potporu. Zahvaljujući domaćinima iz Inženjerijske pukovnije HKoV-a, ekipa Hrvatskog vojnika 30. je rujna, u najintenzivnijem danu vježbe, obišla šest različitih točaka ”raštrkanih“ po poligonu. Na njima smo vidjeli razne sastavnice, incidente i druge događaje. Iako su bili samo mali dio vježbe, zajedno su nam dali okvirnu, ali jedinstvenu i pravu terensku sliku o svemu što se događalo na Cerovcu.

Prva točka

NATO-ovo vozilo naišlo je na minsko polje, a jedan je vojnik ostao ranjen. Vrlo brzo u pomoć su pristigli pripadnici Pionirskog voda ISBP-a. Područje su osiguravali vojnici koji su u potpori imali i vozilo MRAP, ranjenik je zbrinut, a pirotehničari su deaktivirali mine i omogućili siguran prolaz kroz minsko polje i predaju ranjenog sanitetskom timu.

Druga točka

Pripadnici Inženjerijskog voda ISBP-a popravljali su makadamsku cestu, probijenu na području gustog raslinja. Sve je izgledalo mirno, radni strojevi i njihovi operateri radili su svoj posao. Odjednom, čuli su se pucnji: postavljena im je zasjeda. Međutim, stvar su riješili pripadnici Voda koji su osiguravali svoje kolege. Dobro skriveni u gustišu, uzvratili su vatru. Iako je scenarij i u tom slučaju podrazumijevao jednog ranjenika, sve je dobro završilo.

Treća točka

Logično je da se ZzP-ov Vod za opskrbu vodom smjesti pokraj vode. Poligon obiluje rječicama i jezerima, tako da smo ekipu kojom zapovijeda poručnica Doris Kraljik našli pokraj jednog jezerca, inače namijenjenog inženjerijskim vježbama, a sad okruženog potrebnom opremom za vodu. ”Dojmovi su zasad dobri, provodimo dobivene zapovijedi i tako se pripremamo za buduće zadaće. Već smo uigrani, uvježbavamo se godinu dana, samo čekamo kraj vježbe i potvrdu da je sve OK, da smo prošli. Naravno, ne zaboravljamo da smo prije svega vojnici i da moramo biti spremni koristiti vojničke vještine,” navodi poručnica.

Četvrta točka

Inženjerci opet u akciji, ovaj put ISBP-ov Mostni vod. Jedan od mostova oštećen je i ljudi i tehnika ne mogu preko rječice. Stižemo na lokaciju i uskoro u daljini čujemo tutnjavu: dolazi TNZ (tenk nosač mosta). Riječ je o sustavu koji je dobro poznat inženjercima, no nije zgoreg ponoviti da je riječ o lansirnom mostu instaliranom na podvozju tenka T-55. Duljine 18 m, most se hidraulički rasklapa za svega nekoliko minuta i prijelaz je čvrst i siguran. TNZ-u se nakon obavljenog posla pridružio i TZI (tenk za izvlačenje), sustav na istom podvozju, koji je za vježbu odvukao TNZ koji je simulirao kvar.

Peta točka

CIMIC je pokrata za civil-military cooperation ili civilno-vojnu suradnju. Danas je taj segment potreban za sve međunarodne vojne operacije. Glavna im je zadaća da na miran način usklade zapovjednikove zamisli s predstavnicima civilnih struktura. Pripadnike GMBR-ova CIMIC voda, koji je inače dio Zapovjedne satnije brigade, zatekli smo u brifingu za nadolazeću misiju. Lokacija na koju se išlo bila je prikazana na umanjenom modelu improviziranom od biljaka, kamenja, zemlje i drugih sitnica. Kako nam je objasnila voditeljica jednog od dvaju CIMIC timova poručnica Adela Pišonić, bila je riječ o posredovanju u pregovorima između dviju strana. Jedan od dvaju timova sudjelovao je u pregovaranju, a drugi je osiguravao lokaciju.

Šesta točka

Većina postrojbi koje su sudjelovale u vježbi Spremnost 20 bila je smještena u kampu koji je za potrebe vježbe prozvan Cerovo. Riječ je o nizu drvenih kućica u šumi pokraj ceste u kojem se, uz smještaj, planiraju i koordiniraju aktivnosti pojedinih postrojbi. Ne treba zaboraviti da je terenskom In fields dijelu vježbe prethodio In barracks u kojem su ocjenjivači provjeravali plansku i operativnu dokumentaciju te personalni status i materijalno-tehnička sredstva.

Svojevrstan zaključak svega što smo vidjeli na poligonu dao je satnik Tomislav Baša, zapovjednik Inženjerijske satnije borbene potpore. Ovakve vježbe za njega nisu ništa novo, kao pripadnik kontingenta HV-a bio je jedan od sudionika UN-ove misije UNIFIL u Libanonu. ”Uvježbavanje satnije koja objedinjuje tri različite specijalnosti vrlo je zahtjevno jer traži brze reakcije i uključuje raznu tehniku. Međutim, vrlo sam zadovoljan jer uspješno primjenjujemo na zemljištu sve što smo prolazili na raznim obukama i tečajevima. Pripadnici Satnije u prosjeku su jako mladi, no imaju dosta iskustva, a i vrlo su motivirani što im daje pobjednički mentalitet,” kategoričan je Baša.

 Tekst: Domagoj VLAHOVIĆ

Foto Mladen ČOBANOVIĆ