Šesti talijanski FREMM

Šesta talijanska fregata programa FREMM i imena “Luigi Rizzo” (F 595) porinuta je 19. prosinca 2015. tijekom svečanosti održane u Fincantierijevu brodogradilištu Riva Trigoso. Druga je fregata opće namjene klase Bergamini. Gradi je i oprema Orizzonte Sistemi Navali, zajednička tvrtka koju su osnovale kompanije Fincantieri i Selex ES principala Finmeccanica. Ulazak u operativnu uporabu RM-a Italije očekuje se u veljači 2017. godine.

(Foto: Fincantieri)

Prvo je plovilo u klasi fregata opće namjene “Carlo Bergamini” (F 590) i dostavljena je u svibnju 2013. Prvo plovilo protupodmorničke inačice, a drugo u klasi, imena “Virginio Fasan” (F 591), ušlo je u aktivnu uporabu u prosincu 2013. Treća fregata, imena “Carlo Margottini” (F 592), kao i četvrta, imena “Carabiniere” (F593), u operativnoj su uporabi od veljače 2014., odnosno travnja 2015. godine. Poput fregate “Carlo Margottini”, koja je zapravo prvo talijansko FREMM plovilo izgrađeno i opremljeno sukladno novim operativnim i sigurnosnim zahtjevima, i “Luigi Rizzo” slijedi jednake smjernice. Uz poboljšane značajke trupa i borbenog sustava, modifikacije uključuju produljenje trupa na 144 m pri čemu je njegov krmeni dio produljen za 3,6 m. Modifikacija osigurava veću palubnu platformu i ujedno veću helikoptersku fleksibilnost te dodatni prostor u trupu namijenjen smještaju opreme i goriva što u konačnici osigurava veći doseg plovidbe. Preostale modifikacije uključuju povećanje smještajnih kapaciteta kako bi se moglo ukrcati ukupno 200 članova posade (145 osnovne posade broda i 55 specijalnih snaga i zapovjedništva) te uvođenje četiriju dizelskih generatora inačice VL1716C2 ME tvrtke Isotta Fraschini. Spomenute modifikacije, osim novih generatora čija će ugradnja tek uslijediti, ukomponirane su također i na prve dvije fregate.
Program talijanskih FREMM fregata predviđa gradnju deset plovila, od toga šest opće namjene te četiriju namijenjenih protupodmorničkom djelovanju. Odluka za financiranje zadnjih dviju fregata u klasi donesena je u travnju 2015. godine. Uključivat će, primjerice, novi integrirani jarbol, a ulazak zadnje fregate u aktivni sastav Mornarice očekuje se 2022. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ