Simbol žrtve i pobjede

Spomenik je simbol žrtve i pobjede u Domovinskom ratu, simbolizira hrvatsku državu te ostaje trajni spomen na naše branitelje koji su svojim životima branili i obranili Zadar i Hrvatsku. Na natječaju koji je 2015. proveo Grad Zadar i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao najbolje rješenje odabrano je autorsko djelo akademskog kipara Tomislava Ostoje

S neizmjernom zahvalnošću prema žrtvi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i kao trajni spomen na njihovu pobjedu i obranu Republike Hrvatske, Grad Zadar u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata podigao je spomenik braniteljima poginulim na zadarskom području. Spomenik je simbol žrtve i pobjede u Domovinskom ratu, simbolizira hrvatsku državu te ostaje trajni spomen na branitelje koji su svojim životima branili i obranili Zadar i Hrvatsku. Na natječaju koji je 2015. proveo Grad Zadar i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao najbolje rješenje odabrano je autorsko djelo akademskog kipara Tomislava Ostoje.

U obrazloženju odluke za pobjedničko rješenje, među ostalim, stoji: “Prvonagrađeni rad u najvećoj mjeri zadovoljava sve natječajne kriterije. Rad je strukturiran u obliku kocke i samom tom simbolikom odaje snagu odlučnosti i stabilnost. Svaka stranica ove kocke odaje različita likovna rješenja, prepuna tražene simbolike, nadahnute kulturnom i socijalnom atmosferom grada i kraja u koji se spomenik postavlja, posebno asocijacijom na trajnost grada koja seže još u antičko doba. Simboli vezani za Domovinski rat i stradanje lokalnog kućanstva ostvareni su suptilno i diskretno, pomalo šifrirano. Autor je senzibilno pronašao pravu dimenziju spomenika, uvažavajući prostorne znakovitosti parka.” Posebnu kvalitetu daje znalačko i pomalo duhovito impostiranje spomenika u park. Autor je spomenik istodobno postavio tako da bude blizak promatraču i da s njim odlično komunicira. Od svih predloženih rješenja, ovaj spomenik najbolje komunicira s predloženom lokacijom. Kao trajan podsjetnik na žrtvu hrvatskih branitelja, na spomeniku se nalazi natpis: “Poginuli su za neovisnu Hrvatsku. Njihove duše bdiju nad njezinom slobodom.”

Pripremio  Željko Stipanović; foto  Tomislav Brandt