Speyeva operativnost

Britanska Kraljevska ratna mornarica uvela je u operativnu uporabu HMS Spey, peti i zadnji odobalni ophodni brod (OPV) klase River serije 2, na svečanosti skraćenoj zbog epidemioloških mjera. Za izgradnju svih pet plovila dodijeljeni su BAE Systemsu ugovori ukupne vrijednosti 635 milijuna funti

Foto: Royal Navy

Ophodna plovila duga 90 m opremljena su topom od 30 mm, a imaju letnu palubu za mornaričke helikoptere Merlin odnosno Wildcat. Istisnine su oko 2000 tona i postižu najveću brzinu od 24 čvora. Osigurani su smještajni kapaciteti za 60 članova posade, autonomija iznosi 35 dana, a predviđeni doplov 5000 NM. Gradnja plovila počela je u travnju 2017. u brodogradilištu Govan, a u rujnu prošle godine počele su serije pokusnih plovidbi i ispitivanja koje su prethodile primopredaji broda britanskoj mornarici.

HMS Spey bit će namijenjen protuterorističkim operacijama i borbi protiv krijumčarenja, a može biti raspoređen i kao potpora „klasičnim“ borbenim operacijama. Očekuje se kako će potpunu operativnost postići kasnije ove godine nakon završetka operativne obuke na moru.

Maja PTIĆ GRŽELJ