Spremni za obranu, pomoć narodu i saveznicima

U sklopu 31. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i 14. obljetnice 1. mehanizirane bojne Tigrovi u zagrebačkoj vojarni ”1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” održana je i dodjela beretki za 47 novih pripadnika postrojbe

U vojarni ”1. gardijske brigade Tigrovi-Croatia” 5. studenog obilježena je 31. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i 14. obljetnica 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Obilježavanje obljetnice započelo je minutom šutnje za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova, a nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima Tigrova.

Vijence su položili izaslanstva obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 1. gbr Tigrovi i veterana 1. gbr Tigrovi, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i drugi.

 Profesionalni razvoj

Svečanost je nastavljena dodjelom beretki čime je 1. mehanizirana bojna Tigrovi dobila 47 novih pripadnika.  Zapovjednik 1. mb Tigrovi pukovnik Krešimir Kršinić rekao je:” Ovi mladi ljudi odradili su zahtjevnu obuku nakon koje su stekli sve uvjete kako bi se mogli zvati Tigrovima. No, njihov profesionalni razvoj tek sad počinje jer je naša postrojba u stalnoj spremnosti za obranu naše nacije, za pomoć našem narodu te za pomoć našim saveznicima i partnerima u međunarodnim operacijama.”

Nova pripadnica Tigrova, vojnikinja Anamaria Vukašinović istaknula je kako crna beretka za nju znači čast i ponos. “Motiv da postanem pripadnica Tigrova bili su ljubav prema domovini, ali i stjecanje novih vještina, sposobnosti i iskustava te nadograđivanje fizičke i psihičke spremnosti,” rekla je vojnikinja Vukašinović. Vojnik Antonio Bjelović zahvalio je svima koji su sudjelovali na današnjoj prisezi: “To nam je dodatna motivacija i vjetar u leđa da budemo još bolji vojnici.”

Također, povodom obilježavanja obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i 1. mb bojne Tigrovi u crkvi Svetog Križa u Sigetu služena je misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova.

Martina Butorac

Mladen Čobanović