Stjepan Sarkotić

Početkom Prvog svjetskog rata pozvan u Beč, iskusan hrvatski časnik promaknut je u generala pješaštva i postavljen za zapovijedajućeg generala Monarhije u Bosni i Hercegovini

Stjepan Sarkotić (Sinac kod Otočca, 4. listopada 1858. – Beč, 16. listopada 1939.) bio je sin profesionalnog vojnog časnika. Školovan na Terezijanumu, započeo je službu u 16. pješačkoj pukovniji u Trebinju. Godine 1882. sudjelovao je u borbama u Bosni i Hercegovini i na Krivošiji. Potom je prešao u službu u Zapovjedništvo 1. brdske brigade u Mostaru, a 1899. promaknut je u čin kapetana i upućen na službu u Glavni stožer.

General Stjepan Sarkotić – prema fotografiji Hofateliera (Dvorskog atelijera) Ludwiga Grillicha u Beču oko 1913. godine heliogravirao i otisnuo K.u.K. Militärgeographisches Institut, izdao Rudolf Lechner, Beč, nakon 1914.

Zadužen za prikupljanje podataka o stranim zemljama, često je putovao u Srbiju i Rusiju te učio ruski. Od 1900. do 1903. zapovijedajući je časnik u Puli, promaknut u čin pukovnika. Uskoro je postao šef Glavnog stožera XII. korpusa u Hermannstadtu (Sibiu) u današnjoj Rumunjskoj. Godine 1907. preuzeo je zapovjedništvo 5. pješačke brigade u Linzu i iste godine promaknut u čin general-bojnika. Iduće je godine preuzeo zapovjedništvo nad 88. Landesschützen brigadom, a 1910. godine nad 44. Landwehr / Schützen divizijom. U prosincu 1911. promaknut je u čin podmaršala (Feldmarschalleutnant) i naslijedio je Svetozara Borojevića kao zapovjednik VI. kraljevskog ugarskog honvedskog distrikta, mobiliziranog kao 42. domobranska pješačka divizija, kojom je zapovijedao. Divizija je bila pod vrhovnim zapovjedništvom generala pješaštva Adolfa baruna Rhemena, u sklopu XIII. korpusa, odnosno Frankove 5. armije. Pozvan u Beč, promaknut je u generala pješaštva i postavljen za zapovijedajućeg generala u Bosni i Hercegovini (22. prosinca 1914.). U siječnju 1916. usmjerio je iz svoje baze u Boki kotorskoj snage protiv Crnogoraca koji su držali planinu Lovćen. Već 13. siječnja prve su austrougarske postrojbe ušle na Cetinje, a Sarkotić je odlikovan. Ostao je u Bosni i Hercegovini kao zapovijedajući general (promaknut 17. studenog 1917. u čin general-pukovnika). Slomom Monarhije povukao se iz djelatne službe, a nakon kratkog boravka u Hrvatskoj preselio se u Beč gdje je i umro.

priredila: dr. sc. Marina Bregovac Pisk