Stroj za razminiranje Samson 300

Srednji stroj za razminiranje Samson 300 jedan je od strojeva koji u Hrvatskoj rade na razminiranju. Riječ je o zanimljivoj konstrukciji koja se svakodnevno dokazuje u teškim radnim uvjetima

Stroj za razminiranje Samson 300 proizvodi slovenska tvrtka VILPO iz Ljubljane. Riječ je o zanimljivom kotačnom vozilu predviđenom za rad na teškoprohodnim terenima. Radni alat stroja je mlatilica opremljena čeličnim udaračima, kao i kod većine strojeva te kategorije. Jedna od zanimljivosti stroja je konstrukcija podvozja. Riječ je o dva neovisna okvira međusobno spojena podešavajućim zglobom. Zglob omogućava horizontalno i vertikalno okretanje prednjeg i stražnjeg dijela stroja. Takva je uzglobljena konstrukcija poznata već neko vrijeme i najviše se rabi kod kamiona, traktora i sličnih vozila koja su predviđena za rad na teškoprohodnom terenu. Zglob omogućava izvrsnu fleksibilnost vozila i lakše svladavanje jaraka, uzvisina i sličnih zapreka koje su velik problem tijekom terenske vožnje. Stroj pokreće dizelski motor Deutz BF6M snage 212 kW na 2300 okretaja u minuti. Maksimalni okretni moment iznosi 1050 Nm na 1400 okretaja u minuti. Spremnik za gorivo obujma je 200 litara.

Stroj je dugačak 7,7 metara u radnoj konfiguraciji te 8,7 metara u transportnoj. Radni se alat za transport može sklopiti za 90 stupnjeva i poravnati se s uzdužnom osi vozila. Tako se jednostavno smanjuje širina vozila i olakšava vožnja od jednog mjesta rada do drugog. Širina vozila tijekom rada iznosi 3,2 a tijekom transporta 2,3 metra što se postiže već spomenutim zakretanjem mlatilice. Ukupna visina vozila iznosi 2,7 metara, masa vozila iznosi 8100 kg. Postave li se posebne gume koje nisu punjene zrakom već posebnim plastičnim materijalom masa se penje na 9800 kg. Stroj za razminiranje te mase ubraja se u kategoriju srednjih strojeva za razminiranje. Oni su zamišljeni kao premosnica između lakih i teških strojeva. Manje dimenzije i manja masa znače veću pokretljivost, fleksibilnost i lakše premještanje stroja. S druge strane, stroj je ipak dovoljno velik i snažan da omogući čišćenje većih površina u relativno kratkom vremenu. Naravno, izbor između lakog, srednjeg ili teškog stroja za razminiranje ponajviše ovisi o tipu zemljišta na kojem se radi. Velike, ravne i tvrđe površine su pogodne za obradu teškim strojem jer na takvom terenu dolazi do izražaja njegova snaga i brzina. Teži teren obrastao makijom ili šuma pogodniji su za lake strojeve koji su manji i lakši i do izražaja dolazi njihova fleksibilnost i dobra pokretljivost.

Samson 300 podsjeća na građevinski stroj, na prednji dio vozila postavljen je radni alat, odnosno mlatilica. Zglobom prišvršćen stražnji dio vozila sadrži dio za operatora i motor. Gume su terenske, s izraženim utorima kako bi se olakšalo kretanje po blatu i snijegu. Široke su, dimenzija 600/55-26.5 i omogućavaju dobru terensku pokretljivost. Mlatilica je promjera 1300 mm i širine 2530 mm. Rotira se brzinom do 880 okretaja u minuti. Dubina obrade tla iznosi minimalno 20 cm. Radna brzina stroja je do 3 km/h. Naravno brzina ovisi o tipu terena koji se obrađuje. Što je teren lakši to je brzina veća. U jednom satu stroj može obraditi površinu do 2600 metera četvornih. I obrađena površina ovisi o kvaliteti terena, jednostavniji teren znači veću radnu brzinu te u konačnici veću obrađenu površinu. Strojem se upravlja iz kabine ili s udaljenosti pomoću daljinskog upravljača. Testiran je na razne tipove protupješačkih i protuoklopnih mina.

Posebna je pozornost posvećena sigurnosti operatera. Kabina operatera je posebno zaštićena pancirnim čelikom te ima poseban ovjes koji omogućava učinkovito apsorbiranje udara u slučaju eksplozije blizu vozila. Stakla na kabini su također neprobojna, a ako se procijeni kako je prevelika opasnost za ljude strojem se može upravljati i daljinski, sa sigurne udaljenosti. Tako se mogućnost stradavanja ljudi tijekom rada gotovo potpuno izbjegava.

Tekst i foto: Toma Vlašić