Suradnja i solidarnost zemalja EU-a

Na videokonferenciji ministara obrane Europske unije razgovaralo se o doprinosu obrambenog sektora u suočavanju s globalnom pandemijom uzrokovanom koronavirusom te su razmijenjena nacionalna iskustva u pružanju vojne potpore civilnim institucijama

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je 6. travnja na prvoj videokonferenciji ministara obrane Europske unije, kojom je predsjedao visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Na konferenciji se razgovaralo o doprinosu obrambenog sektora u suočavanju s globalnom pandemijom uzrokovanom koronavirusom. Također, razmijenjena su nacionalna iskustva u pružanju vojne potpore civilnim institucijama pri čemu je naglašena potreba za daljnjom suradnjom i solidarnosti zemalja članica EU-a.

Ministar Krstičević predstavio je doprinos Hrvatske vojske, kao dijela sustava domovinske sigurnosti, civilnim institucijama i zdravstvenom sustavu naglasivši da su svi resursi usmjereni na borbu s pandemijom koja je pogodila cijeli svijet. 

“Reakcija Hrvatske bila je brza i pravodobna, a Hrvatska vojska značajan faktor pomoći zdravstvenom sustavu u borbi protiv pandemije. U vrlo ranoj fazi pojave COVID-a počeli smo s provedbom mjera koje su usmjerene na zdravstvo, sigurnost, obrazovanje i gospodarstvo,“ istaknuo je, naglasivši da su hrvatski vojnici u rekordnom roku, za manje od 72 sata izgradili potpuno autonomni kamp s mogućnošću prihvata 220 oboljelih pacijenata koji će značajno pridonijeti kapacitetima bolničkog sustava za liječenje oboljelih. 

Pravodobna reakcija

“I dalje ćemo biti spremni pružiti pomoć zdravstvenim djelatnicima, kojima još jednom želim zahvaliti na svemu onom što čine za zdravlje ljudi u Hrvatskoj,“ poručio je ministar.

Osvrnuvši se i na nedavni razorni potres u Zagrebu, ministar je rekao kako je Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti i u potresu pravodobno reagirala. “Pružili smo pomoć  gradu i svim civilnim institucijama u  Zagrebu. Bili smo spremni i to ćemo raditi i dalje.“

 Posebno je naglasio potrebu daljnje suradnje i solidarnosti zemalja članica EU-a u ovoj situaciji, kao i pravodobno i koordinirano poduzimanje mjera kako bi se spriječila daljnja eskalacija pandemije. “Nužno je poduzeti pravodobne i koordinirane mjere kako bismo zaštitili naše snage u operacijama i misijama,“ rekao je Krstičević spomenuvši pritom poduzete mjere i aktivnosti koje pokazuju spremnost Republike Hrvatske za davanjem pomoći i solidarnosti partnerima i saveznicima u vremenu kad se jedino zajedničkim naporima može pobijediti trenutačna kriza.

Kao dobre primjere suradnje, spomenuo je strateški prijevoz, koji je organizirala Vlada RH, a odnosi se na upućivanje hrvatskog i njemačkog medicinskog tima u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Litvi i zajednički transport, odnosno povratak hrvatskih snaga i snaga partnerskih zemalja Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije iz Afganistana.

“Hrvatska će kao predsjedateljica Vijeća Europske unije i dalje zagovarati pravodobnu razmjenu svih iskustava i informacija. Moramo se prilagođavati i činiti najbolje što možemo u ovoj situaciji, a sve u funkciji zdravlja i zaštite naših građana, i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji,“ zaključio je Krstičević.

OJI

snimio Filip Klen