Svaki predmet priča svoju priču

Izložba Znakovlje i odore iz Domovinskog rata predstavljena je u Gradskoj loži u Zadru, a njezin je autor i vlasnik zbirke predmeta skupnik Tomislav Lonić, pripadnik Pukovnije PZO-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”

Među brojnim izložbama širom Hrvatske koje su posjetitelji mogli pogledati 28. siječnja, tijekom ovogodišnje Noći muzeja, bila je i izložba Znakovlje i odore iz Domovinskog rata, postavljena u Gradskoj loži u Zadru. Otvorena je 20. siječnja 2022., u okviru programa obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, a njezin je autor i vlasnik zbirke predmeta koji pričaju priču o Domovinskom ratu skupnik Tomislav Lonić, pripadnik Pukovnije PZO-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Kolekcija je prikazana u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, a vojne odore koje su izložene poredane su kronološki, tako da posjetitelji mogu pratiti tijek ustrojavanja brigada u Domovinskom ratu. Izložene su odore gardijskih brigada od prve do devete, odore MUP-a, mornarice, zrakoplovstva, pričuvnih brigada, svečana odora SGSOD-a “Pukovnik Damir Tomljanović Gavran” Šepurine… Izložene su odore hrvatske policije korištene u Domovinskom ratu, prva odora korištena na postrojavanju u Kranjčevićevoj 1991. godine, odora uzorka tzv. tigar šare, uz koje su izloženi i dijelovi pripadajuće borbene opreme. Tomislav Lonić posebno ističe odoru 4. gardijske brigade, Izvidničke satnije Odlikaši, koju mu je darovao danas pokojni Ivica Ravlić Keko, zajedno s odlikovanjem Red kneza Domagoja, koje mu je dodijeljeno za osvjedočenu hrabrost i junaštvo.

Dio su zbirke i izloženi kalendari 4. gardijske brigade od 1994. do 1996. godine, 35 beretki različitih postrojbi, prvi činovi koji su ušli u sastav HV-a, noževi koje su koristili hrvatski vojnici te 450 komada vojnih i policijskih krpenih oznaka. Tu su i brojna odlikovanja i medalje: Red kneza Domagoja, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, “Ljeto ’95.”, “Oluja”, Spomenica Domovinskog rata i Spomenica Domovinske zahvalnosti, plakete brojnih postrojbi, medalja SPGS HV-a, medalja Pauk i druge koje su njihovi vlasnici donirali Lonićevoj kolekciji. Svaki predmet vezan je uz ime, lice, čovjeka, ljudsku sudbinu i svaku tu priču Lonić pamti i o njoj govori.

Tomislav Lonić posebno ističe vojne zemljovide zadarskog područja. Izložbu su, kaže, posjetili i povjesničari iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te ustanovili kako u svojoj arhivi nemaju na ovoj izložbi izložen zemljovid koji je 1991. crtala neprijateljska vojska. Pronađen je 1992. prilikom pada brda Križ iznad mjesta Bibinja, a na njemu su ucrtani svi topnički ciljevi koje je druga strana gađala i namjeravala gađati. Drugi izloženi zemljovid prikazuje stanje Zadarskog bojišta 1993. godine, a njegov je autor Milorad Demo, tadašnji zapovjednik satnije na području Rupalj – Poličnik.

Izložba Znakovlje i odore iz Domovinskog rata izazvala je izniman interes posjetitelja. Branitelji, pripadnici braniteljskih udruga, učeničke grupe danima su ispunjavali prostor zadarske Gradske lože, a Tomislav Lonić ne skrivajući zadovoljstvo obećava nove izložbe i zanimljive predmete u svojoj zbirci.


Rođen u Bibinju sredinom 1991., skupnik Tomislav Lonić u Hrvatsku vojsku pristupio je 2010., a kao pripadnik bojne Vukovi, s jedva napunjenom 21 godinom života, odlazi u mirovnu operaciju ISAF u Afganistan. Ondje je bio najmlađi pripadnik kontingenta, čiji ga je zapovjednik pismeno pohvalio. Od 2014. dio je izvidnika GMTBR-a u Kninu. Iduće je, 2015. godine, Hrvatski vojnik pisao o pothvatu spašavanja stopostotnog invalida, kojeg su od utapanja u rijeci Krki spasili pripadnici vojske, među kojima je bio i Tomislav Lonić.

Više puta pohvaljivan i nagrađivan, skupnik Tomislav Lonić danas je pripadnik Pukovnije PZO-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Kad govori o onim prvim sponama koje su ga povezale s kolekcionarstvom, Domovinskim ratom, pa konačno i vojnim pozivom, prisjeća se Bibinja u kojima je rastao i Domovinskog rata, koji obilježava prva sjećanja: “Rođen sam na dan jednog od najupečatljivijih događaja Domovinskog rata – 27. lipnja 1991. godine, onda kad je u Osijeku neprijateljski tenk pregazio crvenog fiću. Rođen sam na dan koji svi pamte jer simbolizira odlučnost i otpor malog hrvatskog čovjeka prema sili i agresiji. Kao i većini djece koja su odrastala u okruženju Domovinskog rata, i meni je tad ideal hrabrosti i junaštva bio hrvatski branitelj. Odrastao sam u domoljubnom duhu, i to se kasnije kroz život samo nadograđivalo. Stric je bio branitelj, pripadnik 112. brigade, oko mene je bilo puno branitelja i oni su mi kao dječaku znali poklanjati neke sitnice, dijelove opreme, oznake. Ja sam se time igrao, čuvao, slagao, uz to sam rastao. Početkom srednje škole počinjem ozbiljnije prikupljati stvari iz Domovinskog rata, sve se intenzivnije bavim tom problematikom, istražujem – i tako je nastalo sve ovo što danas radim.”

Tijekom tog vremena Tomislav Lonić prikupio je više od 1500 eksponata koje je doniralo 180 osoba, a eksponati su – kako sam uz smijeh kaže – uglavnom stari koliko i on. “Prošlo je 30 godina, vrijeme ide i sve je teže pronaći očuvane predmete. Svaki predmet ima svoju priču, zapis kad je stigao kod mene i tko je donirao. Pokrenuo sam i Facebook stranicu pod imenom Vojne oznake Bibinje, da bih na taj način i online prikazivao kolekciju i pisao tekstove kroz koje mladi mogu učiti o povijesti nastanka hrvatskih postrojbi u Domovinskom ratu.”


Jedan od predmeta koji redovito privlači veliku pozornost i potiče brojna pitanja posjetitelja je izložena vojnička čizma odvaljene pete. Svaki izložak u Lonićevoj zbirci ima svoju priču, pa tako i ta čizma koju je nakon operacije Maslenica nosio Romeo Beram. On 16. ožujka 1993. odlazi u tek oslobođenu “93. zrakoplovnu bazu Zemunik” kao načelnik inženjerijske službe te obavlja zadaće zapovjednika za razminiranje travnatih površina u bazi. Romeo tog dana u mjestu Crnom iznad Zadra staje na protupješačku minu antimagnetnu 3 (PMA3), zbog čega je teže ozlijeđen. Čizmu je sačuvao, a 27 godina nakon tog događaja poklonio ju je Tomislavu Loniću za njegovu zbirku predmeta iz Domovinskog rata.


Premda gotovo cijeli život skuplja predmete iz Domovinskog rata, Tomislav Lonić tek je odnedavno počeo kolekciju izlagati javnosti. “Prva izložba organizirana je u mom rodnom Bibinju 5. kolovoza 2021. godine, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tad je prvi put kolekcija prikazana javnosti na iznenađenje mnogih, koji nisu ni znali da se u Bibinju nalazi jedna takva kolekcija. Vrijednost su prepoznale braniteljske udruge te su uslijedile izložbe povodom obljetnica osnivanja postrojbi, izložba u suvremeno uređenom Podzemnom gradu Paklenice koji je nekad bio vojni bunker, izložba u veličanstvenoj Kneževoj palači u Zadru, za pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku povodom 30. obljetnice osnivanja HRZ-a. Prva je izložba u 2022. godini ova, povodom obljetnice VRO Maslenica, i ja sam neizmjerno ponosan i počašćen što ona prati obilježavanje tako važnog događaja iz Domovinskog rata.”

Tekst: Lada Puljizević

Foto: Tomislav Brandt