Svečani program obilježavanja Dana OSRH na Jarunu

Središnji događaj obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga održan je 28. svibnja, na zagrebačkom Jarunu kad je prikazan letački program, pokazne vježbe i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH. Nazočili su mu predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, brojni visoki vojni i civilni dužnosnici te velik broj Zagrepčana i gostiju koji su sa zanimanjem popratili atraktivne prezentacije vojnih sposobnosti i vještina.

Prigodom svečanosti posvećene Danu Oružanih snaga, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, čestitajući pripadnicama i pripadnicima njihov dan, izjavila kako je iznimno zadovoljna svim što Oružane snage danas jesu i mogu, ali i kako uvijek ima prostora za napredak. „Hrvatske Oružane snage, hrvatska vojska, oslobodile su Hrvatsku i u međuvremenu su se profilirale iz ratne u mirnodopsku silu koja je danas spremna izvršiti sve zadaće koje se pred nju postavljaju. Hrvatski građani mogu biti apsolutno sigurni da hrvatske Oružane snage,  hrvatska vojska, osiguravaju Republiku Hrvatsku,“ rekla je Predsjednica prisjećajući se samih početaka ustrojavanja hrvatskih Oružanih snaga i njihova prvog postrojavanja u svibnju 1991. na stadionu NK Zagreb. „Gotovo je nevjerojatno koliki je napredak ostvaren u tih 26 godina, od onog prvog postrojavanja na stadionu NK Zagreb kad smo Boga molili da onaj jedini helikopter koji smo tad imali uspješno poleti u zrak,“ uz emocije se prisjetila Predsjednica te podsjetila kako smo danas, 26 godina poslije, punopravna članica NATO-a koja se drži svojih obećanja i koja je ove godine podignula svoj vojni proračun za 9 %. „To nije potrošnja, to je ulaganje u sigurnost, u ljude i tehničku opremu koja nam je nužna kako bismo se mogli suprotstaviti opasnostima i odgovoriti na sve suvremene sigurnosne izazove,“ zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je izražavajući svoje zadovoljstvo svim što je prezentirano kratko rekao: „Kao vojnik ja sam uvijek ambiciozan, i moja je zadaća brinuti se o sigurnosti, jačati hrvatsku vojsku i Oružane snage. Timski, zajedno s načelnikom Glavnog stožera, zajedno sa svim vojnicima, dočasnicima i časnicima to i radimo.“

Svečani program na zagrebačkom Jarunu započeo je ispaljivanjem 26 počasnih plotuna koje su pripadnici Samohodne haubičke bojne Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske ispalili iz osam brdskih topova kalibra 76 milimetara. Svaki je plotun pritom simbolizirao jednu godinu u dvadeset i šest godina dugoj povijesti Oružanih snaga Republike Hrvatske i podsjećao je da su u temelje naše domovine ugrađeni životi mnogih hrvatskih sinova i kćeri.

Nakon toga uslijedili su padobranski skokovi koje su izveli pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga koji su iskakali iz helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-171Sh. Na visini od 1200 m iz helikoptera je iskočilo pet pripadnika ZSS-a koji su koristili padobrane slobodnog načina otvaranja tipa Classic i MC-5 koji su vrlo upravljivi te se njima može doskočiti vrlo precizno i na vrlo male površine.

Padobran MC-5 je vojni padobran za precizno slijetanje na male površine, koristi se kao sredstvo za školovanje novih padobranaca te za izvršavanje borbenih zadaća. Površina mu je 34 kvadratna metra, dolet s visine 6000 m je oko 18 km, a ukupna nosivost oko 163 kg. Sastoji se od glavnog i rezervnog padobrana te sustava veza ukupne mase 23 kg. Padobran je nevidljiv radarima, a primarno se koristi noću te se s njim slijeće u vjetar.

Brojni okupljeni i zainteresirani gledatelji tom su prigodom mogli saznati kako je brzina padobranaca u slobodnom padu od 200 do 250 km/h, ovisno o masi i položaju tijela. Otvaranje padobrana prvog padobranca dogodilo se na visini od 750 m, dok su ostali otvarali padobrane slijedeći padobranca ispod sebe. Vrhunac tog dijela prezentacije vojničkog umijeća bio je doskok jednog od najboljih padobranaca hrvatskih Oružanih snaga pred svečanu ložu nakon čega je, uz snažan pljesak i ovacije, zastavu Republike Hrvatske uručio predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović.

Uslijedio je ceremonijalni nastup pripadnika Počasno-zaštitne bojne koji su u svojoj vojnoakrobatskoj vježbi prikazali atraktivnu kombinaciju počasnih i vježbovnih postupaka čija je svrha dinamično i atraktivno prikazati vojničke radnje i postupke. Njihov nastup, osim iznimnog vizualnog dojma pruža i akustični doživljaj koji se postiže ujednačenim udarcima rukom po naoružanju, ili pak naoružanjem u podlogu. Vojnoakrobatsku vježbu izvodi skupina  sastavljena od trinaest pripadnika Počasno-zaštitne bojbe odjevenih u granske počasne odore Hrvatske kopnene vojske te uz korištenje poluautomatske puške M59/66 koja je posebno modificirana za provedbu počasnih postupaka.

U nastavku programa na jarunskom je poluotoku izvedena pokazna vježba pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga pod nazivom Borbeno traganje i spašavanje u neprijateljskom području. Prema zamišljenom scenariju, na poluotoku u neprijateljskom području nalazio se pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji je nestao u prijašnjoj akciji. Zadaća namjenskog tima za borbeno traganje i spašavanje Zapovjedništva specijalnih snaga bilo je provođenje operacije borbenog traganja i spašavanja s ciljem povrata izoliranog pilota. Bila je to prilika da specijalci, po osposobljenosti i znanjima pripadnici vojne elite, demonstriraju dio svojih  vještina: izlazak iz helikoptera tehnikom repelinga uz nošenje naoružanja i opreme, osiguravanje zone za slijetanje, lociranje, medicinsko zbrinjavanje, izvlačenje posebnom tehnikom (tzv. grozd) i sl., što je gledateljstvo na zagrebačkom Jarunu s napetošću pratilo i pozdravilo čvrstim pljeskom.

Kraj programa obilježio je letački program akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane „Krila Oluje“. Za ovu priliku, umjesto punog programa koji traje oko 24 minute i sastoji se od 23 atraktivna manevra, „Krila Oluje“ predstavila su  skraćenu verziju letačke atrakcije u trajanju od oko osam minuta. Šest vrsnih letača tako je izvelo pozdravni prelet, petlju, bačvasti valjak i kosu petlju, vertikalni valjak i kovit, pojedinačne  valjke te dvostruko i trostruko ogledalo – Dia.