Švicarske puške poput švicarskih satova

SIG-ovi inženjeri fokusirali su se pri konstruiranju na visoku kvalitetu izrade kako bi proizveli jurišnu pušku dobre ergonomije, udobnu za korisnika, bez zastoja i izvanredno preciznu s gotovo svim vrstama streljiva. Ne iznenađuje stoga što je, unatoč visokoj cijeni, postala oružje mnogih specijalnih postrojbi u svijetu

Švicarsko industrijsko društvo (Schweizerische Industrie Gesellschaft − SIG) već 160 godina proizvodi streljačko oružje. U međuvremenu je više puta rekonstruirano, tako da je danas u vlasništvu njemačkog holdinga Lüke & Ortmeier. Proizvodnjom oružja bave se zasebne tvrtke, SIG Sauer GmbH & Co. KG u Njemačkoj i SIG Sauer Inc. u Sjedinjenim Američkim Državama. Vrhunac slave SIG Sauer doživio je prije dvije godine, kad je američka vojska odlučila službeni pištolj M9 (Beretta M92) zamijeniti pištoljem SIG Sauer P320. U veljači ove godine za SIG Sauer slijedilo je novo veliko postignuće, odabir indijske vojske da se naoruža preciznom puškom SIG 716 u velikoj količini od 72 400 komada.

SIG opskrbljuje švicarsku vojsku svojim puškama još od pedesetih godina. Puška SG 550 označena je kao Stgw-90 na njemačkom, odnosno Fass-90 na francuskom jeziku (Foto: Schweizer Armee / Facebook)

Za švicarsku vojsku SIG je pedesetih godina proizveo prvu jurišnu pušku (Sturmgewehr) pod nazivom Stgw-57 (tvornički naziv SIG SG 510) u kalibru 7,5 x 55 mm. Korištena je sve do sredine osamdesetih. Odluka vojnog vrha o uvođenju nove jurišne puške u novom kalibru 5,56 x 45 mm donesena je sredinom sedamdesetih. Prvi je zahtjev bio da bude kompaktna, sa sklopivim kundakom, tako da su je osim pješaštva mogle koristiti posade oklopnih vozila, specijalne, padobranske i druge postrojbe. Drugi je zahtjev bio da se masa puške radikalno smanji, a preciznost poboljša u odnosu na prethodnu. Projektiranje i testiranje završeno je 1983. godine. Međutim, zbog većih financijskih izdvajanja za tenkove i oklopna vozila, nova puška pod nazivom Stgw-90 (tvornički naziv SG 550), prihvaćena je 1986., a tek 1990. uvedena u švicarsku vojsku. SG 550 razvijen je od prethodnih modela, SG 530 iz šezdesetih i SG 540 iz sedamdesetih godina. Prvotna ideja SIG-a bila je zamijeniti Stgw-57 modelom SG 540. Kako se to nije dogodilo, prodana je u mnoge afričke zemlje, a u Čileu se proizvodila po licenciji. Osim toga, u kalibru 7,62 x 51 mm razvijene su puške SG 510-3, SG 530-1 i SG 542. Sve modele SIG-ovih pušaka odlikuje velika preciznost izrade i odlična funkcionalnost, no zbog visoke cijene nisu se značajnije prodavale u druge zemlje.

Najkvalitetniji čelik

SG 550 osnovna je puška švicarske vojske od 1990. Jedna je od rijetkih u zelenoj boji (Ilustracija: Swiss Arms)

Po konfiguraciji, SG 550 klasična je jurišna puška s uzorom u sovjetskoj platformi AK-47, uz manje izmjene uvjetovane većom uporabom prešanih limova i polimera. Ukupna duljina puške iznosi 998 mm, a masa 4,1 kg. Puška se sastoji od dvaju dijelova spojenih dvama štiftovima (polugicama, klinovima). Izvlačenjem stražnjeg štifta puška se preklapa, a izvlačenjem i prednjeg rastavlja na dva dijela. Za čišćenje potrebno je još izvaditi ručicu zatvarača, kako bi se izvukao unazad kompletan mehanizam oružja. Donji dio kućišta (lower receiver) najvećim je dijelom izrađen od prešanog lima. Gornji dio kućišta (upper receiver), u kojem su cijev, zatvarač s klipom, plinski cilindar i ciljnici uključujući kundak te pištoljski rukohvat, izrađen je od polimera. Unutar gornjeg dijela kreće se nosač zatvarača s klipom i u njemu rotacijski zatvarač, ali s takvom lakoćom zbog precizne izrade da je pušku moguće repetirati samo jednim prstom. Svi su unutarnji dijelovi, uključujući i cijev, izrađeni od najkvalitetnijeg čelika i zaštićeni kromiranjem. Na gornji dio može se montirati nosač optike kao i druga oprema, što nije slučaj kod AK-47 gdje se montira sa strane (bočno). Rad oružja temelji se na posudbi plinova s dugim klipom i rotacijskim zatvaračem s dvjema bradavicama/bregovima.

Komande su također klasične. Izbornik paljbe u vidu polugice nalazi se iznad pištoljskog rukohvata na objema stranama kućišta. Četiri su položaja za izbor paljbe, a obilježeni su slovom odnosno brojem. “S” (Safe) krajnji je položaj poluge prema strijelcu i označava da je oružje zakočeno. Slijedi oznaka “1” za pojedinačno gađanje, a “3” označava kratki rafal od triju metaka. Nakon svakog prekida paljbe, bez obzira na broj ispaljenih metaka, sustav se resetira i omogućuje uvijek nova tri metka. Krajnji položaj prema naprijed je “20” za dugi (neprekidni) rafal. Obostrani raspored izbornika pogoduje i desnorukim i ljevorukim strijelcima, na način da se izbor režima paljbe može obavljati palcem ili kažiprstom. Ručica zatvarača nalazi se samo s desne strane i lako je dostupna za povlačenje. Ispred štitnika okidača je polugica za otpuštanje spremnika kojom se rukuje kao na AK-47. Utvrđivanje spremnika u ležište jasno se čuje, a rješenje je preuzeto s AK-47. Zatvarač nakon ispaljenja zadnjeg metka ostaje u stražnjem položaju. Iznad polugice za otpuštanje spremnika, samo s lijeve strane, gumb je za otpuštanje zatvarača iz stražnjeg položaja.

Tri paralelna spremnika

Švicarski vojnici vrše pregled oružja prije početka gađanja (Foto: Schweizer Armee)

Iza pištoljskog rukohvata s lijeve strane kućišta nalazi se veliki gumb za sklapanje kundaka. Skeletoidni kundak sklapa se samo udesno. Zabravljivanje kundaka iznimno je čvrsto i nema ni najmanjeg klimanja. Puškom se može djelovati i kad je kundak sklopljen, kao i repetirati je te zamijeniti spremnik. Polimerski pištoljski rukohvat ima šupljinu zatvorenu poklopcem u koju se smješta pribor za čišćenje.

Cijev je hladno kovana i tvrdo kromirana, duljine 528 mm. Skrivač plamena je dio cijevi i ne može se skinuti. Na cijev je moguće montirati bajunet kao i podcijevni bacač granata SIG 40 mm GL 5040/5140 (vojna oznaka Gewehraufsatz 97).

Puška se puni spremnicima kapaciteta 20 ili 30 metaka. Na izborniku paljbe nalazi se broj 20 zato što je švicarska vojska opremljena spremnicima za 20 metaka. Spremnici su od prozirnog polimera, a imaju oznake 10 i 20 kako bi se mogla pratiti količina metaka u njima. Posebna je značajka tih spremnika to što se na objema bočnim stranama nalaze ispusti za povezivanje s drugima. Mogu se povezivati po tri u istoj ravnini tako da se s lijeve i desne strane prikopča po jedan pun spremnik s otvorom za punjenje prema gore. Jednostavnim pritiskom na polugu vadi se prazni i bez okretanja u ležište umeće puni lijevi ili desni spremnik. Na taj način za prepunjavanje treba manje vremena. Povezivanjem triju spremnika dobije se kapacitet od 90 metaka, što je u rangu redenika za strojnicu. Dakle, bez obzira na to odluči li se strijelac za pojedinačnu paljbu ili rafale od tri metka rješenje sa spremnicima osigurat će mu veliku i dugu paljbenu moć, posebno u obrani.

Zelena boja domovine

SG 550 u serijskoj opremi ima nožice. Švicarski vojnik na fotografiji povezao je spremnike za streljivo (Foto: Schweizer Armee)

Zaštitni branik okidača može se preklopiti u lijevu ili desnu stranu. Na taj je način okidač lakše dostupan ako se koriste rukavice. Na kraju prednjeg rukohvata u serijskoj opremi puške smještene su sklopive aluminijske nožice, dakle, za stabilnost nije potrebno postolje. Švicarski se proizvođač odlučio za manji kapacitet spremnika zato da veličina ne smeta prilikom djelovanja iz ležećeg položaja kad se ne rasklapaju nožice.

Osnovni su ciljnici mehanički. Stražnji ciljnik diopterskog je tipa i ima brojčane oznake “1”, “2”, “3” i “4”, koje označavaju udaljenosti u stotinama metara. Samo oznaka “1” ima pravokutni usjek i dvije tricijske točke na objema bočnim stranama, koje su predviđene za paljbu u uvjetima slabe vidljivosti. Ostale su oznake (2, 3 i 4) diopteri i pomiču se okretanjem kružića nosača. Ispred i iza nosača dioptera vijci su za podešavanje po visini i pravcu. Prednji ciljnik klasična je mušica sa zaštitnim krugom. Ispred dnevne mušice postoji i sklopiva noćna s tricijskim umetkom. Kao što je spomenuto, na pušku je moguće montirati sve vrste optičkih i noćnih ciljnika putem originalne SIG montaže.

Puška s vanjske strane nema niti jedan oštar brid. Za vanjsku boju odabrana je zelena, kako bi se lakše maskirala u švicarskom okolišu punom zelenila. Premazana je mat finišem (premazom) tako da nema ni odbljeska. Švicarci su se vodili premisom da kao neutralna zemlja ne šalju vojsku u inozemstvo.

Za potrebe švicarske vojske proizvedeno je 600 tisuća komada Stgw-90 jer su svi punoljetni muškarci dio naoružane pričuve te čuvaju pušku kod kuće. S njima mogu sudjelovati na popularnom natjecanju u gađanju na 300 m, koje tijekom godine okupi više od 200 tisuća strijelaca.

Commando inačice

Za urbanu i blisku borbu SIG je proizveo kompaktne puške SG 551 / 552 u kalibru 5,56 x 45 mm. Model SG 551 je karabinska (vojna oznaka Stgw-90K), a SG 552 potkarabinska inačica puške SG 550. SG 552 u nazivu ima dodatak Commando. Oba su modela namijenjena specijalnim postrojbama. SG 551 ima cijev dugu 363 mm, a ukupna je duljina puške 833 mm, što je 165 mm kraće od rodonačelnika SG 550. Puška SIG 552 još je kraća. Ima cijev dugu svega 226 mm, a ukupna je duljina 719 mm. Te se puške po dimenzijama gotovo mogu mjeriti s automatima (HK MP-5), koji ipak koriste slabije, pištoljsko streljivo.

Ukratko, izgledom su oba modela umanjene SG 550. Po dizajnu su sve gotovo identične, što podrazumijeva znatnu primjenu polimera i lakih slitina. Kućišta novijih modela manja su i izrađena od lakog prešanog lima, tako da su i znatno lakša. Razlikuju se i prednji rukohvati, koji su izrađeni od aluminijske slitine, a nožice su izostavljene. Na njih se ne može montirati bajunet kao ni podcijevni bacač granata. Skeletoidni kundak sklapa se udesno, a iz takvog je položaja moguće djelovati kao i repetirati oružje te zamijeniti spremnik. Rad oružja temelji se na posudbi plinova s dugim klipom i rotacijskim zatvaračem. Oba modela imaju obostrani izbornik paljbe s četirima položajima, rasporeda jednakog onom na SG 550. “S” znači zakočeno (safe), “1” pojedinačno, “3” kratki rafal od tri metka, a “20” dugi (neprekidni) rafal.

Spremnici su polimerski, prozirni, kapaciteta 5, 10, 20 ili 30 metaka. Na bočnim stranama imaju priključke za povezivanje više paralelnih spremnika u istom smjeru. Što se povezivanja spremnika tiče, savjetuje se da se puška nosi s najviše dvama kako bi se kundak mogao sklopiti. Osnovni su ciljnici na SIG 551 i 552 mehanički, postavljeni s pomoću originalnih SIG montaža. Prednji je pravokutna mušica, ispred koje je podižući tricijski insert za djelovanja pri smanjenoj vidljivosti. Stražnji je ciljnik diopterski, okretni cilindar s četirima diopterskim rupicama označenim brojevima 1, 2, 3 i 4 (stotine metara). Kraj broja 1 na objema su stranama otvora tricijske točke za noćna djelovanja.

Mogućnosti montaže

Kako je standardom MIL-STD-1913 definirana Picatinny šina, SIG proizvodi i puške s tim dodatkom (te inačice imaju dodatak nazivu SWAT) za montažu optoelektroničkih ciljnika i drugih dodataka.

Podinačice SG 551 jesu SG 551-1 i 2/P (karabini za padobrance i policiju), dizajnirane za djelovanje na točkaste ciljeve do 300 m. Opremljene su različitim teleskopskim ciljnicima i odvojivom obrazinom kundaka. Karabin SG 551 SWAT ima bolju završnu obradu otpornu na koroziju i opremljen je nosačima za brojne optičke ciljnike, a mogu se postaviti i dodaci kao što su nožice, laserski pokazivač ili taktičko svjetlo. SG 551 LB ima produljenu cijev od 454 mm, koja omogućuje postavljanje podcijevnog bacača granata i bajuneta.

Model SG 552 Commando u odnosu na SG 550 ima izmijenjenu vodilicu povratne opruge i nosač zatvarača, što je uvjetovano kraćom cijevi. Materijali i izrada na vrhunskoj su razini pa tu pušku opravdano smatraju jednom od najboljih u svijetu. S druge strane, takva oružja dokazala su uporabljivost u urbanom okruženju i uvjetima bliske borbe pa su njihove inačice postale neizostavan dio arsenala brojnih policijskih i vojnih postrojbi širom svijeta.

SG 553 poboljšana je inačica SG 552. Predstavljena je 2008., a iako je uglavnom slična prethodnici, ima ključnu prednost, a to je da je povratna opruga sad opet oko plinskog klipa kao na modelima SG 550/551. Tako je riješeno nekoliko problema nepouzdanosti koji postoje kod SG 552, a to također dopušta korištenje standardne SG 550/551 ručice za repetiranje. Podinačice su SG 553 LB s duljom cijevi od 347 mm na koju je moguće postaviti podcijevni bacač granata i bajunet, te SG 553 R, proizvedena za streljivo 7,62 x 39 mm. Daljnje su tvorničke mogućnosti za SG 553 integrirane Picatinny šine i teleskopski kundak. Podinačica SG 553 AL fleksibilna je, kompaktna i lagana jurišna puška, izrađena od aluminija. Najmanja podinačica SG 553 P kratko je (460 mm) i kompaktno oružje.

Sportski strijelci

Većina strijelaca u SAD-u koristi platformu AR-15 i njezine inačice. To je utjecalo da SIG preorijentira svoju proizvodnju. Rješenje je pronađeno u nadogradnji puške AR-15 za sportske strijelce. Inženjeri su modificirali sustav plinske posudbe te prednjem dijelu dodali klip s kratkim hodom. Iza njega postavljena je prijenosna poluga, odnosno duga šipka, koja se oslanja na nosač zatvarača i tijekom ciklusa po inerciji prenosi kretanje klipa na mehanizam. Time su vrući plinovi praktički odsječeni od unutrašnjosti oružja, a u prednjem je dijelu ventil koji ispušta višak plinova iz sustava. Eliminiranjem osnovnog uzroka zastoja dobiveno je znatno pouzdanije oružje, a relativno mala masa i dimenzije dodatnih dijelova nisu promijenili njegovu siluetu niti utjecali na balans. Puška SIG516 u NATO-ovu kalibru 5,56 x 45 (.223 Remington) konstruirana je 2010. godine. Nema automatski regulator plinskog protoka, nego se ručno bira jedan od četiriju položaja, što omogućava nesmetano funkcioniranje pri ekstremnim temperaturama, velikoj zaprljanosti, neujednačenom streljivu odnosno prilikom korištenja prigušivača, a može se i potpuno isključiti. Masa puške iznosi 3,3 kg. Donji dio u cijelosti je izrađen sukladno vojnim standardima od kvalitetne aluminijske slitine, a na gornjem dijelu, osim izmjena na plinskom cilindru, sve ostalo odgovara standardnoj M-4. Tu je i nezaobilazna Picatinny šina na kućištu i svim četirima stranama prednjeg rukohvata. Rukohvati, podesivi kundak i ostala oprema nose oznaku Magpula, koji slovi za jednog od najboljih proizvođača dodatne opreme za M-4/M-16.

Model SIG516 Patrol relativno je kratka puška (odnosno karabin), koja po dimenzijama odgovara Coltovim karabinima M-4 Carbine. Puška je ukupno duga 920 mm s izvučenim, odnosno 838 mm s uvučenim, tvorničkim teleskopskim kundakom. Ima slobodno plutajuću cijev dugu 406 mm, sa šest žljebova i polja te desni korak uvijanja od 1 : 7 inča (1 : 178 mm). To znači da joj najviše odgovaraju dulja i teža zrna, iako može koristiti sve standardno streljivo u NATO-ovu kalibru 5,56 x 45 mm. Cijev ima klasičan profil, a izrađena je hladnim kovanjem i zaštićena nitriranjem. Na cijev je preko navoja montiran kompenzator trzaja umjesto tvorničkog, standardnog razbijača plamena.

SIG516 ima standardno dvodijelno kućište s pištoljskim rukohvatom izrađeno od kvalitetne kovane aluminijske slitine. Gornji dio kućišta ima poklopac otvora za izbacivanje čahura opremljen oprugom, iza njega je deflektor za usmjeravanje izbačenih čahura, a sasvim iza s desne strane klip za potiskivanje zatvarača ako dođe do zastoja prilikom uvođenja metka. Na donjem su dijelu kućišta uvodnik spremnika odmah ispred branika okidača, standardni pištoljski rukohvat i mehanizam za okidanje.

Policijske službe

SIG Sauer u SAD-u ima streljačku akademiju, čiji polaznici koriste sve vrste SIG-ovih pušaka opremljenih različitim optičkim ciljnicima (Foto: SIG Sauer)

Inačica SIG SG 556 SWAT namijenjena je specijalnim policijskim službama. Kao i SG 550, radi na načelu posudbe plinova s klipom, vrlo slične izvedbe kao na AK-47, uz mogućnost jednostavnog izvlačenja cilindra iz sklopa prednjeg rukohvata i klipom izravno spojenim s nosačem zatvarača.

Sustav posudbe plinova ima dva položaja. Zatvarač je rotacijski i ima dva masivna brijega (bradavice). Dodatak je u odnosu na AK-47 korisni mehanizam za zadržavanje sklopa zatvarača u stražnjem položaju kad je spremnik ispražnjen.

Donji dio kućišta od aluminijske je slitine visoke čvrstoće, inače namijenjene avionskoj industriji, s anodiziranim finišem u svrhu povećanja otpornosti u ekstremnim uvjetima. Spremnik se umjesto polugom otpušta gumbom. Unatoč šinama, puška ima masu od samo 3,5 kg, čemu pridonosi i olakšano, redizajnirano kućište od prešanog lima, točnije od ugljičnog čelika visoke čvrstoće. Finiš kućišta je originalni SIG-ov, označen kao Nitroni i visokootporan na habanje.

Cijev svih pušaka iz serije SG 550, uključujući i SG 556, hladno je kovana i tvrdo kromirana. U odnosu na SG 550 (duljina cijevi 528 mm), SG 551 (363 mm) i SG 552 (226 mm), SG 556 ima srednju duljinu cijevi od 406 mm. Cijev na SG 556 s čeličnim je kućištem povezana posebnim mehanizmom tako da je njezina zamjena jednostavna i brza.

Prednji rukohvat SG 556 potpuno je izmijenjen, s trima standardnim Picatinny šinama. Na bokovima se nalaze dvije kratke šine, pogodne za montažu, npr., taktičkog svjetla ili laserskog ciljnika, dok se duž cijelog donjeg brida nalazi još jedna šina, idealna za okomiti jurišni rukohvat, različite vrste dvonožaca ili podcijevni bacač granata. Četvrta Picatinny šina nalazi se na posebnom nosaču na stražnjem dijelu kućišta i služi za montažu različitih optičkih ciljnika. S druge strane, SG 556 SWAT ima nešto drukčiji prednji rukohvat, na kojem su standardne šine koje se pružaju cijelom duljinom prednjeg rukohvata, osiguravajući veću fleksibilnost i nosivost različitih dodataka. To inačicu SWAT čini ravnopravnom s najsuvremenijim jurišnim puškama.

Izbor američkih specijalaca

SIG je 2015. predstavio novi smjer razvoja i nove serije (polu)automatskog oružja. Oružja za pištoljski metak označena su s MPX, a za puščano streljivo s MCX. Projekt je iniciralo Zapovjedništvo za specijalne operacije SAD-a (USSOCOM), a riječ je o adaptaciji platforme AR-15. Izmjene se, prije svega, odnose na uvođenje klipa s kratkim hodom, što je povećalo pouzdanost sustava. Regulator protoka plinova s ručnim podešavanjem i nosač zatvarača na dvostrukoj povratnoj opruzi smještenoj s gornje strane omogućili su rješenje sklopivog kundaka. Puščani kalibri su 5,56 x 45, .300 Blackout i 7,62 x 39, a konstrukcija dopušta lak prelazak na drugu opciju izmjenom cijevi i (eventualno) čela zatvarača za kalibar 7,62 x 39. USSOCOM odlučio se za SIG-ov MCX SBR (Short Barrel Rifle), ultrakompaktnu pušku kratke cijevi u kalibru .300 Blackout opremljenu prigušivačem.

MCX Rattler SBR mali je čak i za ultrakompaktnu jurišnu pušku. (Riječ je inače o najkraćoj jurišnoj puški.) Sa sklopljenim tankim aluminijskim kundakom skeletoidne forme puška je duga samo 381 mm, a kad se kundak ispruži 597 mm (bez prigušivača koji mu dodaje još oko 150 mm). S bočno sklopljenim kundakom širina je 71 mm, a masa prazne puške 2,59 kg. Te dimenzije dopuštaju Rattleru lakše djelovanje iz skučenih položaja ili prilikom bliske borbe u zatvorenom prostoru.

Oko kratke cijevi postavljen je aluminijski rukohvat koji je ne dodiruje ni u jednoj točki. Funkcioniranje bez zastoja osigurava ventil za regulaciju protoka plinova s ručnim podešavanjem, a prigušivač se po potrebi montira preko skrivača plamena.

Najkompaktnija u svijetu?

SIG MCX Virtus vuče podrijetlo od M16. Na njega se mogu montirati različiti prigušivači (Foto: SIG Sauer)

U svrhu postavljanja ciljničkih uređaja, s gornje strane oružja cijelom duljinom proteže se standardna Picatinny šina, a za ostalu opremu (taktička svjetiljka, laserski pokazivač, okomiti rukohvat), moguće je preko K-mod otvora prednjeg rukohvata postaviti dodatne Picatinny šine na objema stranama i ispod (na 3, 6 i 9 sati). Komande izbornika paljbe, ručice za repetiranje i gumb za otpuštanje spremnika postavljeni su na objema stranama. Rasklapanje i održavanje jednaki su kao kod M-16/M-4, a jedina je razlika u položaju dvostruke povratne opruge. Spremnici za streljivo od poluprozirnog su polimera i različitih kapaciteta (10, 20, 30), s tim da se mogu koristiti i spremnici drugih proizvođača koji ispunjavaju STANAG standard.

U SAD-u su u kalibru 5,56 x 45 mm aktualni sljedeći modeli: MCX Virtus Patrol s cijevi od 406 mm (16 inča) i MCX Virtus SBR (Short Barrel Rifle) s cijevi od 292 mm (11,5 inča). U kalibru .300 AAC/Blackout na raspolaganju su cijevi od 140 i 229 mm (5,5 i 9 inča). Za vojno tržište postoji i dodatna ponuda u tom kalibru, s cijevima duljine 368 i 171 mm (14,5 i 6,75 inča). Nedavno je predstavljen MCX Rattler PCB u ulozi osobnog obrambenog oružja (Personal Defense Weapon). Cijev je duga svega 140 mm (5,5 inča). SIG ističe da je MCX Rattler najkompaktnija jurišna puška u svijetu.

Ukratko rečeno, SIG Sauer uspio je s obitelji pušaka MCX podignuti platformu AR-15 na višu razinu. Uspjeli su zadržati sličnosti, a istodobno dobiti oružje visoke modularnosti i prilagođeno za velik broj kalibara.

Općenito, SIG-ovi su se inženjeri pri konstruiranju pušaka fokusirali na visoku kvalitetu izrade kako bi proizveli jurišnu pušku dobre ergonomije, udobnu za korisnika, bez zastoja i izvanredno preciznu s gotovo svim vrstama streljiva. Često se čuje da funkcioniraju precizno kao švicarski sat, zato nije čudno što su postale oružje mnogih specijalnih postrojbi u svijetu. Visoka kvaliteta opravdava visoku cijenu, posebno kod novih modela, koji su i modularni. SIG puškama sigurno se u svim situacijama može vjerovati.

SIG Sport 550/551/552

Poluautomatska sportska puška SIG Sport 550 ima podesivi okidač, Picatinny šinu za postavljanje različitih ciljnika, spremnik za deset metaka (Foto: SIG Sauer)

Za razliku od vojnih, modeli SIG Sport 550/551/552 imaju hladno kovanu cijev bez skrivača plamena i priključka za bajunet, dugu 550 / 430 / 240 mm. Sva tri modela imaju poluautomatski režim paljbe, a umjesto diopterskog stražnjeg ciljnika, s gornje je strane kućišta montirana Picatinny šina s jednostavnim, sklopivim mehaničkim ciljnikom kao pričuvnom opcijom. Na te se puške uobičajeno montira kvalitetna taktička optika ili refleksni ciljnik. Unutrašnjost cijevi, sustav za posudbu plinova, regulator plinskog protoka i drugi izloženi dijelovi zaštićeni su od korozije tvrdim kromiranjem, a metalna kućišta dobila su tamnosivi premaz. Sve su komande nadohvat prstiju, bez potrebe za promjenom hvata. Masa oružja je 4,12 / 3,73 / 3,12 kg. Bočno sklopivi kundak stabilan je kao da je izliven s kućištem. Kapacitet spremnika je dva, pet ili deset metaka.

Ivan GALOVIĆ