Tečaj Logistika u operacijama potpore miru 22

Ovogodišnji tečaj Logistika u operacijama potpore miru 22 pridonosi spremnosti logističkog osoblja OSRH koje se planira za iznimno važnu ulogu logističke potpore vojnim snagama u međunarodnom okruženju, ali prije svega kao priprema naših snaga za EUBG 2025 u kojem će OSRH ponovno sudjelovati s nacionalnom logističkom komponentom…

Uprava za logistiku GS-a OSRH u suradnji je sa Zapovjedništvom za potporu i Logističkom školom Republike Austrije provela tečaj Logistika u operacijama potpore miru 22 (LogCPSO22). Cilj je osposobljavanje pripadnika OSRH za provedbu logističkih zadaća u operacijama potpore miru, a program provedbe temeljen je na austrijskom LOG PSO tečaju uz prilagodbe logističkom sustavu OSRH. Tečaj je održan od 21. studenog do 2. prosinca 2022. u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem, a otvorili su ga brigadir Mile Vukičević, zamjenik načelnika Uprave za logistiku GS-a OSRH i brigadni general Stefan Lampl, zapovjednik Logističke škole austrijskih oružanih snaga. Sudjelovala su 22 polaznika, od čega njih 18 iz OSRH te četiri iz OS-a Republike Austrije. Odličnim rezultatima istaknuli su se: satnik Jere Mijalić iz BzOLP-a Zapovjedništva za potporu, poručnik Demijan Cicvarić iz BzOLP-a Zapovjedništva za potporu, poručnica Andreja Jurišić iz OpB-a Zapovjedništva za potporu te bojnik Sebastijan Suchentrunk iz austrijskih oružanih snaga.

Predavanja su održali pripadnici austrijske Logističke škole (brigadni general Stefan Lampl, zapovjednik Logističke škole, pukovnik Gerald Jaindl, bojnik Cristoph Ortner i bojnik Hans Urbaner, časnici iz Logističke škole), pukovnik Hans-Jorg Krauss, pripadnik njemačkih oružanih snaga, brigadirka Ružica Pavić Kevrić, bojnik Viktor Gegić, bojnik Krešimir Horvat i satnik Damir Kuliš iz Zapovjedništva za potporu te pukovnik Robert Barković iz Uprave za logistiku GS OSRH. 

Nakon teorijskog prvog tjedna, drugi tjedan tečaja započeo je vježbom po scenariju koji je polaznike tečaja stavio u stvarnu situaciju ugovaranja logističkih usluga za vlastite snage u nepoznatom okruženju. Ovakva vježba polaznika tečaja iziskuje situacijsku svjesnost u području operacija, dobro poznavanje logističkih sustava u međunarodnom okruženju kao i sposobnost ugovaranja. U navedenoj vježbi bilo je potrebno uspostaviti suradnju s civilnim kompanijama te dogovoriti uvjete za uspostavu logističke potpore vojnim snagama u operacijama potpore miru (simulacija stvarnih uvjeta u operacijama potpore miru – usluga prihvata snaga u zračnoj i pomorskoj luci te usluga smještaja, transporta snaga i ostali vidovi logističke potpore). Potporu u provedbi vježbe pružile su sljedeće civilne institucije: Zadar Cruise Port, Zračna luka Zadar, Perfekt auto d.o.o. (Zadar) i restoran Stari most (Bibinje).

Domaćin aktivnosti u ime GS-a OSRH bio je brigadir Mile Vukičević, zamjenik načelnika Uprave za logistiku GS-a OSRH, a tečaj je, pri njegovu kraju, posjetio brigadir Reinhard Stradner, austrijski vojni izaslanik u Republici Hrvatskoj. Na marginama tečaja vodili su se službeni razgovori između predstavnika Uprave za logistiku OSRH i Logističke škole OS-a Austrije o budućoj logističkoj suradnji u okviru EUBG-a 2025, razvoja tečaja Logistika u operacijama potpore miru te mogućnostima zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim vojno-obučnim programima.

Ovogodišnji tečaj pridonosi spremnosti logističkog osoblja OSRH koje se planira za iznimno važnu ulogu logističke potpore vojnim snagama u međunarodnom okruženju, ali prije svega kao priprema naših snaga za EUBG 2025 u kojem će OSRH ponovno sudjelovati s nacionalnom logističkom komponentom, a u suradnji s austrijskim logističkim postrojbama, oružanim snagama Njemačke i ostalim europskim zemljama.

TEKST: Mario Pavlak/FOTO: Filip Klen