Terenska vojna bolnica

Role 2B terenska je vojna bolnica sa sposobnostima prijma i trijaže ozlijeđenih, pružanja medicinskih tretmana koji spašavaju život, uključujući izvođenje kirurških intervencija, liječenje šoka te evakuacije na višu razinu zdravstvenog zbrinjavanja. Ovakav koncept terenske vojne bolnice i njezinih sposobnosti jedna je od temeljenih postavki NATO-ova i EU-ova načela združene zdravstvene potpore

U organizaciji Zapovjedništva za potporu u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi-Croatia“ potkraj veljače održana je jedna u nizu radionica koje služe razvoju sposobnosti vojne terenske bolnice razine Role 2B. Role 2B terenska je vojna bolnica sa sposobnostima prijma i trijaže ozlijeđenih, pružanja medicinskih tretmana koji spašavaju život, uključujući izvođenje kirurških intervencija, liječenje šoka te evakuacije na višu razinu zdravstvenog zbrinjavanja. Ovakav koncept terenske vojne bolnice i njezinih sposobnosti jedna je od temeljenih postavki NATO-ova i EU-ova načela združene zdravstvene potpore. Nabava vojne terenske bolnice tipa Role 2B u potpori je implementacije NATO-ova Cilja sposobnosti MED-R2B-LAND MFT Role 2 Basic Land Medical Treatment Facility (Razmjestive Role 2 sposobnosti). OSRH dobiva nove sposobnosti u svrhu ispunjenja usvojenih ciljeva u izgradnji zajedničkih sposobnosti NATO-a. Jačaju se nacionalne sposobnosti jer se osim u vojne namjene, terenska bolnica može koristiti u svrhu potpore civilnim institucijama, zdravstvenom sustavu i stanovništvu prilikom nepredviđenih događaja većih razmjera.

Nakon odluke Vlade Republike Hrvatske, proces opremanja odvija se u najužoj suradnji s OS-om SAD-a. Glavni partner u osposobljavanju zdravstvenog osoblja Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu pripadnici su američkih oružanih snaga, aktivnog sastava i pričuvnici iz sastava Nacionalne garde Minnesote. Obuku Role 2 Vojnog zdravstvenog središta ZzP-a i izradu dokumenata proveo je američki vojni medicinski četveročlani tim iz zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote, od čega su dvojica visokopozicionirani liječnici s dugogodišnjim iskustvom u brojnim misijama. Radionica je održana uz potporu Zapovjedništva ZzP-a. Zadovoljstvo uspješno provedenom radionicom iskazao je i gostujući tim predvođen brigadirom Davidom Nelsonom, zapovjednikom 133. medicinske grupe 133. zračno-transportnog krila NG Minnesote. Potporu razvoju naših zdravstvenih sposobnosti dala je i zamjenica američkog vojnog izaslanika obrane Zahra Cullen te časnica za bilateralne odnose američkog Ureda za obrambenu suradnju (Office of Defence Cooperation Croatia – ODC), bojnica Mindy Davis. Domaćin američkom timu bio je brigadir Šime Kevrić, zapovjednik Role 2 Vojnog zdravstvenog središta, čiji su pripadnici činili glavninu sudionika s hrvatske strane, s liječnicima na specijalističkom usavršavanju za potrebe OS-a. Glavna tema radionice bio je kirurški modul, jedan od sedam obvezatnih modula Role 2B. Rezultat radionice vrlo su korisne spoznaje i dokumenti usklađeni sa savezničkim standardima. Dogovorena je također daljnja suradnja i pomoć američke strane u uspostavi i dostizanju finalne operativne sposobnosti hrvatskog Role 2. Radni će se posjeti nastaviti i iznimno su korisni za razvoj hrvatskog vojnog zdravstva.

Tekst i Foto: ZzP/ Josip Cebić