Ubrzani španjolski BAM

Dostava “Audaza”, prvog od dvaju dodatnih španjolskih višenamjenskih odobalnih ophodnih brodova BAM (Buque de Accion Maritima) klase Meteoro, određena je za lipanj 2018. Vijest je objavljena nakon nedavnog porinuća broda u Navantijinu brodogradilištu Cadiz – San Fernando. Inače, u srpnju 2014., kad je odobren program gradnje druge serije BAM-ova, terminski plan dostave predviđao je primopredaju sredinom 2019. Datum je promijenjen jer su radovi prije porinuća na brodu duljine 93,9 m i istisnine 2500 tona išli brže od predviđenog. Prije samoga porinuća “Audaza”, španjolska ministrica obrane María Dolores de Cospedal istaknula je performanse četiriju prethodnika u klasi ”u svim vrstama scenarija”, uključujući i sudjelovanje u misijama poput operacije Atalanta ispred obale Somalije. Brodovi su zapravo dokaz uspjeha i sposobnosti španjolske nacionalne industrije u implementaciji tehnoloških inovacija.

(Foto: Navantia)

Drugi brod serije II nosit će ime “Furor” i njegovo se porinuće očekuje do kraja svibnja, a gradi se u sjevernom brodogradilištu Ferrol. Primopredaja je zakazana za prosinac 2018. Cijena najnovije serije BAM-ova iznosi 166,74 milijuna eura po plovnoj jedinici. Radovi su započeli krajem travnja 2016. godine. Kao i prva četiri plovila u klasi, druga će serija biti višenamjenskog karaktera, a inicijalna matična luka bit će u Cartageni na Sredozemnom moru.
Glavne odlike brodova klase Meteoro duljina su 94 m, istisnina 2500 t te najveća brzina od 20 čv. Posadu čini 40 članova, a pri brzini od 12 čv doplov iznosi 8000 Nm. Na krmenom je dijelu broda helikopterska paluba dok se temeljno naoružanje sastoji od glavnog topa kalibra 76 mm, dvaju topova kalibra 25 mm te dviju strojnica kalibra 12,7 mm. Temeljne zadaće BAM-ova zaštita su i pratnja drugih brodova, nadzor pomorskog prometa, nadzor i neutralizacija terorističkih aktivnosti i piratstva, operacije usmjerene protiv krijumčara drogom i ljudima, operacije potraga i spašavanja, potpora kriznim situacijama i humanitarne operacije, kao i nadzor ribarske legislative.

Maja PTIĆ GRŽELJ