Učenje i razmjena iskustva u međunarodnom okruženju  

Cilj 12. međunarodnog kampa dočasnika, koji je trajao od 27. kolovoza do 3. rujna, jest da se u međunarodnom okruženju na razini visokih dočasnika izmijene iskustva među saveznicima i partnerima, ali i da se na taj način poveća interoperabilnost i sigurnost Oružanih snaga RH i pripadnica NATO saveza

Ukupno 19 dočasnika iz Oružanih snaga Republike Hrvatske i devet zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir i ove se godine već tradicionalno okupilo u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” na 12. međunarodnom kampu vođenja za dočasnike. Uz devet polaznika iz Hrvatske vojske te deset pripadnika oružanih snaga saveznika i partnera, na kampu je sudjelovalo troje inozemnih te trojica predavača iz Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ovogodišnje okupljanje, kao i ono prethodnih godina, zamišljeno je kao razmjena iskustava među saveznicima i partnerima te prikaz misija, zadaća i ustroja Hrvatske vojske, ali i dobra prilika za upoznavanje s kulturnom, povijesnom i vojnom baštinom Republike Hrvatske. Iako su sudionici međunarodnog kampa dočasnika bili smješteni u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, tijekom njegova trajanja, od 27. kolovoza do 3. rujna, obišli su i druge vojne lokacije. Ekipa Hrvatskog vojnika sudionike kampa posjetila je za vrijeme provođenja gađanja na poligonu “Josip Markić” kod Knina.

“Ova je aktivnost vrlo važna za nas dočasnike OSRH zato što je kamp u potpunosti planiran, organiziran i provode ga dočasnici OSRH. Važan je također u kontekstu Republike Hrvatske kao članice NATO saveza jer u kamp dolaze naši saveznici i partneri te na taj način povećavamo i interoperabilnost i sigurnost i naših Oružanih snaga i članica NATO saveza,” kaže nam prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec.

Kamp je organiziran kao kombinacija teorije i prakse pa su tako kao gosti predavači pozvani prvi dočasnici grana OSRH te prvi dočasnici inozemnih oružanih snaga.

“Predavanja su održali prvi dočasnik Slovenske vojske i prvi dočasnik Oružanih snaga Sjeverne Makedonije. Uz njih, predavač je bio i časnički namjesnik Mark Rukavina iz Nacionalne garde Minnesote. Ove smo godine kamp organizirali tako da imamo što više praktične obuke, među ostalim, zbog poštivanja epidemioloških mjera. Ovo nam je i prilika prezentirati zadaće, misije i ustroj Oružanih snaga,” dodaje prvi dočasnik OSRH. Polaznicima kampa stoga su prezentirane sve ti grane Hrvatske vojske: Hrvatska kopnena vojska, Hrvatska ratna mornarica i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Organizacija Dočasničkog lanca

“Cilj kampa jest da se u međunarodnom okruženju na razini visokih dočasnika izmijene iskustva, da naši gosti iz inozemstva vide kako funkcionira Dočasnički lanac u Hrvatskoj vojsci, a ujedno i da ta iskustva primijene kasnije u svojim postrojbama. Naglasak je stavljen na vođenje, zapovijedanje, rad unutar same organizacije Dočasničkog lanca potpore u Hrvatskoj, kako se povezati s podređenima i stvoriti lanac prema nadređenima, kako se brinuti o podređenima, kako komunicirati i prilagoditi se novim izazovima,” objašnjava voditelj 12. međunarodnog kampa stožerni narednik Tihomir Roso, inače viši instruktor u Odjelu za ronjenje Središta za obuku HRM-a.

Kako bi se polaznici međunarodnog kampa upoznali sa sve tri grane Hrvatske vojske, pojašnjava dalje njegov zapovjednik, u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” prezentirane su im sposobnosti HRM-a, u vojarni u Zemuniku način rada u 93. krilu HRZ-a i Središtu za obuku “Rudolf Perešin”, a u Kninu su polaznici obišli vojarnu “4. gardijske brigade Pauci” te poligon “Josip Markić”. Ondje su polaznici kampa imali priliku gađati iz hrvatskog naoružanja – samokresa HS i jurišne puške VHS.

“Važno je napomenuti i da smo strancima prezentirali proizvode hrvatske obrambene industrije. Danas na gađanju svi polaznici koriste hrvatsko naoružanje, a dojmovi su iznimno pozitivni jer je za vojnika zanimljiva svaka nova obuka, pogotovo s novim tipom naoružanja,” kaže časnički namjesnik Klanjec.

Njegove riječi potvrđuje polaznica kampa, pripadnica zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote stožerna narednica Danielle Wilson s kojom smo razgovarali na strelištu poligona “Josip Markić”.

“Vaša puška i pištolj nešto su drugačiji od naoružanja koje koristimo u našoj vojsci, ali lako se koriste. Osim toga, prekrasna je i lokacija samog strelišta. U Hrvatskoj sam prvi put i dojmovi su odlični. Kroz kamp smo mogli upoznati kako funkcionira Hrvatska vojska, način organizacije i ustroj svake grane. Prvo smo posjetili Hrvatsku ratnu mornaricu, a njezini pripadnici pokazali su nam čime raspolažu, što i kako rade, a mogli smo i isprobati sredstva kojima se koriste. Proveli smo i dan s Obalnom stražom te smo se upoznali s njihovim brodovima, ali i načinom rada. Posjetili smo i zračnu bazu u Zemuniku gdje smo mogli vidjeti avione Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su ondje smješteni,” kaže stožerna narednica Wilson. Budući da je i sama pripadnica zračnih snaga, bilo joj je zanimljivo vidjeti i usporediti razlike u zrakoplovstvu dviju zemalja, kao i razlike u sredstvima koja se koriste.

“Ovakve zajedničke aktivnosti pripadnika različitih vojski i upoznavanje s njihovom strukturom i organizacijom mogu nam olakšati suradnju unutar NATO saveza, a važne su i zbog povezivanja među pripadnicima zemalja članica i partnera jer surađujemo diljem svijeta,” smatra ova pripadnica zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote.

Nove perspektive

Za dojmove smo pitali i stožernog narednika Deana Hudsona, pripadnika Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, koji je istaknuo kako mu je na međunarodnom kampu bilo jako zanimljivo raditi s pojedincima, profesionalcima otvorenim za suradnju.

“Moram naglasiti kako je Hrvatska prekrasna zemlja, raznolika i zanimljiva, bogate povijesti i kulture. Također, ističem važnost razmjene znanja i iskustava između zemalja članica NATO-a. Bilo je iznimno korisno izmijeniti iskustva i nove ideje kako voditi dočasnike. Svaka zemlja ima svoje ideje i načine kako razvijati vođenje na svim razinama i uvijek je dobro čuti drugačije inicijative koje pomažu razvijati vojnike na svim razinama. Ponekad je vrlo korisno razgovarati sa strancima, čuti svježe, nove ideje i odmaknuti se od grupnog mišljenja. U radu s drugim nacijama možemo dobiti nove perspektive kako voditi svoje ljude,” naglasio je stožerni narednik Hudson te posebno istaknuo kako je ugodno iznenađen tehničkom opremljenošću brodova HRM-a.

Pripadnik Počasno-zaštitne bojne stožerni narednik Ivan Slukan pohvalio je organizaciju rekavši kako su njegove kolege iz drugih zemalja oduševljeni aktivnostima tijekom kampa.

“Većina nas već je bila u misijama i imali smo prilike raditi u međunarodnom okruženju, no svako je novo iskustvo važno,” zaključio je stožerni narednik Slukan.

Nakon što je provedeno gađanje na strelištu kninskog poligona, svim sudionicima kampa uručene su diplome i zahvalnice na Kninskoj tvrđavi.

“Budući da smo svi saveznici i partneri, sigurno ćemo se još vidjeti na nekoj zajedničkoj aktivnosti,” poručili su na kraju organizatori kampa svim sudionicima.


Časnički namjesnik Mark Rukavina, pripadnik Nacionalne garde Minnesote

“Moj zadatak kao gosta predavača bio je upoznati polaznike s Nacionalnom gardom Minnesote te budućim razvojem dočasničkog lanca unutar NATO saveza i partnerskih zemalja. U Hrvatskoj sam već bio 2014. u sklopu State Partnership Programa te sam u Ogulinu sudjelovao u projektu obnove tamošnje škole. Osim mene, iz Nacionalne garde Minnesote na kampu sudjeluju dva pripadnika i ovo je izvrsna prilika da se upoznaju s našim partnerima saveznicima iz NATO-a te našim partnerima iz Hrvatske vojske, s kojima surađujemo dugi niz godina, kako bismo naučili neke nove vještine koje potom možemo iskoristiti u svojem radu i prenijeti ih na svoje podređene.”


Na 12. međunarodnom kampu vođenja za dočasnike zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir sudjelovalo je 19 polaznika, od toga devet pripadnika Hrvatske vojske te deset pripadnika oružanih snaga Litve, Mađarske, Kosova, Velike Britanije, BiH, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Albanije i SAD-a. Uz predavača iz SAD-a, časničkog namjesnika Marka Rukavinu, predavanje je održao i časnički namjesnik Danijel Kovač iz Slovenije te predavač iz Sjeverne Makedonije Brane Petreski.

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt