Uskrsnuće Gospodinovo temelj naše vjere

Krist uskrsli temelj je naše vjere, a vjera je temelj naše djelotvornosti i zauzimanja za dobrobit svog naroda i cijelog društva. Uskrsli i danas treba po nama biti prisutan u svim situacijama gdje smrt prijeti životu. Krist nas je životom oživio kako bismo i sami odagnali smrt i umiranje, mrak i hladnoću iz ljudskih srdaca i cijelog društva. Svijet preobražavamo svojim duhovnim pobjedama.

Draga braćo i sestre,
dok ovih dana razmišljamo o otajstvu Gospodinove muke, smrti i uskrsnuća, u nama se ne bude samo neka lijepa i poželjna razmišljanja, nego se obnavljaju i nove duhovne snage koje nam Isusovo uskrsnuće utiskuje u naše biće. Dok se trudimo barem u nekoj mjeri otkriti otajstvo koje nam je pred očima duha, stavljam vam na srce svima da uvijek sve iskrenije i dublje prihvaćate Onog koji danas pred nama stoji kao raspeti i uskrsnuli.
Napose se obraćam vama, dragi djelatnici vojnih i redarstvenih snaga, čija služba poznaje teške životne izazove te ste ponekad izravno imali prigodu gledati smrt u oči ili se s njom susrećete u okviru svojih mirovnih zadataka i profesionalnih obveza. Pred nama stoji Onaj koji se suočio s tim izazovom, Onaj koji je slušao nepravednu presudu, koji je dragovoljno prihvatio smrt na križu. Prihvatio je kalež boli i patnje, razapinjanje i tamu groba. I sve to radi nas i ”radi našeg spasenja“ i iz svega je izišao kao pobjednik. Upravo stoga ga u velikom vazmenom otajstvu slavimo kao neumrlog pobjednika koji je svojom pobjedom i nama priskrbio vječni život. Jer da on nije uskrsnuo od mrtvih, uzaludna bi bila vjera naša i pouzdanje naše.

Uskrli Krist stoji pred nama kao pobjednik
Braćo i sestre. Upravo stoga, mi radosno slavimo uskrsnuće Gospodina  našeg Isusa Krista koji se nije ustezao ući u konačnu borbu i u toj borbi opustošiti i oplijeniti smrt, a nama ljudima podariti život. Snagom svog božanskog života dokinuo je svu silinu i zakon smrti nad ljudima, kako bi i nama dao dar konačne pobjede nad njom i nad lukavim starim neprijateljem koji nas je po grijehu uvlačio u smrt.
Danas u ovom velikom otajstvu otkrivamo da nam je on bliži nego ikad, pogotovo onima koji su prošli slične životne izazove, kao i svima onima koji nikad i nikako nisu mogli i ne mogu prihvatiti prividnu pobjedu smrti nad ljudskim životom. Danas je blizak svima onima koji skrbe za dobrobit drugih te su na braniku društva i društvenih vrijednosti izloženi riziku i opasnostima. No znajući da je i on bio izložen – raspet na križu za dobrobit čovječanstva, lakše nam je prihvaćati svoja društvena zaduženja ako u njima otkrivamo i poslanje koje nam on daje. A to sveto poslanje jest da budemo poput njega izloženi za dobrobit svoje braće, kako bismo ih darom svoga služenja i života mogli obdariti i njegovim neumrlim životom koji po nama postaje darovan svima koji iskreno čeznu i nastoje za pobjedom nad smrću. Uskrli Krist stoji pred nama kao pobjednik te nas uči i poziva da i sami po vjeri prihvatimo pobjedu uskrsnuća i postanemo joj svjedoci i nositelji.
Budimo stoga svjedoci njegove pobjede i uskrsnog preobraženja, uvjereni u nezamjenjivu snagu njegova života. Budimo joj i nositelji, ali ne samo ustima, nego i dobrim djelima i primjerom života. U tom smislu prisjetimo se kako sveti Augustin poziva svoje vjernike na uzoran i dosljedan život u Kristu: “Sada, dakle, živimo u ovom raspadljivom tijelu. Promjenom ćudoređa umrimo s Kristom. Ljubavlju prema pravednosti živimo s Kristom. Blaženi ćemo život primiti kad dođemo onome koji je k nama došao i kad počnemo biti s onim koji je umro za nas.“

Svijet preobražavamo duhovnim pobjedama
Krist uskrsli temelj je naše vjere, a vjera je temelj naše djelotvornosti i zauzimanja za dobrobit svog naroda i cijelog društva. Uskrsli i danas treba po nama biti prisutan u svim situacijama gdje smrt prijeti životu. Krist nas je životom oživio kako bismo i sami odagnali smrt i umiranje, mrak i hladnoću iz ljudskih srdaca i cijelog društva. Svijet preobražavamo svojim duhovnim pobjedama.
Neka Uskrsli u naše biće utisne svoju svetu prisutnost, koja nas čisti i uzdiže prema onom istom cilju prema kojemu je i sam Gospodin težio u svojoj smrtnoj borbi i uskrsnoj pobjedi. Neka naša djela nakon toga budu odraz njegova uskrsnulog bića koje nas očovječuje i oživljuje već sada za ovog zemaljskog života, kako bi nas jednom mogao obdariti i vječnim blaženstvom kojim je po uskrsnuću obdarena njegova ljudska narav.
U tom duhu, u zajedništvu s vojnim ordinarijem u miru mons. Jurjom Jezerincem želim svim članovima Vojnog ordinarijata sretan i blagoslovljen Uskrs.

mons. Jure Bogdan
vojni ordinarij