Velike promjene u HRZ-u

Zbog utvrđenih nepravilnosti u 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku donesena je odluka o promjenama u liniji zapovijedanja. Novi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dosadašnji je načelnik Stožera brigadni general Michael Križanec, a novi zapovjednik 93. krila brigadir Željko Ninić

Povjerenstvo formirano odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, koje je utvrđivalo nepravilnosti u 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku, završilo je rad. Detalje slučaja iznio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov na konferenciji za medije održanoj 26. studenog u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

General Šundov prethodno je podnio izvješće ministru obrane i Predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici OSRH te predložio smjene odgovornih osoba u liniji zapovijedanja iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, počevši od razine Voda Vojne policije i Letačkog voda naviše zbog ozbiljnih propusta u sustavu zapovijedanja i rukovođenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te narušenog povjerenja u kvalitetu i sposobnost rukovodećeg osoblja.

Tako je temeljem Zakona o obrani (članak 7., stavak 1., podstavak 10.), Predsjednica Republike na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane donijela odluku o razrješenju s dužnosti i umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Mate Mikića te odluku o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zapovjednika 93. krila brigadira Marija Pleše. Novim zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imenovan je dosadašnji načelnik Stožera brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila brigadir Željko Ninić.

Također, s dužnosti su smijenjene osobe niže rangirane u zapovjednom lancu, dosadašnji zapovjednik Eskadrile helikoptera, zapovjednik Letačkog voda te obnašatelj dužnosti zapovjednika Voda Pukovnije Vojne policije.

Što se tiče osumnjičenih pripadnika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, utvrđen je težak otklon od stege u obnašanju dužnosti, pokrenut je stegovni postupak pred nadležnim Vojnostegovnim sudom te su suspendirani s dužnosti. Utvrđeno je kako su počinili stegovne prijestupe u vezi s neovlaštenim uvođenjem u vojni objekt te vožnjom civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti.

Vojna policija utvrdila je kriminalističkim istraživanjem da na predmetnom letu nije prevoženo ni krijumčareno nikakvo ilegalno naoružanje ni streljivo. 

Postoji sumnja da su osumnjičeni pripadnici, nevezano uz predmetni let, manipulirali streljivom vojnog podrijetla, o čemu kriminalistička Vojna policija još uvijek provodi istraživanje te je u vezi s tim pokrenut stegovni postupak.

Policijska uprava zadarska podnijela je protiv osumnjičenih pripadnika HRZ-a odgovarajuće kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu.

Komentirajući na konferenciji za medije aktualna događanja u HRZ-u, načelnik Glavnog stožera OSRH istaknuo je: “Hrvatska vojska poštuje i provodi vrijednosti poštenog i časnog služenja domovini. To pokazujemo provedbom zadaća u zemlji i u inozemstvu. Kao načelnik pohvaljujem rad pilota i zemaljskog osoblja HRZ-a u zadaćama kao što je gašenje požara, hitno medicinsko prevoženje, traganje i spašavanje, kao i u zadaćama u NATO-ovoj misiji KFOR na Kosovu. Još jednom ističem kako odgovorno i profesionalno provodimo svoje zadaće.”

General Šundov naveo je kako su utvrđeni propusti u 93. krilu HRZ-a, a ne u cijeloj Hrvatskoj vojsci. Rekao je da je, nakon što je od Vojne policije primio informacije o događaju, o njemu odmah izvijestio ministra obrane i Predsjednicu Republike.

“Ja uvijek govorim sebi i svima u HV-u kako smo mi vojnici 24 sata, bilo u odori ili civilnoj odjeći. I za mene kao načelnika Glavnog stožera najvažnije je da se poštuju zakoni, norme i pravila ponašanja u službi u Hrvatskoj vojsci, a posebno u vojnim objektima,” poruka je generala Šundova.

Načelnik Glavnog stožera objasnio je kako taj slučaj svakako nije prvi, a ni zadnji izvanredni događaj u Hrvatskoj vojsci, no kako će svako nezakonito ponašanje biti sankcionirano.

“Hrvatska vojska ne skriva informacije od javnosti. Postoji procedura kad se može komunicirati s javnošću radi istrage i potvrde da se nešto dogodilo. Iz ovog događaja izvukli smo pouke i naučene lekcije i učinit ćemo sve da sustav još bolje funkcionira,” rekao je.

Načelnik GS OSRH izvijestio je također i o nestegovnom ponašanju trojice pripadnika Hrvatske kopnene vojske ovih dana u Austriji. Konzumirali su alkohol, ali odmah potom vraćeni su u Hrvatsku i protiv njih je pokrenut stegovni postupak.

“U vojsci je nulta tolerancija na alkohol. Ovo je poruka svima da odgovorno izvršavaju zadaće. Ako to ne rade, snosit će posljedice, bez ikakve iznimke,” zaključio je general Šundov.

OJI

Foto: Tomislav Brandt