Vi ste šibenska stina

Spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Šibeniku postavljen je na raskrižju ulica Stjepana Radića i Bosanske, a cijeli prostor uređen je u spomen-park prema projektu koji su osmislili kipar Alem Korkut i arhitekti atelijera ASK Azra Suljić, Sanja Gašparović i Krunoslav Šmit. Natječaj za spomenik poginulim braniteljima raspisan je još potkraj 1999. na inicijativu udruga proizišlih iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije. Kao najbolje rješenje među pristiglim radovima odabrano je ono kipara Alema Korkuta. Predloženim rješenjem uspješno je pomireno nekoliko uvjetovanih funkcija – budući da se spomenik nalazi na području sa stambenim zgradama, prostor istodobno ima poluprivatan karakter mirna stambenog susjedstva, ali i reprezentativnost i dostojanstvenost spomen-obilježja. Riječ je o iznimnu ostvarenju jednog od najvažnijih protagonista suvremene hrvatske umjetničke scene.

“Oblik je vrlo jednostavan, ali je sadržaj složen,” ističe Alem Korkut te dodaje: “Već je i u raspisu natječaja bilo rečeno da se u obliku spomenika mogu pročitati neke od specifičnosti Šibenika. Analizirajući sve te smjernice došao sam do forme koja je, čini mi se, uspjela objediniti sve te zahtjeve. Pa čak i ljudi koji su vidjeli spomenik u obliku makete ili poslije kao gipsani model i sami su ga iščitavali bez mojih sugestija, pa čak i pridavali neka nova značenja o kojima uopće u početku nisam razmišljao. Recimo, u Šibeniku su oblik moga spomenika pročitali kao slomljeno jedro. U svakom slučaju sve te asocijacije koje su promatrači u njemu pronalazili vezane su uz Mediteran, a tako i uz grad Šibenik.”

Stihovi pjesme Putnik Petra Preradovića uklesani su u spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Šibeniku

Na inicijativu braniteljskih udruga, a u sklopu obilježavanja 29. obljetnice spomendana Rujanskog rata, na Baldekinu je postavljen i spomen-križ braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Križ i postolje s natpisom Vi ste šibenska stina izradila je tvrtka Kamen Knin d. o. o., a postavljen je uz postojeće spomen-obilježje smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Tekst I foto  Željko Stipanović