Više od protuoklopa

Spike je proizvod izraelske tvrtke Rafael Advanced Defense Systems iz Haife, a uključuje skupinu protuoklopnih i protupješačkih projektila različitih dometa. Može se zapravo govoriti o svojevrsnoj obitelji projektila jer ih ima nekoliko tipova…

Ilustracija ispaljivanja projektila Spike s oklopnog vozila njemačke vojske Puma (Ilustracija: Eurospike)

Spike je puno više od protuoklopnog oružja. Sposobnosti izravnog djelovanja po ciljevima velike važnosti, po vozilima koja prevoze teroriste, bunkerima, skrovištima, skloništima i zapovjednim mjestima te središtima veze učinile su ga temeljnim alatom u globalnom ratu protiv terorizma. Mogućnosti i interoperabilnost pokazao je u najzahtjevnijim borbenim uvjetima pa ne iznenađuje da njegove različite inačice nalaze mjesto u vojskama širom svijeta. Nove vijesti o nabavama i razvoju Spikea stižu vrlo često.
Spike, u prijevodu šiljak, višenamjenski je protuoklopni vođeni raketni sustav (POVRS) koji se ispaljuje s tronošca. Pripada trećoj generaciji POVRS-a, poznatoj kao ispali i zaboravi (fire-and-forget). Spike je i prijenosni sustav koji se sastoji od paljbene postaje (Firing Post) i kontejnera (u kojem se nalazi raketa). Paljbena postaja sastoji se od višenamjenske zapovjedno-lansirne jedinice (Command Launch Unit – CLU), termalnog ciljnika (Thermal Sight) i tronošca (Tripod). S pomoću CLU-a traži se cilj, cilja se te ispaljuje projektil. Kontejner se sastoji od projektila, lansirne cijevi i baterije, a nakon uporabe se odbacuje.

Uporni u razvoju
Tvrtka Rafael još je početkom sedamdesetih godina predložila izraelskom Ministarstvu obrane i vojsci razvoj naprednog POVRS-a koji bi se temeljio na uporabi optičkog kabela. U to je vrijeme ta tehnologija bila u povojima pa se izraelska vojska odlučila za razvoj sustava MAPATS (Man-Portable Anti-Tank System) s laserskim sustavom navođenja. Unatoč odbijenici, Rafael je nastavio samostalno razvijati novi sustav pa je 1978. napokon dobio suglasnost za financiranje iz državnog proračuna. Prva probna lansiranja novog projektila obavljena su 1992., a te je godine i cijeli program bio zaustavljen. Vjerujući u uspjeh, Rafael je nastavio razvoj svojim sredstvima pa je 1994. uspješno lansirao projektile i s prenosivog lansera i s helikoptera. Program je te godine ponovno dobio državnu potporu. Pod imenom Gil ušao je 1998. u operativnu uporabu izraelske vojske kao zamjena za sustave Dragon i TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided). Prvotne oznake NT-G Gil, NT-S Spike i NT-D Dandy zamijenjene su 2002. oznakama Spike MR, Spike LR i Spike ER. Naknadno je razvijen sustav Spike SR, čija je nova inačica ponovno u ponudi. Prodan je u samo nekoliko azijskih zemalja, a najnoviji je kupac Singapur, koji će njim zamijeniti ručne protuoklopne sustave: Saabov Carl-Gustaf M2 84 mm i domaći Matador 90 mm nastao u suradnji s Rafaelom.

Rafaelova demonstracija integriranih operativnih mogućnosti Spikea i minibesposadne letjelice SkyLite B (Foto: Rafael)

Višenamjensko oružje
Obitelj Spike projektila s velikom točnošću kombinira sposobnosti ispali i zaboravi te ispali, promatraj i ažuriraj. Zbog male mase, sustav se može na leđima brzo prenijeti preko protivničkih crta, kao i postaviti na borbena vozila i helikoptere. Zauzimanje paljbenog položaja i lansiranje rakete, uključujući sposobnost ispaljenja iz zatvorenih prostorija, traje samo nekoliko sekundi.
Rakete iz te obitelji imaju sofisticirane elektrooptičke CCD (Charge-Coupled Device) i IIR (Imaging Infra Red) senzore za rad po danu i noći, kao i u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Tandem bojna glava osigurava prodiranje i u najbolji oklop. Kao alternativa, bojna glava s penetracijom, eksplozijom i fragmentacijom dostupna je za Spike ER. Putanja udara odozgo (top-attack) tih projektila omogućuje pogađanje ciljeva na najslabijim točkama (krov tenka ili vozila). Cijela obitelj Spike s obzirom na visoku pouzdanost i operativne, logističke i proizvodne sličnosti ima niske troškove održavanja.

Ispali i zaboravi osnovni je Spikeov način rada. Operater kroz optički ili termalni ciljnik odabire cilj, aktivira projektil zaključavajući tražitelj cilja i pritisne gumb za opaljenje kako bi lansirao raketu. Projektil se samostalno navodi i pogađa metu zahvaljujući sofisticiranoj dual-mode glavi tražitelja (CCD i IIR) i algoritmu za praćenje u jedinici za navođenje.

Jedinstven način
Spike LR i ER nude i jedinstven ispali, promatraj i ažuriraj način rada preko dvosmjerne optičke komunikacijske veze. Vezom se prenosi videoslika s glave tražitelja rakete koja se približava cilju, dopuštajući operateru:
− ciljanje na vidljiv i nevidljiv (Non-Line-of-Sight – NLOS) cilj gledajući s paljbenog položaja
− zaključavanje cilja prije (Lock-On Before Launch – LOBL) ili nakon (Lock-On After Launch – LOAL) lansiranja
− napad na početni cilj, promjenu cilja tijekom leta ili prekid odnosno otkazivanje misije
− precizno određivanje točke udara na cilju, što je posebno važno tijekom borbi u urbanom okružju i na zahtjevnom terenu
− prekid djelovanja u načinu rada ispali, promatraj i ažuriraj i trenutačno vraćanje na ispali i zaboravi
− izbjegavanje djelovanja po protivničkim snagama ili civilima
− procjenu štete na bojištu u realnom vremenu te doprinos ukupnoj obavještajnoj slici zahvaljujući visokoj putanji leta rakete i
− trenutačno prebacivanje s raketnog sustava na sustav za nadzor bojišta.

Sigurnost za operatera
Vjerojatnost da će jednom raketom uništiti cilj Spike ostvaruje zahvaljujući načinu rada ispali i zaboravi, koji mu omogućuje visoku preciznost udara na najslabije točke na tenku ili bunkeru. IIR tražitelj ima sposobnost preciznog djelovanja po danu i noći, u nepovoljnim vremenskim uvjetima i pri slaboj vidljivosti. CCD tražitelj ima odličnu sposobnost pretrage tijekom dana, odnosno pri dobroj vidljivosti, uključujući i rad u vlažnim ili snježnim uvjetima. Spikeov sustav za navođenje otporan je na protivničke protumjere. Otpornost se temelji na pasivnom elektrooptičkom tražitelju (što protivnik ne može detektirati) i operaterovoj sposobnosti djelovanja u teškim uvjetima (dnevnim, vremenskim, klimatskim). Operaterova mogućnost duljeg djelovanja te preživljavanja višestruko su povećane kroz ispali i zaboravi ili kroz sposobnost djelovanja po cilju koji nije vidljiv. To je jedan od važnijih čimbenika koji su utjecali na Spikeov uspjeh tijekom nekoliko zadnjih sukoba. Kad operater djeluje u uvjetima u kojima je cilj vidljiv, može odmah promijeniti položaj nakon lansiranja, zauzeti zaklon ili ponovno napuniti Spike drugim projektilom. Nadalje, prilikom ispaljenja pojavljuje se tek mali bljesak iza projektila.

Pripadnik talijanske vojske na taktičko-tehničkom zboru za građanstvo pokazuje Spikeove mogućnosti. Dio sustava može poslužiti i kao kvalitetan uređaj za motrenje (Foto: Esercito Italiano)

Inačice MR i LR
Značajke Spikeovih inačica MR i LR jesu poseban dizajn za djelovanje u urbanom okružju, za zemaljsku potporu te za specijalne misije s najvećim preživljavanjem.
Paljbena postaja kojom se koristi pješaštvo sastoji se od zapovjedno-lansirne jedinice (CLU), termalnog ciljnika (TS) te tronošca i identična je na objema inačicama. Spike MR je ispali i zaboravi autonomno navođena raketa srednjeg dometa djelovanja po ciljevima do 2500 m. Optička podatkovna veza u Spikeu LR (koju Spike MR nema i zato mu je domet manji), omogućuje i ispali i zaboravi i ispali, promatraj i ažuriraj načine djelovanja po ciljevima na vrlo velikim udaljenostima (do 4000 m).
Raketa se lansira iz kontejnera koji se postavlja na tronožac i spaja s CLU-om. CLU se koristi za uočavanje ciljeva i pokazivanje cilja tražitelju na raketi, nakon čega dolazi do zahvaćanja cilja te lansiranja rakete. U kompletu s CLU-om dolazi termalni ciljnik koji posjeduje visokokvalitetni dnevno-noćni optički sustav pa može služiti i kao uređaj za motrenje.
Komplet čine kontejner i samovođena raketa. Kontejner služi kao spremnik i kao lansirna cijev. Sama raketa sastoji se od nekoliko glavnih modula: tražitelja, pogonskog sustava (startni i putni raketni motor na kruto gorivo), izvora napajanja (baterija) i sustava za upravljanje i stabilizaciju (kormila, krila i giroskop). Raketa može imati IIR ili CCD tražitelj, pri čemu se koristi automatsko vođenje sa zahvaćanjem cilja prije lansiranja (LOBL). IIR tražitelj je termovizijska kamera koja radi na valnoj duljini od 3-5 μm, a sličan je tražitelj usvojen za američki POVRS treće generacije Javelin. Takav tražitelj omogućuje potpuni ispali i zaboravi sustav vođenja. Operater kroz optiku sustava, tj. termalni ciljnik, traži cilj. Nakon što ga uoči, pokazuje ga tražitelju rakete koji je ugrađen u njezin nos. Kad raketa potvrdi da je uočila cilj (postupak zahvaćanja cilja), operater je lansira te ona samostalno leti prema cilju i pogađa ga. Kontejner je dug 1200 mm, a služi za čuvanje, prenošenje i lansiranje rakete. Masa kompleta rakete iznosi 13 kg, a jamstveni vijek bez održavanja deset godina. Ukupan vijek uporabe rakete iznosi 20 godina.
Sustav MR spreman je za paljbu u roku od 30 sekundi, dok je vrijeme ponovnog punjenja 15 sekundi.

I za specijalce
Sustav Spike LR koristi se na razini pješačkih i specijalnih postrojbi. Raketa se sastoji od nekoliko glavnih modula, kao i kod Spikea MR, ali uz sustav za ostvarivanje dvosmjerne veze između rakete i lansera (kalem s optičkim kabelom). Dvosmjerna veza operateru omogućuje pogled na bojište onako kako ga vidi tražitelj na raketi tijekom njezina leta od mjesta lansiranja do cilja. Dakle, operater može u realnom vremenu tijekom gađanja također prikupljati informacije o prostoru ispred sebe. Kako se raketa približava cilju, slika cilja koja se projicira u operaterov okular postaje sve veća i veća. To operateru omogućuje preciznije ciljanje u završnoj fazi leta rakete te time i znatno popravljanje njezine početne ciljne točke. Osim toga, takav mu način omogućuje gađanje cilja koji prije lansiranja nije ni vidio (gađanje u potpunosti prikrivene pozicije). To je, dakle, značajka LOAL lansiranja.
Spike LR može se montirati na borbena vozila na gusjenicama odnosno kotačima, kao što su njemačka SPZ Puma, češki Pandur, rumunjski MLI-84 i druga.
Ministarstvo obrane SR Njemačke odabralo je Spike LR za SPZ Puma u pješaštvu, specijalnoj postrojbi KSK (Kommando Spezialkräfte – KSK) te mornaričkim specijalcima (Marineschutzkräfte – MSK).

Montaža na pokretna sredstva
Spike ER višenamjenski je oružni sustav koji može biti montiran i daljinski upravljan i kao takav cjelovit je paket za naoružanje lakih borbenih vozila, kao i za ugradnju na helikoptere i ratne brodove. Paket uključuje Spike ER rakete, lanser sa sustavom odabira ciljeva, računalom za upravljanje misijama i postajom operatera posade. Sustav je modularan i može se prilagoditi različitim platformama. Spike ER je visokoubojit, omogućuje i ispali i zaboravi i ispali, promatraj i ažuriraj način rada. Zbog potonje sposobnosti često se pogrešno svrstava u četvrtu generaciju vođenih raketa. Može uništavati ciljeve u različitim uvjetima na udaljenostima do čak 8000 m. U izradi je primijenjena tehnologija sa Spikea LR. Višenamjenska bojna glava i putanja leta odozgo omogućuju Spikeu ER iznimno veliku vjerojatnost uništenja cilja. Razvijena je i prenosiva inačica Spikea ER s lanserom mase 55 kg, čemu se mora pridodati tronožno postolje mase 10,6 kg. Usto ide i projektil koji sa spremnikom/lanserom ima masu 33 kg. S još nekim sustavima za kontrolu i održavanje, masa lansera i četiriju projektila dostiže čak 134 kg. Veliki domet Spikea ER ključan je za uporabu na brodovima. Rafael zato potencijalnim kupcima nudi laki brodski topničko-raketni sustav Typhoon koji može koristiti široku paletu topova od 20 mm (GIAT M621, GIAT M693 i Oerlikon KAD-B/18). Tu su i topovi od 23 mm, 25 mm (Bushmaster, GIAT M811 i Oerlikon KBA), pa sve do 30 mm (Oerlikon KCB, Mk44 Bushmaster II i Mauser MK 30 Model F). U sustavu Typhoon, Spike ER koristi se u prvom redu kao protubrodski vođeni projektil namijenjen uništavanju malih brzih i okretnih plovila koja je teško pogoditi klasičnim topovima. Velik domet i optički sustav navođenja / samonavođenja daju mu prednost prilikom djelovanja protiv takvih ciljeva.

Spike ML/RH u službenoj je uporabi Slovenske vojske od 2009. godine. Nabavljen je od europskog konzorcija Eurospike sa sjedištem u Njemačkoj (Foto: Slovenska vojska)

Najveći domet
Spike NLOS višenamjenski je, elektrooptički raketni sustav s bežičnim prijenosom podataka u realnom vremenu dometa do 25 km. To je logično jer je namijenjen za iznimno precizno pogađanje dalekometnih skrivenih ciljeva. Ima dva načina rada, i to izravni napad ili napad odozgo na cilj, znajući samo njegove koordinate. Uz precizni pogodak, to omogućuje procjenu učinka djelovanja (štete) na cilju i prikupljanje informacija u realnom vremenu. Opremljen je elektrooptičkim tražiteljem s dvostrukim senzorom.
Kod napada odozgo na srednjem dijelu putanje, navođenje se ostvaruje s pomoću inercijske platforme koja raketu vodi u očekivanu zonu u kojoj se nalazi cilj. Do te zone dolazi se na temelju koordinata dobivenih od različitih izvidničkih platformi. Nakon što raketa dođe u zonu cilja, primarni senzor postaje glava sa samonavođenjem koja bežično šalje sliku cilja do zapovjednog mjesta. Nakon adekvatne obrade podataka, slika se zapovjednom mjestu prikazuje na specijaliziranom zaslonu. Operaterima se time omogućuje odabir optimalne točke udara, preusmjeravanje rakete na drugi cilj odnosno pokretanje njezina samouništenja. Kad operater odabere cilj, raketa prelazi u fazu napada obrušavajući se na tu točku. Nakon realiziranog napada, ako nije otkriven položaj lansera, posada može početi napad na novi cilj. Rješenje s navođenjem od sredine putanje nudi niz prednosti. Jedna je ta da se operater stalno nalazi u petlji vođenja. To znači da čovjek, a ne stroj, odlučuje o napadu na cilj ili odustajanju od njega pa se smanjuje opasnost od kolateralne štete.
Projektili Spike NLOS mogu biti opremljeni različitim bojnim glavama posebno pogodnim za djelovanje u urbanom okružju i sukobe visokog intenziteta (kumulativna, trenutno-fugasna, razorna, razorna rasprskavajuća). NLOS se može upotrijebiti, ovisno o bojnom polju, kao rješenje za klasični sukob visokog intenziteta (protuoklopni), asimetrični sukob niskog intenziteta i buduće dubinske borbene operacije.
Sustav može biti instaliran na različite zračne, kopnene i pomorske platforme osiguravajući najveću operativnu fleksibilnost s niskim troškovima životnog ciklusa.

Ubojiti mališan
Mini Spike najmanji je projektil u obitelji. Na njemu je prvi put implementirana mogućnost preciznih napada na pješaštvo. Riječ je o bežično navođenom projektilu namijenjenom za operacije razine satnije i voda.
Ukupna masa tog prijenosnog raketnog sustava iznosi oko osam kilograma, a sastoji se od zapovjedno-lansirne jedinice (CLU) mase četiri kilograma i rakete pohranjene u kontejner-lanser, također mase četiri kilograma. Senzor slike nalazi se u prozirnom balonu u prednjem dijelu, ispred sekcije elektronike, sustava vođenja i servouređaja, bojne glave i raketnog motora, upakiranih u malu raketnu cijev.
Mini Spike može biti lansiran s pomoću vlastite integralne zapovjedno-lansirne jedinice ili iz drugih lansera obitelji Spike. Pogađa ciljeve do 1500 metara udaljenosti, odabirući mali, srednji ili visoki kut napada. Nadalje, bojna glava može se deaktivirati tijekom leta. Operater može nastaviti djelovanje preciznim napadom uz manju popratnu štetu, koristeći samo kinetički umjesto kinetičko-eksplozivnog učinka. CLU može koristiti kao samostalni uređaj za promatranje i odabir ciljeva, a ima niz korisnih načina rada, uključujući videosnimanje i reprodukciju.

Daljinski upravljana oružna stanica Samson 30 RCWS opremljena sustavom Spike LR ispaljuje projektil (Foto: Rafael)

Veliki povratak SR-a
Spike SR (Short Range), dakle sustav kratkog dometa, svojevrstan je povratnik u obitelj. Izvorni sustav predstavljen je 2012., a potencijalnim kupcima objašnjeno je da pješake naoružava vođenim projektilom čije su značajke između većeg Spikea MR i nenavođene rakete. Međutim, nije ostvario znatniji uspjeh na tržištu. Prodan je samo Azerbajdžanu, a njim je uništeno šest armenskih tenkova tijekom sukoba u Nagorno-Karabahu od 1. do 5. travnja 2016. godine. Projektil je bio opremljen samo tandem visokoeksplozivnom protuoklopnom bojnom glavom HEAT (High-Explosive Anti-Tank) za uništavanje tenkova opremljenih eksplozivno-reaktivnim oklopom na najvećem dometu od 1000 metara. U novoj inačici, Spike SR ima i novu probojnu eksplozivnu fragmentacijsku bojnu glavu PBF (Penetration Blast Fragmentation) s funkcijom odgode, koja je nedavno uspješno testirana. Nova bojna glava dizajnirana je za uporabu u urbanim operacijama, probija bunker ili zgradu prije nego što detonira, a ima najveći domet od 1500 metara. Zadržala je masu, duljinu, promjer i vanjski oblik protuoklopne bojne glave.
Spike SR prva je raketa koja taktičkoj razini pruža sposobnost ispali i zaboravi. Masa mu je 9,6 kg, a najmanji domet djelovanja samo 50 m. Opremljen je naprednim nehlađenim infracrvenim tražilom i naprednim sustavom za praćenje, za razliku od tražitelja na kardanskom bloku u inačicama Spike MR / LR / ER. Mini Spike trebao bi završiti u ropotarnici prošlosti jer nema potrebe za dvama sredstvima jednake namjene i dometa gađanja.

Peta generacija
Najnovija vijest iz Rafaela vezana uz Spike stigla je 29. svibnja prošle godine. Razvijen je Spike LR II, višenamjenska raketa 5. generacije, mase samo 12,7 kg, a može se lansirati iz bilo kojeg Spikeova lansera. Ima domet od 5,5 km prilikom ispaljenja iz zemaljskih lansera te do 10 km prilikom ispaljenja iz helikoptera. Ima napredne elektrooptičke tražitelje koji uključuju sposobnosti pametnog ciljnog tražitelja sa značajkama umjetne inteligencije (artificial intelligence). Dizajniran je za uporabu protiv ciljeva s malom siluetom te ciljeva u pokretu, a uključuje i novu opremu za dodjelu ciljeva od treće strane (mrežni način rada). Ima ugrađen sklop za inercijsku mjernu jedinicu (inertial measurement unit), koja omogućuje ispaljivanje raketa na cilj na osnovi koordinata. To je zasad jedini projektil te kategorije s tom sposobnošću.
Spike LR II također ima dvije napredne konfiguracije bojnih glava za povećanu ubojitost. Prva je Tandem HEAT, koja ima za više od 30 % povećan kapacitet proboja oklopa, a druga je višenamjenska eksplozivna bojna glava, koja uključuje operaterov način odabira djelovanja upaljača. Još jedna prednost nove rakete je sposobnost djelovanja na ciljeve s većim udarnim kutovima (do 70 stupnjeva). Prema Rafaelu, Spike LR II jedini je poznati projektil koji ima inherentnu sposobnost poražavanja aktivnih sustava zaštite CAPS (Counter-APS). Planirano je da postane operativan do kraja 2018. godine.

LR-II prvi put je predstavljen u proljeće prošle godine i trebao bi biti sposoban za operativnu uporabu do kraja 2018. (Ilustracija: Rafael)

Nezaobilazno oružje
Za obuku operatera na Spikeu koriste se simulatori (trenažeri) za uporabu na otvorenom te u zatvorenim prostorima. Riječ je o elektrooptičkim sustavima koji omogućuju simulacije različitih senzora sustava. U simulatore su ugrađene najsuvremenije tehnologije iz područja obrade signala, videotehnologije, matematičkog modeliranja te informatički, odnosno računalni sustavi. Njihovom se uporabom izbjegava oštećivanje borbene i operativne opreme tijekom obuke.
Sustavi Spike proizvode se uz primjenu najsuvremenijih tehnologija, elektrooptičkih i informacijskih sustava, materijala, načina obrade signala, testnih uređaja te alata. Suvremena proizvodnja dijelova i sustava, njihova integracija, testiranje te vođenje procesa proizvodnje omogućuju učinkovitost te dobivanje naprednih oružnih sustava.
Projektili Spike postali su nezaobilazno oružje mnogih modernih vojski, od pješaštva i vojnog zrakoplovstva pa do pomorskih snaga. To je vođeni raketni sustav koji se može koristiti za više različitih misija na suvremenom bojištu.

Ivan GALOVIĆ