Vitezovi nad sjevernim Jadranom

Sudjelovanje u međunarodnoj vježbi Astral Knight s kolegama iz SAD-a, Slovenije i  Italije bila je priliku za provjeru, potvrdu i jačanje sposobnosti pripadnika HRZ-a

Foto: USAF

U organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (USAFE – United States Air Force in Europe), od 3. do 6. lipnja 2019. održan je središnji dio međunarodne združene vježbe Astral Knight 19. Riječ je o integriranoj vježbi protuzračne i proturaketne obrane usmjerene na integriranu protuzračnu i proturaketnu obranu ključnog terena, a obuka je uključivala kombinaciju letačkih operacija i računalno potpomognutih scenarija. Vježba se težišno odvijala u zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji, kao i na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Uz pilote, vojnike i mornare iz SAD-a na vježbi su sudjelovali i pripadnici ratnih zrakoplovstava Oružanih snaga Hrvatske, Italije i Slovenije. Zajednički cilj bio je poboljšati integraciju zapovijedanja i kontrole, koordinaciju i interoperabilnost zračnih, kopnenih i pomorskih sposobnosti i preklapajuće operacije u integrirani poduhvat protuzračne i proturaketne obrane.  

Ilustracija: USAF

Što se tiče lokacija vježbe u Hrvatskoj, avioni su letjeli iznad područja sjevernog Jadrana,  tj. poluotoka Istre te otoka Krka, Cresa i Lošinja, kao i iznad otvorenog mora do Dugog otoka prema Italiji. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovalo je s dvama zrakoplovima MiG-21 Eskadrile borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze. Djelovali su u okviru snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR) polijećući iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Od letjelica drugih ratnih zrakoplovstava najveći interes izazivali su višenamjenski borbeni avioni pete generacije F-35A Lightning II. Također, Amerikanci su za vježbu sjeverno od Kopra postavili PZO sustav MIM-104 Patriot.

“Sudjelovanje na ovako velikoj i značajnoj vježbi bilo je provjera, potvrda i jačanje naših sposobnosti,” rekao je zapovjednik EBA-e pukovnik Christian Jagodić. Potvrdivši da je Eskadrila uspješno izvršila sve misije, tj. sve segmente provedbe vježbe, Jagodić je pohvalio cijeli tim pilota, zrakoplovnih tehničara i sve koji su pružali potporu od prebaziranja u Zemunik pa sve do završnih letova za vježbu.


Sastanak u Avianu

Izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predvođeno zapovjednikom brigadnim generalom Matom Mikićem boravilo je 4. lipnja u zb Aviano. General Mikić (treći slijeva) sastao se sa zapovjednikom Zapovjedništva borbenih snaga talijanskog RZ-a general-bojnikom Silvanom Frigeriom (prvi slijeva), zamjenikom zapovjednika USAF-a za Europu i Afriku general-pukovnikom Steveom Bashamom (drugi slijeva) i načelnicom GS-a Slovenske vojske general-bojnicom Alenkom Ermenc (četvrta slijeva).


Foto: M. Karačić/HRZ

”Potpuno koncentriran na misije“

Jedan od najmlađih sudionika, natporučnik Šime Alić kazao je kako mu je bila čast sudjelovati na vježbi i predstavljati Hrvatsku među ostalim zemljama sudionicama. ”Bio sam potpuno koncentriran na misije koje sam dobio, želeći na najbolji način pridonijeti uspjehu vježbe. Ovo je za mene veliko i dragocjeno iskustvo i najbolja škola za obuku borbenih pilota, a poseban je doživljaj letjeti zajedno s pilotima iz drugih zemalja i zajednički odrađivati zadaće,” istaknuo je natporučnik Alić.


Avioni i PZO na vježbi

  • B-52 Stratofortress (SAD)
  • E-3 Sentry (SAD)
  • Eurofighter Typhoon (Italija)
  • F-16 Fighting Falcon (SAD)
  • F-35A Lightning II (Italija)
  • F-35A Lightning II (SAD)
  • KC-135 Stratotanker (SAD)
  • MiG-21 (Hrvatska)
  • MIM-104 Patriot (SAD)

Pripremio Domagoj VLAHOVIĆ