Vjera i krunica snaga su i poticaj Hrvatskoj vojsci

Na 27. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja sudjelovalo je oko 3500 hodočasnika, od kojih je oko 1000 pripadnika Hrvatske vojske

U nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici 6. listopada održano je 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja. Sudjelovalo je oko 3500 hodočasnika, među kojima i 1000 pripadnika HV-a. 

U Mariju Bistricu stigli su i pripadnici Gromova, Tigrova i Zapovjedništva za potporu iz petrinjske vojarne “Pukovnik Predrag Matanović“, koji su tradicionalnu hodočasničku hodnju dugu 102 kilometra počeli 4. listopada.

Uz brojne pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje, kao i članove obitelji poginulih, nestalih, preminulih i stradalih hrvatskih branitelja, na hodočašću su sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici vojnih ordinarijata, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Zapovjednik 27. hodočašća bio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, a hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj. Ministar Krstičević tom se prilikom susreo sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima. “Čast mi je s brojnim pripadnicima Hrvatske vojske, policije i hrvatskim braniteljima sudjelovati na tradicionalnom hodočašću u Mariji Bistrici. Danas molimo za mir, za našu Hrvatsku, za blagostanje i da nam Bog da snagu za ispunjenje zahtjevnih zadaća. Vjera i krunica snaga su i poticaj pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci od Domovinskog rata,” poručio je ministar Krstičević u Mariji Bistrici. Kontraadmiral Ivo Raffanelli izrazio je zadovoljstvo održanim hodočašćem ističući važnost katoličke vjere za hrvatski narod. Koncelebriranu svetu misu predvodio je vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, koji je u propovijedi istaknuo kako je vjera temelj života i otvara put ljubavi.

”Svima nam je u živom sjećanju primjer naših hrvatskih branitelja kojima su izvor snage bile krunica oko vrata i vjera u srcu. I mi bismo željeli imati takvu vjeru – čvrstu, jasnu, nepokolebljivu,” kazao je biskup prisjetivši se i blaženog Alojzija Stepinca kao progonjenog pravednika koji je živio od vjere i postao primjer i svjedok vjere za sve Kristove učenike. ”Od nas ovdje, hodočasnika u Gospinu svetištu, vojnika, policajaca, kulturnih i javnih djelatnika, svećenika i biskupa, svih bez iznimke, očekuje se profesionalna zauzetost i predanje u svome zvanju i poslanju. Naša služba, naše služenje, ne odražava se samo na nas osobno, nego na čitav narod. Vaša profesionalna vojna, policijska, društvena djelatnost, ako je prožeta ljubavlju, postaje vaš put posvećenja,” poruka je biskupa Bogdana. Križnim putem na Bistričkoj kalvariji, završeno je ovogodišnje hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu.

Iva Varga
Foto: Josip Kopi