Vježba – VUK 23

Primarni je cilj vježbe provjeriti Stožer bojne Vukovi te ga osposobiti u organizaciji rada tijekom provedbe ofenzivnih aktivnosti, a sekundarni cilj osposobiti i uvježbati zapovjednike satnija za procedure vođenja postrojbi uporabom simulacijskih modela

Na Hrvatskom vojnom učilištu motorizirana bojna Vukovi provela je računalno potpomognutu vježbu Vuk 23. Ulaskom u prostorije Hrvatskog vojnog učilišta gdje se vježba odvijala jasno se moglo vidjeti da su svi sudionici vježbe visokomotivirani, ozbiljno shvaćaju svaku zadaću koja je stavljena pred njih i itekako se zna tko je za što zadužen. Sastavni dio ove obuke iz zapovijedanja i nadzora ima dva cilja. Primarni je cilj provjeriti Stožer bojne Vukovi te ga osposobiti u organizaciji rada tijekom provedbe ofenzivnih aktivnosti. Sekundarni je cilj osposobiti i uvježbati zapovjednike satnija za procedure vođenja postrojbi uporabom simulacijskih modela.

S obzirom na to da se čitava vježba simulira na računalima u realnom vremenu važno je napomenuti logističku ulogu Simulacijskog središta koje je omogućilo da se sve taktičke kopnene aktivnosti provedu i da se na taj način uvježbaju postrojbe za procedure vođenja i zapovijedanja. Osim toga, Središte u vježbi sudjeluje tako da upravlja protivničkim postrojbama pa poduzima poteze koji će do krajnjih granica testirati vještine zapovijedanja i vođenja pripadnika Vukova.

 U dva tjedna do maksimalne pripremljenosti

Pripreme za vježbu Vuk 23 bile su temeljite i opsežne kroz planske i koordinacijske procese, pojasnio nam je bojnik Nikša Bosančić, direktor vježbe i djelatnik operativnog odsjeka Gardijske mehanizirane brigade. Dodao je da je izrađena operativna dokumentacija brigade, bojne i satnije po kojoj je onda provedena priprema nadzornog osoblja po kojoj su usklađeni simulacijski modeli. Vježba traje dva tjedna, naglašava bojnik, i pojašnjava kako se prvi tjedan uvježbavaju operateri dok se drugi tjedan provodi vježba. Na kraju vježbe provodi se raščlamba nakon djelovanja pri čemu se izvlače zaključci o rezultatima vježbe.

”U ovoj je vježbi cilj bio ovladati jednim geografskim područjem u pet različitih faza,” rekao nam je natporučnik Marko Haller, zapovjednik bitke u vježbi. U trenutku našeg posjeta vježba je bila u trećoj fazi što znači da su faze dolaska na područje okupljanja i  iniciranje kontakta s protivnikom iza nas te da smo bili prisutni u trenutku zauzimanja objekata. Četvrta faza vježbe odnosi se na izbijanje na crtu prodora što je zadnja crta do kuda Vukovi idu. U petoj fazi propušta se druga postrojba kroz područje koje su Vukovi zauzeli te se njima prepušta daljnje napredovanje. Simulacija se provodi u više smjerova djelovanja pri čemu je primarni zadatak postrojbi koje su na glavnom pravcu kretanja zauzeti sve objekte na njihovu putu. Natporučnik Haller objasnio je kako su objekti ključni tereni odnosno mjesta koja mogu stvoriti uvjete da napredne snage dominiraju nad protivnikom te dodao kako tzv. sporedni pravci prodora imaju za cilj štititi bokove postrojbama na glavnom pravcu djelovanja.

Bilo je zanimljivo vidjeti iz prve ruke samu brzinu i učinkovitost primanja i analiziranja informacija s terena te donošenja zapovijedi u skladu s novonastalim okolnostima. Sam proces zapanjujuće je brz jer u svega nekoliko minuta od trenutka nove i nepredviđene situacije na terenu donosi se zapovijed na temelju koje postrojbe reagiraju i djeluju s njom u skladu. Iz toga se moglo primijetiti kako je proces donošenja odluka brz i učinkovit što je i primarni zadatak računalno potpomognute vježbe Vuk 23.

Dok je ekipa Hrvatskog vojnika bila prisutna na samoj vježbi mogli smo vidjeti da je u organizaciji zapovjednih mjesta postrojba spremna primijeniti prethodnu odluku u praktični dio. ”Dosadašnji tijek vježbe Vuk 23 velik je pokazatelj usvojenih znanja postrojbe prilikom odlučivanja i prilagodbe na novonastale i nepredviđene situacije,” rekao nam je bojnik Bosančić te otkrio kako rezultati dobiveni kroz opažanje nadzornog tima na temelju matematičkih pokazatelja simulacijskih modela ukazuju da je motorizirana bojna Vukovi osposobljena za planiranje i vođenje ofenzivnih aktivnosti.  

Tekst  Tomislav Vidaković; FOTO  Mladen Čobanović