Vojna vježba na zemljištu Otok 18

Krajem rujna provedena je vojna vježba Počasno-zaštitne bojne kako bi se kroz matrice sposobnosti provjerile sve zadaće satnija koje su proizišle iz misije postrojbe. No, ona je važna ponajprije stoga što je prva vježba tako visoke razine od ustrojavanja PZB-a…

Kad govorimo o Počasno-zaštitnoj bojni često smo skloni spominjati uglavnom zadaće vezane uz prvi dio njezina naziva, koje tu postrojbu čine svojevrsnim ogledalom Hrvatske vojske. To je u neku ruku logično jer su njihove vještine, upadljivost i savršen vojnički izgled atraktivni i u svakoj prilici kad javno nastupaju privlače veliku pozornost. S druge strane, skloni smo zanemarivati ostale zadaće koje podrazumijevaju iznimno odgovornu i zahtjevnu zaštitu Predsjednice Republike i drugih VIP osoba iz Hrvatske i inozemstva. Sve te zadaće traže vrhunski psihofizički pripremljene vojnikinje i vojnike, ali i djelovanje sukladno procedurama koje moraju biti uhodane do razine automatizma. Dodatnu odgovornost pripadnicima PZB-a daje činjenica da je njihova postrojba sljednica 1. hrvatskog gardijskog zbora, koji je u svojem sastavu imao elitnu ratnu postrojbu, 1. hrvatski gardijski zdrug.

Vojna vježba na zemljištu Otok 18 provedena je 27. i 28. rujna, kako bi se kroz matrice sposobnosti provjerile sve zadaće satnija koje su proizišle iz misije PZB-a. No, ona je važna ponajviše zato što je prva vježba na zemljištu od ustrojavanja PZB-a, dakle od 1. rujna 2000. godine. “Da, ovo je prva vježba u našoj povijesti u kojoj sudjeluju sve sastavnice, oko 60 % svih pripadnika,” objašnjava zapovjednik PZB-a brigadir Elvis Burčul, naglašavajući da Otok 18 ne narušava normalno izvršavanje tekućih zadaća postrojbe.

S brigadirom smo razgovarali na zagrebačkom Tuškancu, u prostorijama vojarne “1. hrvatski gardijski zbor”, ali vježba se istodobno provodila na još dvjema lokacijama: u štićenom objektu Ureda Predsjednice RH na Pantovčaku te u vojarni “Peneda” na Brijunima. Različite lokacije, broj sudionika, postavljeni ciljevi i mnoštvo incidenata kojima su tijekom dva dana bili bombardirani pripadnici postrojbe tražili su temeljitu organizaciju i pripremu vježbe. Temelji su udareni na Inicijalnoj, Glavnoj i Završnoj planskoj konferenciji, kao i na simulacijskoj vježbi u Simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske. Iza svega je stajao tim sastavljen od pripadnika svih odsjeka Zapovjedništva PZB-a predvođen bojnikom Zoranom Hemetekom, tijekom vježbe lociran u Taktičko-operativnom centru. Ondje smo, pod nadzorom načelnika Stožera zamjenika zapovjednika PZB-a bojnika Marka Čička, imali priliku vidjeti kako se usmjerava tijek vježbe, kako se puštaju incidenti iz EXCON-a i kako se nadgledaju reakcije vojnikinja i vojnika na svim trima lokacijama. Zanimljivo, scenarij i incidenti nisu bili fiksirani. Vidjeli smo da su u TOC-u ponekad, uočivši reakciju na neki događaj, znali na teren ubaciti i novo, potpuno neočekivano iskušenje. Koliko je PZB želio da Otok 18 bude zahtjevan, govori i to što je u provedbi obuke i same vježbe angažirao i pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga. “Izišli su nam ususret i velika su nam potpora, logično je da se dvije takve postrojbe nadopunjuju,” rekao je brigadir Burčul.

Hrvatski vojnik imao je priliku pratiti samo mali dio scenarija na terenu, ali i to je bilo dovoljno da vidimo koliko su pripadnici PZB-a bili fokusirani na pokazivanje svega za što su osposobljeni. “Oni su elitni pripadnici Hrvatske vojske i zadaće su im takve da si ne smiju dopustiti ni trenutak opuštanja,” najavio nam je brigadir. Kad smo se pojavili na službenom ulazu u Kompleks Ureda Predsjednice, dočekali su nas sumnjičavi pogledi vojnika koji su osiguravali objekt. Cijeli dan su napeti, incidenti samo frcaju: iako smo bili u pratnji, najavljeni i sa svim mogućim papirima, dokumentima i akreditacijama, prošli smo rigoroznu provjeru i pretres. Na očima vojnika na ulazu čitamo: “Tko zna, možda nisu u pitanju novinari Hrvatskog vojnika, nego iz TOC-a opet provjeravaju kako ćemo reagirati?!” Nakon dosta vremena konačno dobivamo dopuštenje za odlazak na mjesto s kojeg možemo promatrati incident. Dakle, na jedan od sporednih ulaza u Kompleks stiglo je civilno dostavno vozilo. Iako je na prvi pogled sve u redu, vizualni pregled podvozja pokazuje sumnjivi predmet. Reakcija je promptna: vozač mora izići iz auta, područje osiguravaju naoružani vojnici, a zrakom kruže zvukovi s radiouređaja. Konačno, dolaze vodič i njemačka ovčarka za detekciju eksplozivnih sredstava. Ona je, po riječima pripadnika PZB-a, još jedan vrlo važan član postrojbe. Pregled je temeljit, vozač ispitan, ali djeluje nedužno, nikako nervozno. Nakon što je ovčarka temeljito onjušila predmet i vozilo uzduž i poprijeko, ispalo je da je sve u redu. Atmosfera je odjednom splasnula, ali samo nekoliko trenutaka prije potvrdile su se brigadirove riječi: “Pripadnici obučnih skupina sve izvršavaju onako kako treba i vrlo, vrlo gorljivo.” Ponavljamo, to je bio samo mali dio scenarija koji je na svakoj od triju lokacija imao svoje posebnosti i tražio različite angažmane vještina PZB-ovaca.

Otok 18 ispunio je svoju svrhu i ciljeve, a zadovoljstvo je veće zato što je vježba te razine organizirana prvi put. No, zapovjednik postrojbe najavio je da će postati tradicionalna i da ćemo je moći vidjeti svake godine. “Želimo se uvježbavati, ali i pokazati kakva smo postrojba, dostojna nasljednica 1. Hrvatskog gardijskog zbora i Zdruga,” zaključio je brigadir Burčul.

Domagoj VLAHOVIĆ, foto: Tomislav BRANDT, arhiva PZB-a