Vojnici budućnosti (II. dio)

U drugom dijelu teksta o programima vojnika budućnosti prikazani su programi Italije, Španjolske, Nizozemske, Švedske, Norveške i Australije

Australski vojnik Land 125 (Wundurra) opremljen opremom iz faze 2B (SEv1)

Talijanski program Soldato futuro započeo je 1999. godine s idejom vojnika 21. stoljeća pod nazivom Combattente 2000. Sredinom 2001. godine talijanska vlada je odobrila četverogodišnji istraživačko-razvojni projekt vrijedan 17 milijuna eura. U međuvremenu je program preimenovan u “Soldato Futuro” i kao takav postoji i danas. U početku je to bio zajednički projekt sa Njemačkom, ali zbog razlika u koncepciji i terminskih planova došlo je do razmimoilaženja. Početkom 2004. godine započela su prva ispitivanja opreme te je prototip trebao biti uključen u finalna ispitivanja krajem 2005. godine. Za 2007. godinu bilo je naručeno 92 kompleta opreme s prosječnom cijenom oko 30 000 eura po kompletu što je prosjek sličnih europskih programa. Razvoj i proizvodnja povjereni su talijanskom konzorciju SELEX Communications (dio grupe Finmeccanica). Puna proizvodnja se očekuje tijekom ove godine, a prva opremanja između 2010. i 2012. godine. Cilj programa “Italian Soldato futuro” je proizvesti modularni sustav opreme vojnika otvorene arhitekture, fleksibilan i pripremljen za brzu rekonfiguraciju i da odgovori potrebama budućih tehnoloških implementacija. Od programa se očekuje operativna spremnost u svim situacijama i kompatibilnost s opremom ostalih zemalja članica saveza.

Individualno naoružanje temelji se na novoj jurišnoj pušci Beretta u kalibru 5,56 x 45 mm NATO, koja je opremljena bacačem granata 40 mm ispod cijevi. Ciljničke naprave puške i bacača granata razvila je tvrtka Galileo Avionica. Glavno obilježje nove puške je smanjenje mase i obujma u odnosu na postojeće modele. Kundak i tijelo puške izrađeni su od čvrstog polimera koji je otporan na sve uvjete uporabe oružja, a ujedno je smanjena masa oružja za 25% u odnosu na AR 70/90. Futuristički oblik puške inspiriran je oblikom najnovije verzije CX4-STORM s teleskopskim kundakom, koji se može namjestiti na više željenih dužina. Temeljna inačica ima spremnik za 30 metaka prema STANAG-u-4179 i trebala bi nositi oznaku ARX160.

ŠPANJOLSKA

COMFUT (COMbatiente FUTuro)
Španjolski program vojnika budućnosti jedan je od mlađih a datira od 18. rujna 2006. godine kada je tvrtka EADS kao najbolji ponuđač sklopila ugovor sa ministarstvom obrane za razvoj i probnu proizvodnju opreme vojnika budućnosti COMFUT. Ugovorom vrijednim 24,5 milijuna eura obuhvaćen je period od tri godine u kojem se treba obaviti konstrukcija, razvoj i proizvodnja 36 kompleta opreme (3 odjeljenja po 12 vojnika). Nakon uspješno provedene prve faze i očekivanih ispitivanja u borbenim uvjetima u planu je početna narudžba reda veličine 7.000 kompleta do perioda 2012/13. godine. EADS ima ulogu sistem integratora čija zadaća je elemente opreme tvrtki Indra (informatička tehnologija), Fedur (balistička zaštita), GMV (GPS i C3I sustavi), Iturri (zaštitna odjeća i odore) i Amopack (izvori energije) sastaviti u jednu cjelinu nazvanu COMFUT. Pored domaćeg posla EADS se nada izvoznom poslu pri čemu se pozivaju na sudjelovanje u švicarskom programu IMESS. Pored njemačkog i švicarskog programa to je treći program u kojem se kao integrator opreme pojavljuje EADS. Najvažniji naglasci dati su na optroničke uređaje, zapovjedno nadzorne sustave, izvore energije, balističku zaštitu, terenska ispitivanja i dr. Tako bi sustav trebao osigurati zapovjedno nadzornu komunikaciju u realnom vremenu prema svakom članu odjeljenja, a sadržavao bi portabl računalo, kacigu s ugrađenom kamerom, noćnim senzorima, novi neprobojni prsluk s ugrađenim radio uređajem, izvorom energije, daljinomjerom, modulom izdržljivosti, leđnu naprtnjaču za opremu, vrlo komfornu odoru smanjene IC zamjetljivosti i termalne emisije. COMFUT je naoružan njemačkom puškom H&K G36 identičnom onoj njemačkog vojnika IdZ-ES ali proizvedenom u španjolskim pogonima Santa Barbara Systems (po licenci).

NIZOZEMSKA

D2S2 (Dutch Dismounted Soldier System)
Početkom veljače 2007. godine Institut za primijenjena znanstvena istraživanja Nizozemske TNO, predstavio je nizozemski prototip vojnika budućnosti. Nizozemski model je razvijen tijesnom suradnjom sa odjelom razvoja ministarstva obrane čiji je rad na projektu modernizacije opreme vojnika započeo mnogo ranije. Ukupno je planirano 7.000 individualnih kompleta čiji bi razvoj trebao 2009. godine ući u fazu serijske proizvodnje. Opremanje tim modelom opreme predviđeno je do 2012. godine kada bi se definirala oprema nove generacije. Cijena pojedinog kompleta je procijenjena na 35.000 eura, a mogla bi vjerojatno biti smanjena na 20.000 eura ako bi došlo do otvaranja inozemnog tržišta budući da ima interesa drugih zemalja. Prvi kompleti koji će izaći iz proizvodnje namijenjeni su prioritetno postrojbama uključenim u operacije izvan Nizozemske i to pretežno mirovne operacije. Ostatak snaga (procjenjuje se na 65.000 vojnika) biti će opremljeno oskudnijim kompletima po pitanju sofisticiranosti opreme iz financijskih razloga. U projekt su uključene tvrtke Thales (Nizozemska) kojoj je povjerena proizvodnja komponenti C4I sustava i Stork Product Engineering (SPE) kojoj je povjerena proizvodnja sustava napajanja energijom kao centralnog dijela opreme vojnika te druge tvrtke ovisno o vrsti opreme. Ključna komponenta opreme vojnika je komunikacijsko-informacijski modul razvijen u Thalesu i takozvani E-lighter izvor energije-punjač baterija razvijen u tvrtki Stork Aerospace. E-lighter je konstruiran s namjerom da osigura neprekidni izvor energije u trajanju od 48 sati bez dopunjavanja goriva. Znajući da je najkritičniji element opreme vojnika energija potrebna za napajanje računala i svih drugih uređaja, odlučili su razviti odgovarajući punjač koji će zadovoljiti postavljene zahtjeve za trajanjem akcije vojnika. Minijaturni diesel generator je ugrađen u cilindar od kompozitnog materijala ukupne mase 1,8 kg i proizvodi električnu energiju napona 15 V i snage 15 W u trajanju od 12 sati. Zajedno sa dva dodatna izmjenjiva spremnika veličine limenke za pivo omogućeno je ukupno trajanje rada od 48 sati, a može se puniti diesel gorivom ili avionskim gorivom JP-8. Razina buke je ispod 40 dB, a IC zamjetljivost i termalna emisija ispušnih plinova prigušena.

Nizozemski vojnik budućnosti slično kao i drugih zemalja sadrži ideju modularnosti C4I komunikacijskih sustava, oružnih sustava, zaštitne odjeće ovisno o izvršenju operacija. Prema riječima voditelja projekta iz TNO, program bi trebao uključiti procesuiranje informacija, zapovijedanje i nadzor, mobilnost, ubojitost, održivost i preživljavanje u okruženju kemijske, biološke, radiološke i nuklearne prijetnje kao i balističke zaštite. Nizozemski vojnik budućnosti biti će naoružan puškom Diemaco (Colt Canada) C7/C8 u kalibru 5,56 mm NATO značajki. Puške će biti povućene iz mobilizacijske pričuve OS Nizozemske i modificirane za mogućnost ugradnje nove instant ciljničke naprave koja se razvija u TNO kao i druge opreme koja se u vidu senzora ugrađuje na pušku. Pored mogućnosti ugradnje klasičnog ciljnika moći će se ugraditi i drugi uređaji za noćno gađanje, laserski daljinomjer, termovizija idr. Naravno budući da se tijekom ove i 2009. godine obavljaju trijažna ispitivanja sigurno će na temelju tih nalaza doći do određenih izmjena zamišljenog modela.

ŠVEDSKA

MARKUS (Markstridsutrustad Soldat)
Program Markus je švedski primjer spoja znanja i tehnoloških mogućnosti u području obrane. Švedska ima vrlo učinkovit vojno-industrijski kompleks čije su mogućnosti proizvodnje vrlo široke od jednostavnih borbenih sustava do vrlo modernih borbenih aviona Gripen.

Program MARKUS započeo je prvom studijom provedivosti još 1999. godine da bi pravi razvoj započeo 2002. godine kao integralni dio opreme vojnika temeljen na iskustvima već razvijenih europskih programa. Krajem 2006. godine završena su ispitivanja u kojima su njemački i švedski vojnici međusobno izmijenili opremu MARKUS i IdZ. Ispitivanja njemačke opreme su provedena u Švedskoj, a rezultati su uspoređeni s rezultatima ispitivanja opreme MARKUS. Jedan od ciljeva ispitivanja bio je utjecaj na pojedinca, odnosno na skupinu vojnika (odjeljenje). Slična razmjena iskustava obavljena je 2007. godine s francuskom opremom programa FELIN. MARKUS bi trebao završiti procjenu i uvođenje određenih izmjena tijekom 2007. i 2008. godine, a 2010. se očekuje njegova proizvodnja koja bi pripala kompaniji SAAB (SAAB Warrior). Švedska iako nije članica NATO-a poslove istraživanja i razvoja opreme vojnika budućnosti drži na razini članica, a sve u cilju postizanja kompatibilnosti njihove opreme sa opremom što više članica NATO-a. Šveđani žele biti potpuno kompatibilni u pet područja, a to su C4I, ubojitost, mobilnost, održivost i preživljavanje na bojišnici. Za sada MARKUS sadrži zapovjedno-nadzorni uređaj Posedion, kratkovalni radio uređaj, jurišnu pušku AK-5, opremu za orijentaciju i navigaciju koja uključuje infracrvenu kameru, HDTV i videolokator, integrirani sustav senzora GPS i elektronički kompas. Borbena odjeća sadrži opremu za zaštitu od vjetra, vode, vrućine, hladnoće i ABK zaštitite te zaštite očiju od djelovanja laserskih zraka. Zapovjedni sustav Posedion je srce mreže vojnika koja obavlja niz aktivnosti MARKUSU. Omogućuje automatsko određivanje stojne točke vojnika i određuje lokaciju točkastih ciljeva na bojišnici. Posedion u svakom trenutku daje odgovor na pitanja gdje sam, gdje mi je sljedeći vojnik te koje su mete i gdje su pozicionirane mete koje treba uništiti.

NORVEŠKA

NORMANS (NORwegian Modular Arctic Netvork Soldier)
Norveško ministarstvo obrane i državna agencija za obrambena istraživanja FFI (Forsvarets forskningsinstitutt) pokrenuli su razvoj konstrukciju i tehnološke specifikacije opreme vojnika budućnosti koji bi udovoljio zahtjevima norveške vojske. U projekt se uključilo nekoliko norveških tvrtki iz određenih područja kao što su Thales Norway, Simrad Electronics, Vingh?g i Techni. Osnovni zahtjevi ne odudaraju od drugih europskih programa vojnika budućnosti, ali se temelje na domaćoj opremi. Zaštitna odjeća, kaciga, kompozitna zaštita i druga oprema testirani su u Afganistanu. U opremu su integrirali 2 do 2,5 litara plastični mijeh smješten u leđnoj naprtnjači za nošenje pitke vode. Simrad electronics je proizveo vrlo kompatibilni noćni uređaj za gađanje i promatranje ukupne mase 390 g.

AUSTRALIJA

LAND 125 Soldier Combat System (Project WUNDURRA)
Program modernizacije vojnika Australije pod nazivom Wundurra vrlo je ambiciozni i opsežni projekt s kojim Australija zauzima značajno mjesto uz bok europskih i transatlantskih programa. Australija iako ne pripada ni u NATO ni u EU aktivno sudjeluje u tematskoj skupini TG-1, a uspostavila je i tijesnu suradnju sa američkim stručnjacima na njihovom projektu Land Warrior.

Australski projekt službeno je započeo sredinom 1994. godine s početnom idejom za realizaciju kroz tri faze:
Faza 1. Studija definiranja mogućnosti: Planirano trajanje faze je bilo od 1994. godine do 1998. godine i u tom periodu je bila namjera istražiti i ispitati izvedivost projekta te razviti metodologiju za mjerenje poboljšanja koje sustav može omogućiti.

Faza 2. Studija definiranja projekta: Planirano vrijeme trajanja faze bilo je od 2001. godine do 2007. godine u kom su se vremenu odredili područje djelovanja i definirala oprema koja će se nabavljati u fazi 3.

Faza 3. Implementacija: U toj fazi planirano je potvrđivanje programa, konačni odabir opreme i opremanje vojnika.

Godinama se na projektu tijesno surađivalo sa američkim Land Warriorom uključujući i nabavu i ispitivanje prototipa ali je 2003. godine program ukinut. Razlog ukidanja projekta prvenstveno je ležao u neslaganju sa američkim konceptom budući da su Amerikanci primijenili koncept vojnika vezanog za vozilo, a Australci su ostali pri strogom zahtjevu čistog pješaštva. No nakon kraćeg zastoja krajem 2003. godine projekt je ponovno nastavljen. Trenutačno je završena faza 2B. Osnovno naoružanje je jurišna puška F88 Steyer koja je na ispitivanjima pokazala zadovoljavajuće rezultate. U opremu je integriran radio uređaj, termovizijski ciljnički uređaj, odgovarajuće naprtnjače za nošenje opreme, poboljšana borbena kaciga, zaštita za laktove i koljena, izvori napajanja i dr.

Zaključak
Kratkom analizom može se uočiti da se gotovo svi poznati programi opreme vojnika budućnosti temelje na nacionalnoj komponenti. Gotovo je nezamislivo očekivati da njemački vojnik ne nosi pušku H&K, francuski pušku GIAT, talijanski Berettu, britanski SA80, švedski AK-5 Bofors i tako redom. Sve poznate inicijative za standardizacijom opreme završile bi na njezinoj međuoperabilnosti ili pokušaju usvajanja novog STANAG-a, no nacionalnih obilježja opreme teško će se odreći bilo koja zemlja čija je industrija uključena u razvoj široke palete opreme vojnika. Iz ovih se primjera mogu izvući zaključci kako i male zemlje mogu svoju opremu standardizirati prema vlastitim zahtjevima zadovoljivši pri tome njezinu međuoperabilnost sa opremom drugih zemalja. Poglavito je to bitno za zemlje čiji vojnici sudjeluju u različitim mirovnim, promatračkim ili sličnim misijama pri čemu mogu drugim zemljama nametnuti vlastita rješenja, a što je još važnije u takvim misijama doći do novih spoznaja za napredak vlastitog razvoja.

Vojnik budućnosti je univerzalni naziv različitih projekata koji se razvijaju na nacionalnoj razini ili u okviru institucionalnih ili interesnih skupina s različitim ciljevima. Načelo je da modernizacija vojnika predstavlja sustav. Dakle svaki dio sustava mora biti kompatibilan s ostalim podsustavima kako bi oprema mogla funkcionirati kao cjelina. Iskustva stečena u zemljama gdje su svakodnevni sukobi (Afganistan, Irak idr.) permanentno se ugrađuju u nove programe razvoja vojnika budućnosti. Ne treba očekivati u skorije vrijeme da će zajednička suradnja na programima opreme vojnika budućnosti uroditi jedinstvenim standardom, a još manje je za očekivati popunjavanje univerzalnom opremom bez obzira na proizvođača i zemlju porijekla.

 

TABLIČNI PRIKAZ ZEMALJA I NJIHOVO SUDJELOVANJE U PROGRAMIMA VOJNIKA BUDUĆNOSTI
ZEMLJA PROGRAM MODERNIZACIJE NATO EU/EDA TG-1 SSSIWG
NIZOZEMSKA D2S2 (Dutch Dismounted Soldier System) ¨     ¨      * ¨        *
NORVEŠKA NORMANS (NORwegian Modular Arctic Netvork Soldier) ¨     * ¨        *
POLJSKA Projekt TYTAN ¨     ¨      *    
PORTUGAL Soldato Do Futuro ¨     ¨      * ¨         
RUMUNJSKA RIFS (Romanian Individual Fighting System) ¨     ¨        ¨         
SLOVAČKA ¨     ¨      * ¨         
SLOVENIJA Bojevnik 21. stoletja ¨     ¨      * ¨         
ŠPANJOLSKA COMFUT (COMbatiente FUTuro) ¨     ¨      * ¨         
ŠVEDSKA MARKUS (Markstridsutrustad Soldat)   ¨      * ¨         
TURSKA ¨       ¨         
VELIKA BRITANIJA FIST (Future Integrated Soldier Technology) ¨     ¨        ¨        *
SAD – MERS (Marine Expeditionary Rifle Squad), ¨       ¨        *
– Land Warrior        
AUSTRALIJA LAND 125 Soldier Combat System (Project WUNDURRA)     ¨         
ŠVICARSKA IMESS (Integrated and Modular Engagement system for the Swiss Soldier)     ¨         
UKRAJINA     ¨         
INDIJA F-INSAS (Futuristic INfantry Soldier As a System)        
IZRAEL ANOG        
JUŽNA AFRIKA African Warrior        
RUSIJA Project WOLF        
SINGAPUR (ACMS) Advanced Combat Man System        

 

Josip MARTINČEVIĆ MIKIĆ