Vrhunski sportaši ponovno na treningu

Vrhunski sportaši i ugovorni pričuvnici HV-a vraćaju se treninzima nakon gotovo dva mjeseca prekida. Naime, od 27. travnja vrhunskim je sportašima ponovno omogućeno treniranje iako još uvijek postoje određene restrikcije i pravila kojih se moraju pridržavati…

Pandemija koronavirusa polako se smiruje i Hrvatska je postupno počela popuštanje mjera. Trenutačno je na snazi treća faza popuštanja, a to znači i da se vrhunski sportaši i ugovorni pričuvnici mogu vratiti treninzima. Naime, od 27. travnja vrhunskim je sportašima ponovno omogućeno treniranje iako još uvijek postoje određene restrikcije i pravila kojih se moraju pridržavati. U Hrvatskoj vojsci trenutačno je aktivno više od četrdeset vrhunskih sportaša koji su prošli vojnu obuku i ugovorni su pričuvnici.

Nakon gotovo puna dva mjeseca proslavljeni veslači, olimpijski pobjednici i svjetski prvaci braća Martin i Valent Sinković ponovno su na vodi te treniraju na Jarunu. Sinkovići su povratak na vodu jedva dočekali jer su u proteklom razdoblju bili prisiljeni veslačke treninge obavljati na ergometru, koji su smjestili u vlastita četiri zida.

“Nama nije novost biti zatvoren i trenirati na ergometru. To radimo zimi. Međutim, u ovom dijelu godine mi smo na natjecanjima, pripremamo se, treniramo na vodi, tako da je ovo malo atipično za nas,” kažu Sinkovići i dodaju: “Svi mi sportaši spremali smo se za OI, ali planovi su se dosta poremetili. No, nije nam ništa drukčije nego i ostalima. Svi smo zapravo u istoj poziciji, svima je sve stalo tako da nismo samo mi zakinuti. Vratili smo se na vodu, od 27. travnja smo na treninzima, svakodnevno, i treniramo na Jarunu. Još se privikavamo. Naša je disciplina specifična (dvojac bez kormilara, op. a.) i očekivali smo da će nam trebati tri do četiri tjedna da uhvatimo puni ritam, međutim, već smo uhvatili tempo. Gotovo šest tjedana nismo bili na vodi, što je relativno dugo za ovo doba godine. Sjajan je osjećaj ponovno sjesti u čamac.”

Povratak veslanju na zagrebačkom Jarunu nešto je što je ovaj dvojac proslavljenih olimpijaca jedva dočekao. Dani karantene provedeni na treninzima u vlastitom domu sad su iza njih, međutim, pojavili su se problemi sa žuljevima, zbog čega ih je trener Nikola Bralić odlučio malo poštedjeti veslanja i promijeniti raspored treniranja te ih poslao na bicikliranje.

 “Odradimo otprilike 60 – 80 kilometara na biciklima, održavamo formu i treniramo maksimalno. Problem je što ne znamo kad će početi natjecanja, no pripremat ćemo se i raditi kao da će sve početi sutra,” kaže Valent Sinković.

Dojmove je s nama podijelila i Ana Šimić, uspješna hrvatska atletičarka i natjecateljica u skoku u vis. Nakon odlaska Blanke Vlašić uspješno je nastavila sa sjajnim rezultatima u toj disciplini, pobrinuvši se da atletika i dalje bude sport u kojem hrvatski reprezentativci postižu vrhunske rezultate.

“Dobro se osjećam. Nastavila sam trenirati koliko sam mogla bez dvorane. Možda je i dobro da se dogodila ova stanka, da se malo odmorimo. Poznato je da je ritam vrhunskih sportaša zaista intenzivan i da se tijelo izlaže visokim naporima tako da mi je stanka dobrodošla,” kaže Ana te dodaje kako je ipak sretna što se vraća treninzima i s nestrpljenjem čeka natjecanja.

Ana Šimić već je bila osigurala plasman na Olimpijske igre u Tokiju, koje će se održati iduće godine.

” Izborila sam Olimpijske igre preko nacionalnih kvota. Nemam problema s ozljedama, a to je najbitnije. Nadam se dobrom rezultatu na Olimpijskim igrama, a cilj mi je plasman u finale. Nisam naviknula ovako dugo biti bez treninga, volim sport i jedva sam dočekala povratak. Kad sam se vratila treningu, osjećala sam se kao kad djetetu vratiš igračku,” dodaje Ana.

Njezin kolega iz reprezentacije atletičar Ivan Horvat, natjecatelj u skoku s motkom, također se vratio treninzima. I on je sa zadovoljstvom dočekao povratak treninzima. “Pokušat ću nadoknaditi što dva mjeseca nisam mogao skakati. Bit će teško, ali dat ću maksimum. Natjecanja neće biti, eventualno prvenstvo države na kojem ću nastojati postići što bolji rezultat. Sva velika međunarodna natjecanja odgođena su za iduću godinu. Vrlo brzo vratio mi se osjećaj skoka. Prvi sam trening skakao s polupunim zaletom. Trebalo mi je sedam pokušaja kako bih napravio puni skok. Još nisam na nivou na kojem bih želio biti, ali zato intenzivno treniram,” kaže Ivan.

Ivan ima priliku izboriti svoje treće Olimpijske igre, što je bio i cilj koji si je zadao na početku karijere i vrlo je optimističan da će u tome i uspjeti.

Koronavirus je i hrvaču Dominiku Etlingeru poremetio planove. Neposredno prije pojavljivanja bolesti na području Hrvatske, obavio je pripreme za natjecanja na kojima je trebao sudjelovati. No, kako je prestao s aktivnostima, pripreme sad mora obaviti iznova. U kratkim nam je crtama rekao kako je to utjecalo na njega:

“Povratak na hrvačke treninge me preporodio. Bilo je teško prva dva-tri puta jer iziđeš iz forme. Naime, dva mjeseca nisam imao trening i izgubi se automatizam. Manji je problem i što samo jedan par može biti na strunjači i mogao sam raditi samo s jednim sparing partnerom. Već dva tjedna otkako nam je omogućeno treniranje radim s Božom Starčevićem na Velesajmu.”

Dominik ističe kako mu je prekid treniranja ipak dobrodošao. Sad je još motiviraniji i u potpunosti posvećen treniranju i, kako ističe – “gladan” natjecanja.

Tekst Ivan Šurbek

Fotoarhiva HVG-a, privatni album braće Sinković