Zadnji brod klase Al-Ofouq

Omanska mornarica privremeno je prihvatila četvrti ophodni brod klase Al-Ofouq od singapurske brodograđevne tvrtke ST Marine, stoji u priopćenju tvrtke od 24. lipnja. Brod imena “Khassab” predan je tijekom svečanosti u ST Marineovu brodogradilištu u Singapuru.
“Khassab” je zadnji brod u klasi ophodnih brodova Al-Ofouq koji je naručilo omansko Ministarstvo obrane temeljem ugovora o gradnji, opremanju i dostavi u vrijednosti od 646 milijuna dolara u travnju 2012. godine. Prvi brod u klasi, imena “Al-Seeb” (Z 20), predan je u ožujku 2015. godine. Plovila klase Al-Ofouq postupno zamjenjuju ophodne brodove klase Seeb (Vosper 25) koji su se nalazili u operativnoj uporabi omanske mornarice od ranih 1980-ih.

(Foto: ST Marine)

Platforma brodova klase Al-Ofouq izvedena je iz ST Marineova dizajna ophodnog broda klase Fearless duljine 75 m, širine 12,5 m te istisnine oko 1250 tona. Mogu primiti posadu od 60 članova te helikopter srednje veličine na krmenoj sletnoj palubi. Pokreću ih dva MTU 20V 8000 M91 dizelska motora, postižu najveću brzinu od 27 čvorova i imaju standardni doseg plovidbe od 3000 nautičkih milja pri brzini od 16 čvorova. Osnovno naoružanje čini topnički sustav OTO Melara 76/62 Super Rapid (kao primarno oružje) te dva topa OTO Melara kalibra 30 mm (po jedan na desnom i lijevom boku). Brodovi su opremljeni mamcima za zaštitu od precizno navođenih streljiva Lacroix Sylena i Thalesovim sustavom za elektroničke protumjere Vigile 200. Drugi i treći brod u klasi, “Al-Shinas” i “Sadh”, završili su ispitivanja paljbe u ožujku i travnju ove godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ