Zahvalnost generacijama koje su sudjelovale u Domovinskom ratu

“U mozaiku svih naših pobjeda, VRO Bljesak ostat će trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti našeg naroda. Bili su to trenuci spremnosti na žrtvu u oslobađanju domovine i to moramo prenositi na buduće naraštaje”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

U Okučanima je 1. svibnja 2023., uz polaganje vijenaca i ruža na spomen-obilježje Kocke vedrine i prisjećanje na sve poginule te prelet dvaju MiG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva održana središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak. Počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak odali su polaganjem vijenaca predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović s izaslanstvom OSRH i načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom; predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ministra obrane Marija Banožića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića; obitelji poginulih kojima su se pridružili ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO Bljesak i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te izaslanstva županija, gradova i općina. Ruže su na spomen-obilježje položili kadeti Hrvatske vojske i polaznici Policijske akademije MUP-a RH. Prisjećajući se operacije Bljesak i njezine važnosti u Domovinskom ratu, predsjednik Hrvatskog sabora podsjetio je kako je i prije toga bilo nekoliko oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske, ali VRO Bljesak i oslobađanje okupiranog zapadnoslavonskog područja jedna je od ključnih. “Bilo je to vrijeme ponosa, radosti i optimizma”, naglasio je. Predsjednik Vlade istaknuo je kako je važno, na ovu obljetnicu i na ovom mjestu, prisjetiti se heroja Domovinskog rata: “Danas smo tu da mladim generacijama prenesemo ključne trenutke Domovinskog rata i da se kao narod i kao društvo prisjećamo trenutaka bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske.” Ministar hrvatskih branitelja rekao je kako nema ni jednog hrvatskog vojnika ni policajca kojem se trenuci provođenja operacije nisu usjekli u pamćenje: “U mozaiku svih naših pobjeda, VRO Bljesak ostat će trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti našeg naroda. Bili su to trenuci spremnosti na žrtvu u oslobađanju domovine i to moramo prenositi na buduće naraštaje.” Zahvalivši hrvatskim braniteljima na njihovoj žrtvi, hrabrosti i slobodi te uputivši čestitke svima koji su sudjelovali u VRO Bljesak, ministar Banožić istaknuo je: “Sjećamo se svakog poginulog, nestalog i stradalog hrvatskog branitelja i odajemo počast onim generacijama koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i zahvaljujemo im za sve što su učinile u stvaranju države Hrvatske. Danas s ponosom možemo reći kako je Hrvatska vojska stasala u modernu oružanu silu. Ova Vlada od početka mandata odlučna je u nastavku jačanja svih triju grana Hrvatske vojske i neumorno će prenositi istinu o Domovinskom ratu mlađim generacijama.” Ministar Tomo Medved u sklopu obilježavanja otvorio je i sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR-a Brodsko-posavske županije. Misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje te civilne žrtve predvodio je u crkvi sv. Vida požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

U sklopu cjelodnevnog programa, u Okučanima je održan i taktičko-tehnički zbor naoružanja te borbene i neborbene tehnike i opreme, kao i prezentacija vojnog i policijskog poziva. Održane su i pokazne vježbe sposobnosti pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga uz korištenje helikoptera Black Hawk, te Antiterorističke jedinice Lučko, dok su pripadnici VP-a demonstrirali rad službenih vojnopolicijskih pasa. Na kraju prezentacije održan je i letački program akrogrupe “Krila Oluje”. Po završetku pokaznih vježbi uzvanici su nazočili dolasku na cilj sudionika natjecanja “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”. Ovogodišnju titulu najspremnijeg vojnika ponio je satnik Ivan Gerenčir, pripadnik bojne Pume GOMBR-a, koji je prvi stigao na cilj. U večernjim je satima u Spomen-parku hrvatskim vitezovima održan koncert Jazz orkestra HV-a.


Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.


Tekst: Vesna Pintarić; Foto: Filip Klen