Zajednička nabava podmornica

Poljska vlada, prema izjavi zamjenika ministra obrane Czesława Mroczeka, razmatra zajedničku nabavu novih podmornica koje bi zamijenile postojeće. Nabava bi se ostvarila u suradnji s drugim članicama NATO-a, kao što su Nizozemska i Norveška. Mroczek je 6. rujna za agenciju PAP izjavio kako je cilj zajedničke nabave smanjenje ukupnih troškova. Norveška i Nizozemska potvrdile su Reutersu da su njihove vlade otvorene za moguće partnerstvo s Poljskom vezano uz nabavu novih podmornica. Interes za natječaj za gradnju podmornica zasad je pokazao DCNS, Saab Kockums i ThyssenKrupp Marine Systems.

(Foto: Polish Navy)

Natječaj za podmornice trebao je biti objavljen krajem 2014. ili početkom 2015., s planiranim potpisivanjem ugovora 2016. ili 2017. godine. Međutim, spomenuti su datumi prekoračeni, a osnovni je razlog to što Poljska nije definirala konačne taktičko-tehničke zahtjeve prije izdavanja natječajne dokumentacije. Početni su planovi razmatrali dvije podmornice u postupku nabave do 2022., a treću do 2030. godine.
Vijest o nabavi podmornica dolazi u trenutku kad je poljska premijerka Ewa Kopacz otkrila da će zemlja tijekom 2015. uložiti 1,6 milijardi PLN (422 milijuna dolara) u RM, kao dio plana modernizacije pod nazivom Operativni program – Suprotstavljanje prijetnjama na moru 2013. – 2022./2030., koji je najavljen 2014. godine. Premijerka je dodala da ukupna financijska vrijednost plana iznosi 13,2 milijardi PLN, od čega se za nabavu podmornica očekuje izdvajanje gotovo pola sredstava alociranih za brodogradnju. Poljska se nada da će do 2030. modernizirati flotu, a do 2022. raspremiti brojna američka plovila, kao i ona iz doba Sovjetskog Saveza.

Maja PTIĆ GRŽELJ