Zajednička obuka hrvatske i američke vojske Chimera Ruin

Na slunjskom poligonu provedeno je višednevno zajedničko uvježbavanje Hrvatske vojske i Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država. Uvježbavanje je uključivalo zračnu potragu za srušenim pilotima te operaciju spašavanja pri čemu su uvježbavane procedure borbenog traganja i spašavanja zračnih posada te procedure bliske zračne potpore s bojnim gađanjem

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ Slunj od 12. do 18. srpnja provedeno je zajedničko uvježbavanje Hrvatske vojske i Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država. Sudionici uvježbavanja bili su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatske kopnene vojske, Obavještajne pukovnije i pripadnici američkih oružanih snaga 31 Fighter Wing (56. RQS, 555 FS i 510 FS). Uvježbavanje je uključivalo zračnu potragu za srušenim pilotima uporabom specijaliziranog aviona za traganje i spašavanje HC-130J Combat King te operaciju spašavanja helikopterom HH-60G Pave Hawk, pri čemu su uvježbavane procedure borbenog traganja i spašavanja zračnih posada te procedure bliske zračne potpore s bojnim gađanjem.

U provedbi uvježbavanja dio hrvatskih snaga simulirao je protivničke snage u potjeri za srušenim pilotom, dok su instruktori HV-a za preživljavanje, izbjegavanje, pružanje otpora i izvlačenje iz opasnog područja  (S.E.R.E. – Survival, Evasion, Resistance and Escape) sudjelovali kao savjetnici pilotima.

Prilikom simulirane operacije borbenog traganja i spašavanja blisku zračnu potporu pružali su JTAC (Joint Terminal Attack Controller) Hrvatske vojske upravljajući vatrama dvaju helikoptera HH-60G i četiriju aviona F-16CM koji su gađali ciljeve na zemlji. Zračne posade također imaju priliku uvježbati procedure i preciznost gađanja ciljeva na nepoznatom zemljištu. Specifičnost bliske zračne potpore jest u izazovu integriranja zračnog napada s vatrama i manevrom postrojbe na terenu.

Ujedno je tijekom uvježbavanja iz procedura bliske zračne potpore provedeno redovito ocjenjivanje JTAC-a i JTAC instruktora što je dio redovitog ciklusa održavanja kvalifikacije hrvatskih JTAC-a, sukladno NATO-ovim standardima. Naime, svaki JTAC mora tijekom godine odraditi propisan broj kontrola bliske zračne potpore određenog tipa kako bi bio spreman u svakom trenutku poduprijeti manevarsku postrojbu kojoj je dodijeljen.

Ovakva međunarodna uvježbavanja izvanredna su prilika za potvrdu interoperabilnosti i obostrano razvijanje sposobnosti kroz razmjenu iskustava i naučenih lekcija.

Emanuel Hammer

Foto: Mladen Čobanović