Zajedničkim snagama do Kninske tvrđave

Uručenjem diploma i znački na Kninskoj tvrđavi završila je šestotjedna obuka 7. naraštaja polaznika obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić”

Polaznicima 7. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić” Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina uručene su 27. srpnja na Kninskoj tvrđavi značke i diplome.

Svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik ZOD-a “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Valentin Skroza i drugi.

Na uspješno završenoj obuci polaznicima je čestitao načelnik Glavnog stožera OSRH, koji je posebno istaknuo završni čin cijele obuke, 88 kilometara dugu hodnju od Udbine do Knina, čime su još jednom spojena dva grada koja znače puno u povijesti hrvatske države.

“Cilj obuke nije bio provjeriti vaše psihofizičke sposobnosti. Cilj obuke bio je ukazati vam na značaj kolektiva i timskog rada, kao i na sve izazove donošenja odluke pod stresom i opterećenjem. Na vama je cjeloživotno učenje i usavršavanje, budite uspješni vođe i upravljajte ljudima tako da ih motivirate i ohrabrujete,” zaključio je admiral Hranj.

Zapovjednik ZOD-a čestitao je polaznicima obuke na uspješnoj i profesionalno izvršenoj zadaći i naglasio kako obuka za razvoj vođa pod geslom ZNOJ ŠTEDI KRV ostvaruje viziju razvoja časnika i dočasnika u stručne, odlučne, prilagodljive i visokomotivirane vođe koji će biti primjer podređenima i oslonac nadređenima u provedbi zadaća.

“Budite ponosni nasljednici dragovoljaca Domovinskog rata i ponosni pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske,” poručio je brigadni general Ljubas.

Najboljim polaznikom 7. naraštaja proglašen je poručnik Vid Števinović, koji je nagrađen pištoljem HS s posvetom načelnika Glavnog stožera OSRH.

“Dao sam sve od sebe na iznimno zahtjevnoj obuci i nastojao u svakom trenutku podizati zajednički duh. Mislim da su kolege to prepoznali i zbog toga me izabrali za najboljeg polaznika naraštaja,” rekao je poručnik Števinović.

Viši instruktor Središta nadnarednik Dalibor Petrović rekao je kako polaznici ovom obukom stječu veliko iskustvo. Mogu usto testirati svoje granice i mogućnosti i pruža im dobru priliku za razvoj.

Poručnica Eva Marija Bilić, jedna od pet polaznica koje su uspješno završile obuku, kaže kako je izvanredan osjećaj popeti se na Kninsku tvrđavu nakon šestotjedne obuke i 88 kilometara duge hodnje. “Obuka je bila jako izazovna, ali svi smo bili složni i držali smo se stalno zajedno kako bismo što lakše prebrodili tih šest tjedana. Glavna lekcija koju sam naučila na cijeloj obuci je da zajedništvo čini čuda.”

Izazovnu i vrlo zahtjevnu obuku za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić” završilo je 50 polaznika 7. naraštaja, među kojima je pet žena. Do danas tu je obuku uspješno završilo 319 pripadnika Hrvatske vojske.


Čestitka ministra obrane

“Poštovane polaznice i polaznici obuke Središta za razvoj vođa ‘Marko Babić’, od srca vam čestitam na završenoj obuci, obuci koja je od svakoga od vas zahtijevala da uložite maksimalno sva svoja znanja i vještine te svakoga dana pomičete vlastite granice. Hodnja od Udbine do Knina duga 88 kilometara bila je krajnji test vaše izdržljivosti i svih vaših sposobnosti, gdje ste ponovno dokazali koliko ste izvrsni. Zbog svakoga od vas ponosno mogu reći kako čvrsto vjerujem u sjajnu budućnost Hrvatske vojske. Budite ponosni što uz stečena nova znanja promičete i sva ona iskustva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ti teški ratni dani pokazali su kako je upravo dočasnik temelj pobjeda i uspjeha, a Središte u Šepurinama bilo je rasadište vrhunskih ratnika i vođa. Hvala vam što zajedno s nama gradite još spremniju, jaču i snažniju Hrvatsku vojsku. Nikada nemojte posustati u suočavanju s izazovima, brinite se jedni o drugima, čuvajte svoju domovinu i budite istinski pobjednici!”

Tekst: Janja Marijanović 

 Foto: Tomislav Brandt