Zapovijedanje preko pametnog sata

Izvori iz izraelske vojske potvrdili su Jane’su da će svi njihovi terenski časnici, od razine voda do zapovjednika brigada, uskoro biti opremljeni minijaturnim prijenosnim C2I sustavom za zapovijedanje, nadzor i informacije. Prema vijesti objavljenoj 18. siječnja na Jane’sovu portalu, sustav se zove Shaked (badem), a sastoji se od pametnog telefona i pametnog sata. Dva će uređaja zahvaljujući tehničkim značajkama i aplikacijama u realnom vremenu pružati časniku informacije o lokaciji prijateljskih ili protivničkih snaga, analizu situacije u području, kao i sugestiju o potencijalnim pravcima kretanja.

(Foto: Israel Defense Forces)

Prednosti sustava ukratko je opisao pukovnik Oren Mazliah, čelnik Odjela za simulatore i C2I u IDF-ovoj Upravi za tehnologiju: “Ako postrojba treba ići od točke A do točke B, sustav će časnicima preporučiti najbolje pravce s obzirom na protivničke položaje i konfiguraciju terena te ih informirati može li se put prijeći pješice ili vozilima. Kako budu napredovali, sustav će pokazivati koliko vremena i puta preostaje do odredišta. Informacije će se pojaviti na telefonu i satu na digitalnom zemljovidu. Časnik će tijekom bitke gledati na sat i nastavljati napredovanje.”
Nova tehnologija omogućit će i planiranje misije, kao i prenošenje instrukcija i pravaca nižim zapovjednicima. Tijekom akcije na zaslone će u realnom vremenu preko informacijsko-komunikacijskih stanica stizati i ostali obavještajni podaci iz različitih izvora.

Domagoj VLAHOVIĆ