Završni tjedan specijalističke obuke s Paucima

Polaznike 14. naraštaja TČI-ja posjetili smo u petom tjednu specijalističke obuke, na poligonu “Bralovac” gdje su imali priliku usvojeno teorijsko znanje primijeniti u praksi. Specijalistički dio obuke polaznika obuhvaća oko 420 sati nastave, a završni se dio provodi u suradnji s postrojbama HKoV-a, ovaj put s pripadnicima bojne Pauci….

{fdshortcode action=”show” date=”29.05.2015″}

Polaznici 14. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe HVU-a na vojnom su poligonu “Bralovac” kod Knina od 4. do 8. svibnja provodili bojna gađanja iz minobacača i pješačkog naoružanja. U provedbi obuke potporu su im davali pripadnici 2. motorizirane bojne Pauci GMTBR-a.
Bio je to predzadnji, peti tjedan specijalističke obuke polaznika TČI-ja koji su nakon niza sati teorije imali priliku znanje primijeniti u praksi. Bojnik Krešimir Kosanović, nastavnik pješaštva na Katedri rodova grana HVU-a, kaže kako je završni tjedan vrhunac specijalističke obuke polaznika TČI-ja i tad provode bojna gađanja koja uključuju VHS pušku, PKT strojnicu, tešku strojnicu Browning 12/7, RPG 22, minobacače 82 mm. U organizaciji, pripremi metne situacije, crtanju karata dometa sustava vatre i sl. upoznaju se s protuoklopnim vođenim raketnim sustavima Metis, Fagot i Konkurs. “Danas je na redu drugi dio minobacačkog gađanja iz minobacača 82 mm. Riječ je o vježbi potpore satniji u napadu posrednim gađanjem,” objašnjava bojnik Kosanović i napominje kako specijalistički dio obuke polaznika TČI-ja obuhvaća oko 420 sati nastave te kako se završni, specijalistički dio svake godine provodi u suradnji s podređenim postrojbama HKoV-a.
Pukovnik Luka Vujadinović, nastavnik Taktike i pješaštva na Katedri rodova grana HVU-a te rukovoditelj gađanja iz MB 82 mm, ističe dobru suradnju i potporu 2. mehanizirane bojne Pauci te zadovoljstvo ovom generacijom polaznika TČI-ja. “Apsolutno sam zadovoljan onim što polaznici Temeljne časničke izobrazbe pokazuju. Vidi se mladost, vidi se rad, vidi se njihova želja da nauče i napreduju, i to mi je najvažnije. Čim su oni zadovoljni, zadovoljan sam i ja,” kaže pukovnik Vujadinović.
Čelnik Nadzornog tima brigadir Boris Trnski, prodekan za nastavu HVU-a ”Petar Zrinski” izrazio je zadovoljstvo zalaganjem polaznika 14. TČI-ja, instruktora i predmetnih nastavnika te pohvalio iznimnu suradnju s GMTBR-om HKoV-a.


Polaznici 14. naraštaja TČI-ja

Desetnik Josip Perković
Nakon više tjedana teorijskog pa praktičnog uvježbavanja stigli smo do današnjeg posrednog gađanja minobacačima i to je kruna obuke. Gađanje je prošlo odlično, organizacija je bila jako dobra i za sve nas polaznike TČI-ja to je iznimno korisna obuka. Suradnja s Paucima funkcionira savršeno: instruktori su nam dostupni, sve će nam pokazati i objasniti. Zapnemo li u bilo čemu, oni su tu da nam pomognu.

Skupnica Ana-Marija Brajdić
Danas smo na “Bralovcu” i nakon četiri tjedna teorijske obuke provodimo posredno gađanje iz minobacača 82 mm. Rad izvan učionice odnosno u terenskim uvjetima jako je dobar i poticajan, omogućuje da isprobamo ono što smo naučili i na licu mjesta uočimo nedostatke i ispravimo ih. Za mene je ovo jedan od najboljih dijelova obuke tijekom TČI-ja. Koristan je i mislim da bi svaki budući polaznik trebao steći to iskustvo.

Razvodnik Ivan Marić
Četiri smo tjedna uvježbavali teorijske i praktične dijelove, a sad smo, peti tjedan, na poligonu “Bralovac”. Proveli smo poluposredno i posredno gađanje minobacačima. Zahvalio bih Paucima što su nam prenijeli svoje iskustvo i znanje, a mi smo se potrudili usvojiti ga.


Bojnik Ante Carminatti, zapovjednik 2. motorizirane bojne Pauci GMTBR-a

Pripreme za ovu zajedničku aktivnost započele su 7. travnja i pripadnici Pauka pružili su polaznicima TČI-ja pomoć prilikom samog uvježbavanja, motrenja, rada na paljbenom položaju te zadaćama računanja tijekom posrednog gađanja. Iznimno smo zadovoljni i ponosni što možemo sudjelovati u obučavanju budućih mladih časnika i za takvo mentoriranje odabiremo one svoje pripadnike koji imaju vojno ratno iskustvo, a polaznici TČI-ja pokazuju izrazitu profesionalnost u stjecanju novih iskustava i znanja. Možemo reći da je već posrijedi tradicija dobre suradnje jer je do prošle godine potporu pružala bojna Vukovi, a ove je godine u potpori bojna Pauci.


Napisala i snimila Lada Puljizević

{/fdshortcode}