11. DSEI – 11 zanimljivosti

U Excel centru u Londonu održana je od 10. do 13. rujna Međunarodna izložba obrambene i sigurnosne opreme, jedna od najuglednijih svjetskih manifestacija vojne industrije. Kao kratki osvrt na izložbu odabrali smo neke istaknute kopnene sustave…

Foto: DSEI Event / Twitter

 

Ovogodišnje je izdanje Međunarodne izložbe obrambene i sigurnosne opreme (Defence and Security Equipment International), DSEI 2019 privuklo 1700 izlagača iz više od 70 zemalja, koji su svoje proizvode, koncepte i projekte izložili u 45 paviljona, a razgledalo ju je više od 35 tisuća posjetitelja.

Dakle, unatoč svim problemima koje Ujedinjenom Kraljevstvu nosi situacija oko Brexita, izložba je opet zabilježila porast na svim razinama. Odmah po završetku najavljeno je 12. izdanje, koje će se održati od 14. do 17. rujna 2021. godine.

Poboljšani Challenger

Konzorcij britanskog BAE Systemsa i njemačkog Rheinmetalla predstavio je kandidata za program produljenja operativnog vijeka (Life Extension Programme LEP), glavnog borbenog tenka britanske vojske Challenger 2. Nova kupola naoružana je 120 mm glatkim topom visokog pritiska L55A1 povezanim s računalnim sustavom za upravljanje paljbom, novim Thalesovim stabiliziranim dnevnim i noćnim ciljničkim napravama te potpuno elektroničkom kontrolnom opremom topa. Top omogućuje ciljanje na udaljenosti do 1500 m prilikom ispaljivanja potkalibarnog streljiva kao što je Rheinmetallovo DM63A1 APFSDS-T. Na popisu je i najnovije programibilno rasprskavajuće streljivo DM11. Konzorcij planira da takav tenk bude spreman za fazu demonstracije i proizvodnje u prvom tromjesečju 2020. godine.

Nadogradnja Warriora

Britanska podružnica američkog Lockheed Martina zadužena je za program nadogradnje oklopnih vozila na gusjenicama Warrior. Iako je Warrior Capability Sustainment Programme (WCSP) već trebao odmaknuti jer je pokrenut još 2011., u punom zamahu neće krenuti prije 2020. godine. Cilj je WCSP-a produljiti vijek uporabe do 2040., a uključuje program poboljšanja borbenih sposobnosti, sustava elektroničke arhitekture i poboljšanu modularnu zaštitu.

Lockheed Martin UK dosad je isporučio 11 vozila na ispitivanje: šest oklopnih prijevožnjaka FV520 Warrior IFV, dva zapovjedna FV521 Warrior IFV, jedan FV522 Warrior za popravke, jedan FV523 Warrior za izvlačenje te jedan FV524 Warrior za ispomoć topničkim postrojbama.

Foto: DSEI Event / Twitter

 

Protector – Javelin – Titan

Norveški Kongsberg otkrio je uspješno ispaljivanje protuoklopne rakete Javelin iz stanice na daljinsko upravljanje Protector prvi put postavljene na besposadno vozilo Titan još u lipnju ove godine. Titan je proizvod sjevernoameričke podružnice britanskog QinetiQa i estonskog Milrem Roboticsa. Videoslika, upravljački podaci i zapovjedni signali sigurno su se prenosili putem radioveze između oružne stanice i same rakete. Izvršni potpredsjednik Kongsberga Pål Bratlie napomenuo je da je ta konfiguracija usmjerena ponajprije na američko tržište, s fokusom na program Robotic Combat Vehicle (RCV) tamošnjeg KoV-a.

 Archer za Britance

BAE Systems predstavio je novi samohodni topnički sustav (haubicu) na kotačima Archer 155 / 52 mm. Iz tvrtke kažu da je ključan modularni dizajn koji omogućuje integriranje na različita podvozja kamiona i postavljanje na postojeću flotu teretnih vozila. Sustav o kojem se govorilo na DSEI-ju montiran je na stražnji dio Rheinmetallova kamiona MAN RMMV HX2 8 x 8 s potpuno zaštićenom prednjom upravljačkom kabinom. To je prva “međunarodna konfiguracija” Archera – originalni je montiran na kamion Volvo A30 6 x 6.

Iz Archerove sigurne oklopne kabine tročlanoj je posadi potrebno manje od 30 sekundi za borbeno djelovanje ili izmještanje sustava. Haubica ima automatski punjač opremljen dvadeset jednim projektilom i balističkim računalom. Osim ispaljivanja konvencionalnog streljiva, kao što su visokoeksplozivno, dimno i osvjetljavajuće, može ispaliti topnički projektil Bonus, koji proizvode BAE Systems Bofors / Nexter Munitions te Raytheonov projektil M982 Excalibur. Sustav može ispaliti do osam projektila u minuti u dometu do 40 kilometara s konvencionalnim 155 mm streljivom i 60 kilometara s precizno vođenim Excaliburom.

Britanska vojska trenutačno traži novi samohodni topnički sustav na kotačima koji će zamijeniti aktualni AS-90 kalibra 155 mm / 39.

Foto: DSEI Event / Twitter

 

Streljivo za Abramse i Leoparde

Odjel Innovation Systems (prije Orbital ATK) tvrtke Northrop Grumman proširuje svoju obitelj tenkovskog streljiva 120 mm. Fokusirani su na uporabu u glavnom glatkom topu M256 tenkova M1A1 i M1A2 Abrams, no i na druge slične topove, kao što je Rheinmetallov na tenku Leopard 2. Najnoviji M829A4 potkalibarno je streljivo (APFSDS-T), koje je američka vojska klasificirala kao streljivo s poboljšanim značajkama proboja, brzinom od 1562 m/s i učinkovitim dometom većim od tri kilometra.

To nije sve: Northrop Grumman predstavit će u listopadu ove godine XM1147 Advanced Multi-Purpose (AMP). Taj krilcima stabiliziran projektil zamijenit će nekoliko aktualnih, a opremljen je bojnom glavom koja ima sposobnost eksplozivnog protuoklopnog djelovanja, sposobnost eksplozije u zraku, uništavanja bunkera i probijanja zidova. Korištenjem podatkovne veze instalirane u sustavu punjača, XM1147 AMP može se programirati za jedan od tri načina: udar-detonacija, udar-detonacija-kašnjenje ili rasprskavanje u zraku.

Kako projektili M829A3 i M829A4 APFSDS-T sadrže osiromašeni uranij, koji nekim kupcima nije prihvatljiv, tvrtka je razvila i kvalificirala kinetički projektil s volframom koji ima konvencionalni penetrator i brzinu od 1562 m/s.

Sve u jednoj stanici

Izraelski Rafael prvi je put prikazao kompletnu, “sve u jedan” 30 mm daljinski upravljanu oružnu stanicu Samson integriranu s dvjema raketama Spike i sustavom aktivne zaštite Trophy.

Izraelci su izložili i obitelj višenamjenskih, višeplatformskih, elektrooptički vođenih raketa Spike različitih dometa do 30 km, uključujući petu generaciju Spike LR2.

Ostali proizvodi na izložbi uključuju: sustav za zaštitu zračnog prostora od bespilotnih letjelica Drone Dome, napredni elektrooptički senzor za nadzor zračnog prostora u realnom vremenu Sky Spotter, obitelj širokopojasnog IP softverski definiranog radija za kopnene i zračne aplikacije BNET i druge proizvode.

Lutajuće streljivo Hero

Izraelski UVision Air specijaliziran je za lutajuće streljivo (loitering munitions – LM) i razvio je niz sustava serije Hero za uporabu sa širokog spektra kopnenih i mornaričkih platformi. Na DSEI-ju je tvrtka fokus stavila na Hero LM montiran na terensko vozilo Einsa Neton namijenjeno specijalnim snagama. Uz sposobnost kretanja na najtežem terenu, Neton je vrlo brz: može dostići 160 km/h. Masa mu je oko 2000 kg, a može se prevoziti zrakom. Nosivost je 1000 kg, tj. može prevoziti devet vojnika. Sustav Hero sastoji se od dviju lansirnih cijevi postavljenih na stražnjem dijelu vozila.

Asortiman lutajućeg streljiva uključuje novu inačicu Hero-120, koja može biti opremljena različitim višenamjenskim bojnim glavama. Namijenjena je preciznim napadima na teške ciljeve kao što su oklopna vozila i betonske utvrde, a niskolateralni učinci štete omogućuju mu uporabu u urbanim područjima. U svojoj kompaktnoj prijenosnoj konfiguraciji, Hero-120 ima izdržljivost (mogućnost “lutanja”), veću od sat vremena i domet do 40 km. Prikazani su i sustavi Hero-30 LM s izdržljivosti od 30 minuta te Hero-400EC dugog dometa i izdržljivosti od dva sata.

Foto: DSEI Event / Twitter

 

Nemo na vozilu AWV

Finska tvrtka Patria prvi je put prikazala svoje oklopno vozilo na kotačima AWV (6 x 6), opremljeno kupolom Nemo s minobacačem 120 mm. Vozilo je razvijeno na temelju poznatog oklopnog modularnog vozila Patria. AWV ima pogon na prednjim četirima kotačima, no može se prenijeti i na stražnje. Daljnja je opcija amfibijska sposobnost.

Nemo ima visoku brzinu paljbe i može ostvariti višestruko istodobno borbeno djelovanje, u kojem pet minobacačkih mina od 120 mm istodobno pada na cilj.

Patria se širi i na druga područja. Na DSEI-ju je prikazala CANDL (Compact Airborne Networking Data Link), kompaktnu podatkovnu vezu za aplikacije zrak-zrak i zrak-zemlja, te daljinski elektronički obavještajni sustav ARIS (Advanced Real-Time Intelligence System), koji se koristi za presretanje, identifikaciju, snimanje i analizu radarskih sustava. Daljnji je razvoj tog sustava ARIS-E, koji će omogućiti automatsku identifikaciju, geolokaciju u realnom vremenu i praćenje radara na bojnom polju.

Tulpar s novom kupolom

Turska tvrtka Otokar izložila je gusjeničar TULPAR u konfiguraciji borbenog vozila pješaštva, opremljen kupolom Mizrak-30 i naoružan stabiliziranim Northrop Grummanovim 30 mm dvojno punjenim topom te 7,62 mm spregnutom strojnicom (Machine Gun – MG).

Ključna značajka kupole dvije su stabilizirane ciljničke naprave (dnevna/termalna), koje uključuju laserski daljinomjer za preuzimanje cilja (hunter/killer).

Tulpar IFV ima tročlanu posadu, a može prevoziti devet vojnika. Brutomasa vozila iznosi između 28 i 45 tona, ovisno o kompletu oružja i oklopu. U svrhu ispitivanja TULPAR je nedavno bio opremljen dvočlanom kupolom tvrtke John Cockerill Defense (prije CMI Defense), naoružanom 105 mm stabiliziranim topom, koji osim standardnog streljiva može ispaliti i laserski navođeni projektil opremljen tandem visokoeksplozivnom protuoklopnom bojnom glavom do najvećeg dometa pet kilometara.

U Oman i Tursku

Borbeno vozilo pješaštva Pars III (8 x 8), turske tvrtke FNSS bilo je prvi put na DSEI-ju, opremljeno najnovijom kupolom Sabre za jednu osobu, naoružanom stabiliziranim Northrop Grummanovim topom 25 mm te spregnutom strojnicom 7,62 mm.

Kupac najnovijeg vozila Pars III (8 x 8) je Oman, koji je naručio 172 vozila u brojnim konfiguracijama. Prve isporuke, od kojih su neke opremljene kupolom Sabre, već su završene.

Turska je u svibnju uputila FNSS-u zahtjev za konfiguriranje Parsa III kako bi udovoljio značajkama specijalnog namjenskog taktičkog oklopnog vozila. Većina je vozila za Zapovjedništvo KoV-a, a manji broj za Glavno zapovjedništvo Žandarmerije. Zahtjev obuhvaća 8 x 8 i 6 x 6 inačice Parsa III.

Brimstone na kopnu

MBDA je na DSEI-ju prikazala kako se precizna raketa Brimstone, uobičajena za uporabu na letjelicama, može postaviti na Milrem Roboticsovo besposadno kopneno vozilo THeMIS. Vozilo nosi šest raketa i prva je kopnena platforma koja bi mogla koristiti Brimstone premda se govorilo da će lanser biti integriran na BOV Boxer 8 x 8.

Koristeći podatke digitalnog ciljanja, sustav će moći djelovati na ciljeve direktno i indirektno, s pomoću radara i poluaktivnog lasera SAL (Semi-Active Laser).

Ivan GALOVIĆ