AQAP certifikat – dokaz najviše kvalitete u obrambenoj industriji

Certifikacija hrvatskih tvrtki u skladu s NATO-ovim standardima koju provode ovlaštena tijela MORH-a s jedne strane znači potporu hrvatskoj obrambenoj industriji i cjelokupnom gospodarstvu, a s druge osigurava Hrvatskoj vojsci najbolju opremu u okviru financijskih mogućnosti RH

Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Roman Mikulić (desno) uručuje NATO-ov certifikat AQAP direktoru Čateksa Davoru Saboliću (Foto: Domagoj VLAHOVIĆ)

U prostorijama tvrtke Čateks u Čakovcu održana je 5. studenog svečanost na kojoj je pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Roman Mikulić uručio predstavnicima međimurskog proizvođača tekstila certifikat AQAP (Allied Quality Assurance Publications). Najkraće rečeno, riječ je o dokumentu koji bismo mogli nazvati NATO-ovim ISO-om, tj. preduvjetom za kvalitetu tvrtke i njezinih proizvoda. Poslovni subjekt koji ga posjeduje ispunjava ionako visoke vojne standarde i norme, a u ovom slučaju to su standardi najjačeg vojnog saveza s, ukupno gledano, najvećom i najkvalitetnijom vojnom industrijom u svijetu.

Iza vijesti iz Čakovca stoji dulja priča. Put prema AQAP-u koji je prešao dugogodišnji proizvođač tkanina za odore i drugu opremu Hrvatske vojske dobar je i poželjan primjer za cijelu hrvatsku obrambenu industriju. Doduše, Čateks nije prva hrvatska tvrtka s AQAP-om. Već dva certifikata, stečena krajem 2016., odnosno krajem 2018., ima još jedna tvrtka iz Međimurja, svjetski poznat proizvođač kaciga Šestan-Busch. “Taj certifikat nije samo još jedno priznanje ili papir. On je našoj tvrtki, kao i drugim hrvatskim proizvođačima obrambene industrije, ulaz na tržište zemalja NATO-a,” izjavio je direktor Šestan-Buscha Alojzije Šestan.

AQAP u Hrvatskoj uručuju dužnosnici MORH-a, a Ministarstvo je nositelj ovlasti certificiranja u Hrvatskoj. “Naši su ciljevi jednostavni: s jedne strane dajemo potporu hrvatskoj obrambenoj industriji i cjelokupnom gospodarstvu, a s druge osiguravamo Hrvatskoj vojsci najbolju opremu u okviru financijskih mogućnosti Republike Hrvatske,” kaže brigadir Goran Milković iz Službe za prijem i kontrolu kvalitete, ujedno i voditelj certifikacijskog tima. Kao dio Sektora za potporu, usluge i kontrolu kvalitete Uprave za materijalne resurse MORH-a, ta je ustrojstvena cjelina certifikacijsko tijelo i kao takvo priprema i provodi certifikaciju tvrtki iz područja obrane koje iskažu interes za stjecanje AQAP-a.

STANAG 4107 ed 11 (2018) (Ilustracija: MORH / Uprava za materijalne resurse)

Pouzdan partner

Temelj za AQAP je NATO-ov standardizacijski sporazum STANAG 4107, koji se odnosi na uzajamno državno osiguranje kvalitete i primjenu savezničkih publikacija za osiguranje kvalitete. Taj krovni dokument MORH je ratificirao u siječnju 2013. i usvojio ga kao hrvatsku vojnu normu HRVN STANAG 4107. Sadrži desetak AQAP-a, od kojih većina definira zahtjeve za osiguranje kvalitete u pojedinim područjima sustava upravljanja kvalitetom. U dvama su AQAP-ima opisane procedure u međusobnoj komunikaciji po kojima postupaju državna osiguranja kvalitete. Pojednostavnjeno, svaka zemlja članica preko ovlaštenog tijela (u našem slučaju spomenute ustrojstvene cjeline MORH-a), može biti posrednik između druge članice (kupca) i domaće tvrtke. Naime, Ministarstvo ima konstantan uvid u sustav upravljanja kvalitetom te tvrtke u skladu sa zajedničkim NATO-ovim standardima i može provoditi državno osiguranje kvalitete, tj. aktivnosti osiguranja i kontrole kvalitete u ime kupca. Zato vlasnici AQAP certifikata stječu novu sposobnost jednostavnijeg sudjelovanja na natječajima javne nabave u zemljama NATO-a, a sigurno je da imaju snažnu referenciju i na natječajima izvan Saveza. Naravno, takva je tvrtka dokazan i pouzdan partner MORH-a i kad treba realizirati potencijalni ugovor za opremanje Hrvatske vojske. Certificiranje neposredno dovodi i do selekcije ponuditelja koji nisu u stanju zadovoljiti temeljne preduvjete sustava upravljanja kvalitetom.

Ispitivanje tkanine u Čateksovu laboratoriju. AQAP certifikat može biti preduvjet da tvrtka radi i isporučuje proizvode u skladu s NATO-ovim standardima (Foto: Domagoj VLAHOVIĆ)

Najzahtjevnije tržište

Alojzije Šestan rekao je 2017. za Lider da Šestan-Busch nije prošao na natječaju za nabavu borbenih kaciga za španjolski OS zato što je bio tražen AQAP certifikat. Slično je za Hrvatski vojnik rekao direktor Čateksa Davor Sabolić: “U nekim je tenderima AQAP uvjet bez kojeg se ne može i to smo i sami osjetili. Ušli smo u proceduru stjecanja certifikata s puno entuzijazma i uspjeli. Certifikat nam je potreban i taj ćemo stav promovirati i našim kolegama iz hrvatske obrambene industrije.” Nova referencija mogla bi dati novi zamah tvrtki koja već godinama oprema hrvatske vojnike, no i pripadnike obrambeno-sigurnosnih snaga drugih zemalja i nikako nije početnik na europskom tržištu. “Nedavno smo dobili posao proizvodnje materijala za odore Slovenske vojske, u Litvu smo u dvije godine isporučili pola milijuna metara tkanina za odore, prisutni smo u Latviji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, skandinavskim zemljama…,” nabraja Sabolić. Tvrtka već nekoliko godina posluje stabilno, modernizira se, a plaće djelatnicima rastu, u zadnjih godinu dana oko 40 posto. Tkanine za vojsku i policiju jedna su od proizvodnih niša tvrtke, no vjerojatno i najvažnija. “Teško je biti na vojnom tržištu, najzahtjevnijem, a često zatvorenom. Dobivanjem AQAP-a potvrdili ste da ispunjavate one najviše standarde,” rekao je u Čakovcu pomoćnik ministra Roman Mikulić.

Procedura i kriteriji

Imati u Hrvatskoj velik broj tvrtki s AQAP certifikatom bilo bi izvrsno, no Roman Mikulić, brigadir Milković i načelnik Sektora za potporu, usluge i kontrolu kvalitete brigadir Milan Jurčić upozoravaju da se taj dokument zaslužuje prolaskom kroz jasno određenu proceduru i kriterije. MORH-ovi su djelatnici dosad održali više od 20 prezentacija u hrvatskim tvrtkama, gdje su predstavili značaj i postupak AQAP certifikacije. Nakon što su tvrtke upoznate s aktivnostima, nadležnostima i obvezama, mogu se prijaviti za certifikaciju. Aktivnosti koje slijede podrazumijevaju certifikacijski audit koji provodi certifikacijski tim MORH-a, tj. stalnu komunikaciju i kontrole, uvide u procese i dokumentaciju… Certifikat se dobiva tek kad se postigne ocjena potpune sukladnosti s rigoroznim kriterijima NATO-a i MORH-a. Dodjeljuje ga Uprava za materijalne resurse MORH-a, bez naknade, a upisuje se u Registar certifikata. Vrijedi tri godine tijekom kojih se provode nadzori certifikata, a moguća je i recertifikacija. 

“Smatramo kako je primjena AQAP normi u ugovorima s MORH-om te AQAP certificiranje kao najviša razina mjera osiguranja kvalitete jedan od značajnih koraka u jačanju hrvatskih tvrtki iz područja obrane i na domaćem i na međunarodnom tržištu, a time i pouzdanosti hrvatske obrambene industrije,” navodi brigadir Jurčić. Steći certifikat nije lako, što najbolje govori broj tvrtki koje ga u Hrvatskoj imaju. Međutim, kako je NATO-ovo, ali i svjetsko tržište vojne industrije sve šire i javlja se sve više novih konkurenata, raste i potreba da što brže pokažete da nudite ono najbolje. AQAP je iznimno dobar način da hrvatske tvrtke pokažu kako kvalitetom pripadaju najužem, “premium” krugu svjetskih proizvođača vojne opreme i naoružanja. Istodobno, uz suradnju s MORH-om i Hrvatskom vojskom, tu kvalitetu mogu održavati, poboljšavati te razvijati nove tehnologije i rješenja.  


Uprava za materijalne resurse, Sektor za potporu, usluge i kontrolu kvalitete, Služba za prijem i kontrolu kvalitete nacionalni je autoritet za državno osiguranje kvalitete. Ovlast za AQAP certifikaciju proizlazi iz:

–          Uredbe Vlade RH o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane (Narodne novine broj 2/17)

–          ratifikacije STANAG-a 4107

–          odluke o usvajanju HRVN STANAG-a 4107

–          sudjelovanja u radu NATO-ova Odbora za kvalitetu AC327/WG2.


Po ratifikaciji STANAG-a, AQAP zahtjevi implementirani su u hrvatsku regulativu koja uređuje područje osiguranja i kontrole kvalitete, kao što su:

– Upute o osiguranju i kontroli kvalitete MS i usluga u MO i OSRH, KLASA: 023-03/18-04-1, URBROJ: 512M3-18-51, od 15. 06. 2018.

– Uputa o certificiranju sustava kvalitete isporučitelja proizvoda iz područja obrane prema AQAP zahtjevima, KLASA: 383-01/15-01/3, URBROJ: 512M3-15-3, od 09. 07. 2015.

– Zakon o proizvodnji, prometu i remontu naoružanja i vojne opreme (Narodne novine broj 33/02, 173/03, 146/08, 17/19).


Foto: Domagoj Vlahović

HV će testirati novu tkaninu

Uoči uručenja AQAP certifikata u Čateksu saznali smo da će jednoj od postrojbi Hrvatske vojske uskoro na probu biti isporučeno 40 kompleta odora od nove tkanine razvijene unutar Čateksova brenda COMPAGO Defend. Tkaninu je tvrtka prvi put predstavila javnosti u Splitu na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj konferenciji i izložbi ASDA 2017. Naravno, praktično testiranje tkanine dio je tradicionalne suradnje MORH-a i Čateksa i potpore Ministarstva hrvatskoj obrambenoj industriji i ne znači da će ona postati temeljni materijal budućih odora Hrvatske vojske. Dojmove hrvatskih vojnika najviše žele čuti upravo u Čateksu, a vjerujemo da će njihovo mišljenje i informacije biti itekako uzeti u obzir u daljnjem razvoju tkanine.


Domagoj VLAHOVIĆ