Berettin posao u Argentini

Talijanska Beretta potpisala je s argentinskom tvrtkom Fabricaciones Militares ugovor kojim će je certificirati za proizvodnju automatske puške ARX200 i pištolja Px4 Storm. Informaciju je objavio dužnosnik argentinskog Ministarstva obrane Héctor Lostri. Oružje će se proizvoditi u prvom redu za potrebe argentinske vojske, ali u planu su i izvozni projekti za ostatak Latinske Amerike.

(Foto: Beretta)

Jane’s je 12. prosinca zaključio da će navedeno oružje zamijeniti službene puške FN FAL, odnosno službene pištolje Browning GP-35 (poznatiji pod pokratom HP, tj. Hi-Power) koji su već dugo u operativnoj uporabi, a zanimljivo je da su i oni po licenciji proizvedeni u Argentini.
Pištolj Px4 nudi se u četirima kalibrima (9 x 19, 9 x 21 IMI, .40 S&W i .45 APC) i u četirima različitim operativnim konfiguracijama, a za talijansku je tvrtku zamjena za etablirani Beretta model 92. Puška ARX200 jedan je od najnovijih Berettinih projekata, kalibra 7,62 x 51 mm NATO i duljine cijevi 406 mm. Puni se spremnikom kapaciteta 20 metaka.

Domagoj VLAHOVIĆ