Britanski protuminski brod za Litvu

(Foto: Defence Imagery via Wikimedia Commons)

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva objavila je 18. srpnja 2022. da je britansko brodogradilište Harland & Wolff dobilo ugovor vrijedan 55 milijuna funti u svrhu modernizacije broda HMS Quorn. Riječ je o bivšem protuminskom brodu britanske mornarice koji će ubuduće koristiti Litva. U ime litavske vlade ugovor je brodograditelju dodijelila Uprava za prodaju obrambene opreme (Defence Equipment Sales Authority – DESA), koja djeluje u okviru Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. HMS Quorn bit će obnovljen i moderniziran, a britanska službena priopćenja navode da je Litva ključni saveznik u NATO-u i da će brodom biti ojačane pomorske sposobnosti NATO-a u Europi. Britanci dodaju i da će projekt biti potpora ambicijama jačanja njihove brodogradnje, koje su spomenute u Osvježenoj nacionalnoj strategiji brodogradnje. Naime, obnova plovila bit će i jamstvo za 100 radnih mjesta u spomenutom brodogradilištu. Posao će uključivati izvođače iz lokalnog i nacionalnog lanca opskrbe te će podrazumijevati 14 velikih podugovora vezanih uz inženjering, opremanje i integraciju, zajedno s drugim uvjetima obnove plovila.
HMS Quorn okončao je nakon 27 godina operativnu uporabu u Kraljevskoj ratnoj mornarici prije no što je u travnju 2020. prodan Litvi. Do 2017. izvršavao je ophodnje kao dio klase brodova za protuminsko djelovanje (MCMV) Hunt. Brodovi te klase specijalizirani su za aktivno traganje za minama pri čemu koriste sonar visoke razlučivosti namijenjen pretraživanju morskog dna. Mine zatim uništavaju brodski ronilački timovi ili specijalizirani sustavi za uklanjanje mina.
Prilagođen za litavsku flotu, brod će imati poboljšane misijske i sonarne sustave te dodatne sposobnosti traganja i spašavanja. Realizacijom ugovora ugradit će se novi glavni motori, generatori i pogonski uređaji, a obnovit će se smještajni kapaciteti, trup, pomoćni i električni sustavi itd. Brodovi za protuminsko djelovanje klase Hunt imaju istisninu od 725 tona, a građeni su od 1979. u brodogradilištima tvrtki Vosper Thornycroft i Yarrow Shipbuilders Limited za potrebe britanske mornarice. Posada ima 47 članova. Temeljno naoružanje sastoji se od jednog DS30M Mark 2 topa kalibra 30 mm, dviju Gatling i triju klasičnih strojnica. Većina od 13 izgrađenih plovila i danas je aktivna, a jedan u floti ima i grčka mornarica. HMS Quorn bit će treći u litavskoj floti, a isporuka je 2024. godine. Britanci su još 2008. godine Litvi prodali HMS Dulverton (danas Kuršis) i HMS Cottesmore (Skalvis).

Maja Ptić Grželj