Cijene nas prema našim rezultatima

Brigadir Boris Dukarić zapovjednik 35. HRVCON-a u operaciji KFOR na Kosovu

Kontingent je došao odlično pripremljen i vrhunski obučen te u preduputnoj fazi ocijenjen najvišim ocjenama. Ovdje su to samo potvrdili. Obučeni su i spremni  i za puno zahtjevnije zadaće i aktivnosti od onih koje su u mandatu misije. S takvim sposobnostima nije bilo dvojbeno da će ostvariti upravo takve vrhunske rezultate…

Šestomjesečno sudjelovanje 35. HRVCON-a u operaciji KFOR na Kosovu bliži se kraju, a nama se pružila iznimna prilika da u Zapovjedništvu operacije KFOR u Prištini razgovaramo sa zapovjednikom našeg kontingenta brigadirom Borisom Dukarićem. Inače uz dužnost čelnog čovjeka kontingenta brigadir Dukarić ujedno je i pomoćnik načelnika Stožera operacije KFOR koji obuhvaća tri odjela; personalni, logistički i inženjerijski. U operaciji je od studenog prošle godine te je obnašajući ovu najvišu stožernu poziciju koju naše Oružane snage imaju u Zapovjedništvu, bio i zapovjednik prethodnog kontingenta. Stoga smo ovu priliku za razgovor iskoristili za rezime hrvatskog sudjelovanja, ali i da se šire upoznamo sa situacijom u operaciji KFOR.

Kakva je trenutačna sigurnosna situacija u operaciji i na području djelovanja HRVCON-a?

Situacija na području misije je stabilna, ali je vrlo fragilna i to se vidjelo iz nedavnih događaja. Imali smo duže stabilno razdoblje za snage KFOR-a, da bi se preko noći to promijenilo. Mislim prvo na prognaničku krizu afganistanskih izbjeglica u kojoj  KFOR participira. U jednom smo dijelu odgovorni za svu potporu dijelu izbjeglica i prognanika koji su dio tzv. NATO-ove kvote, gdje su NATO-ove članice koje participiraju u ovoj misiji odlučile zbrinuti dio izbjeglica. To je operacija koja se provodi pod okriljem NATO-a i njezino je zapovjedništvo smješteno od nedavno ovdje i nastavit će vjerojatno tu operaciju do početka druge godine. Druga iznenadna situacija zadesila nas je na administrativnoj crti razdvajanja. Do eskalacije sukoba došlo je zbog prijepora oko prometnih tablica i odluke kosovske vlade da uvede reciprocitet. To je eskaliralo preko noći tako da su svi naši pripadnici u postrojbama, a tako i zapovjedništvima na ovaj ili onaj način participirali u tom naglom pogoršanju situacije. Koristim prigodu istaknuti da je to uspješno riješeno i da su naši stožerni časnici, dočasnici  i ostale snage vrhunski reagirali i nismo imali incidenata, odradili smo to rutinski i profesionalno.

Ne mogu ne spomenuti  i COVID situaciju koja je sad polako opet eskalirala jer se u ovoj bazi dogodio proboj virusa i brojke nas navode na oprez. No, ne može se to usporediti sa situacijom kakva je bila prošle godine kad su čitavi odjeli bili desetkovani, a neki su izgubili i više od pedeset posto sastava. Dakle, bio je to strašan izazov, ali moram reći da su naši doktori i savjetnici zapovjednika operacije za medicinsku potporu to vrhunski odradili za što su i odlikovani. Sve to utječe na sigurnost i zato moramo biti stalno na oprezu jer se preko noći sve može promijeniti. No zato smo ovdje, na to smo pripremljeni i obučeni i zato su naši rezultati i vrhunski. Ima situacija koje izravno ne utječu na sigurnost našeg kontingenta, ali se prate. To su kriminalne skupine koje su vrlo snažne na ovom području, to su pripadnici  ISIL-a koji su vraćeni na Kosovo nakon odsluženja zatvorske kazne i polako se vraćaju u društvo. To su migrantske rute koje se stalno prate…

Prvi put u operaciji KFOR u sastavu HRVCON-a djeluje i Motorizirana satnija s tehnikom. Koje su konkretno njihove zadaće u okviru Multinacionalne bojne?

Satnija je na područje misije raspoređena u svibnju ove godine. Imali smo vrlo snažnu logističku i svaku drugu potporu naših partnera u misiji, a s naše je strane sve jako dobro isplanirano, organizirano i u konačnici provedeno. Talijanski partner kao vodeća nacija u bazi Villaggio Italia vrlo profesionalno odradio je sve pripreme za prijam naše satnije. Odmah nakon dolaska započelo se s obukom i uvježbavanjem i puna operativna sposobnost trebala se postići za desetak dana. Budući da su naši vojnici bili iznimno pripremljeni, bez ikakvih su je problema dosegnuli u zadanom roku i odmah su počeli s izvršavanjem zadaća. Zadaće možemo podijeliti na tri područja i to zadaće ophodnji kojih je više vrsta; kombinirane ophodnje, sinkronizacijske i najzahtjevnije koje se provode isključivo u području administrativne crte razdvajanja s pripadnicima oružanih snaga Republike Srbije, a osim toga provode se i zajedničke ophodnje s drugim snagama KFOR-a. Drugi je dio zadaća osiguranje baze s čitavom lepezom zadaća i naše snage u njima sudjeluju aktivno i vrlo zapaženo. Najznačajnija zadaća cijelog KFOR-a jest osiguranja manastira Dečani. Jedino ondje KFOR je prvi odgovoran i prvi put naša satnija ravnopravno s ostalim partnerima iz baze sudjeluje u toj zadaći. Ocjene rada naših pripadnika u toj su zadaći najviše što potvrđuju i pohvale zapovjednika Regionalnog zapovjedništva Zapad  s konkretnim imenima nagrađenih pripadnika. Što se tiče ocjena osoblja u manastiru Dečani, a i svih drugih involviranih strana koje prate naše djelovanje, također se radi o najvišim ocjenama i velikoj zahvalnosti našim snagama koji sudjeluju u toj zadaći. Sve to govori kako stručno i profesionalno i bez i jednog incidenta naši vojnici odrađuju zadaće.

 Pohvale za sudjelovanje s najviših razina

 

Dio djelatnika HRVCON-a uključen je i u različite stožerne dužnosti. …

Ukupno imamo četiri časnika i četiri dočasnika na stožernim dužnostima u operativnom i obavještajnom odjelu. Približavamo se kraju misije i imam najavu ocjena koja će također biti na najvišoj razini. Dodatno uz spomenutih osam djelatnika, imamo stožerno osoblje u logističkoj postrojbi kao i stožerno osoblje u Zapovjedništvu baze. Mi već tradicionalno držimo tih dvanaestak pozicija  i dugi niz godina imamo zapažene rezultate i za naš doprinos svi već znaju. S ukupnim brojem pripadnika u ovoj operaciji mi smo se približili maksimalno odobrenoj brojci. Kad kompariramo ukupan broj s ostalim zemljama koje sudjeluju u ovoj operaciji mi se po broju pripadnika nalazimo na osmom mjestu od ukupno 28 članica koje sudjeluju u operaciji  KFOR. I po brojčanoj veličini, a ne samo po rezultatima koji jesu najvažniji, vrlo smo značajan čimbenik i cijene nas prema našim rezultatima.

Povećanjem brojčane veličine kontingenta i sastavnica Nacionalnog elementa potpore je ojačana. Što je u tom pogledu novo i zahtjevnije?

Kod razmještaja ne samo da smo odmah morali prionuti izvršenju zadaća nego smo paralelno s tim počeli graditi dva velika i za nas značajna objekta. To su mehaničarska radionica za naša borbena i terenska vozila i ona bi uskoro trebala biti gotova, a drugi objekt čija bi izgradnja uskoro trebala početi jest medicinski objekt koji je za nas kapitalan jer bismo njime znatno pridonijeli poboljšanju zdravstvene zaštite naših pripadnika u operaciji. Uz satniju koja je odmah upućena na najzahtjevnije zadaće u operaciji KFOR, sve to bio je velik izazov za nacionalni element potpore.

Zrakoplovna komponenta već je 12 godina prisutna u operaciji KFOR…

Nakon upućivanja naše satnije, zračna sastavnica nastavila je sudjelovanje u operaciji. Spomenuti izazovi zadnjih dana i njih su obuhvatili i povećali im letnu dinamiku, ali sve su rutinski odradili. Oni se za koji dan vraćaju također s pohvalama i bivšeg i sadašnjeg zapovjednika KFOR-a. Želja je sadašnjeg zapovjednika operacije da sljedeće godine naše snage budu angažirane u protupožarnoj sezoni, a konačnu odluku još čekamo. Rotacije pripadnika zrakoplovne komponente svaka su dva mjeseca i iskustvo svih ovih godina pokazalo je da je to najbolja dinamika. Zadaće zračne komponente ostale su nepromijenjene od početka do danas.

Zanimljivo je da je u sastavu kontingenta čak 13 pripadnica OSRH…

Broj je povećan i odraz je povećanog broja žena u sustavu Oružanih snaga tako da se očekuje da će u sljedećim rotacijama žene biti prilično zastupljene. Njihov je doprinos izniman i one u operaciji odrađuju zadaće rame uz rame sa svojim muškim kolegama jednako profesionalno i odgovorno.

Potvrđena vrhunska obučenost i osposobljenost

Koliko je pandemija  COVID-19  utjecala na provođenje zadaća naših pripadnika u operaciji i na koji način?

Prošle smo godine i na proljeće ove godine imali nekoliko slučajeva, ali svi su bili bez težih posljedica i svi su se nakon potrebnog vremena u izolaciji vratili na svoje dužnosti i aktivno nastavili sudjelovati u operaciji. Bili smo vrlo odgovorni i nastojali smo maksimalno zaštititi svakog našeg pripadnika i kad to kompariram s drugim partnerima naši su rezultati iznimni. Situacija tad nije bila bezazlena jer nismo bili procijepljeni, za razliku od ovog kontingenta u kojem je procijepljenost potpuna i ako i imamo koji slučaj, on je bez većih posljedica i riječ je o vrlo malim brojkama.

Pri kraju je šestomjesečni mandat ovog kontingenta. Kako ocjenjujete njihovo sudjelovanje u operaciji?

Kontingent je došao odlično pripremljen i vrhunski obučen te u preduputnoj fazi ocijenjen najvišim ocjenama. Ovdje su to samo potvrdili. Obučeni su i spremni i za puno zahtjevnije zadaće i aktivnosti od onih koje su u mandatu misije. S takvim sposobnostima nije bilo dvojbeno da će oni ostvariti upravo takve vrhunske rezultate. To potvrđuje da dobro radimo i da su oni pomaknuli ljestvicu više u odnosu na ranije. Službena ocjena u nacionalnom dijelu sigurno će biti odličan, a ne sumnjam da će takva biti i s razine odgovornih u operaciji jer do sada već imamo odlikovana dva pripadnika koji su dobili nacionalna odlikovanja Republike  Slovenije i Kosova, desetak osobnih pohvala zapovjednika KFOR-a i jednako toliko pisama zahvale drugih podređenih zapovjednika. Više od toga ne mogu očekivati, osim da još ovih nekoliko zadnjih tjedana na jednak način završimo sudjelovanje i da se svi zdravi vrate u domovinu.

Vesna Pintarić

Foto Tomislav Brandt