Daljinski upravljiv gumenjak

Britanski se vojno-mornarički koncern BAE Systems udružio s tvrtkom ASV čija su specijalnost besposadna plovila. Zajednički rade na razvoju modifikacijskog paketa koji omogućuje standardnoj inačici gumenjaka s tvrdim dnom (RhIB) tipa Pacific 24 posebnu prilagodbu u svrhu izvođenja besposadnih zadaća obavještavanja, nadzora i izviđanja te zadaća zaštite mornaričkih snaga. Obje tvrtke planiraju prikazati novu tehnologiju za godinu dana na vježbi Unmanned Warrior 16.

(Foto: ASV)

Temeljna ispitivanja izvedena na prototipnom plovilu okončana su 15. listopada u Portsmouthu, podudarajući se s potpisivanjem službenog sporazuma o udruženju tvrtki. BAE Systems i ASV nastavit će djelovanje na integraciji sustava radarskog izbjegavanja sudara i pripadnih senzora kako bi se postigla integracija sposobnosti besposadnih gumenjaka u sustav upravljanja borbom.
Modificirano plovilo moći će djelovati i do 12 sati, na unaprijed planiranoj ruti ili putem daljinskog upravljača na udaljenostima većim od 20 NM od matičnog broda ili obalne baze. ASV je od ovog travnja surađivao s BAE Systemsom, u prvom redu na integraciji sustava zapovijedanja i nadzora te povezanih algoritama potrebnih za podršku autonomnih zadaća. Autonomna se jezgra temelji na postojećem ASView proizvodu, komunikacijskim vezama koje trenutačno obuhvaćaju mješavinu VHF i L-band (1-2 GHz) IP radija. Ispitani je prototipni USV zbog pojednostavnjene integracije temeljen na gumenjaku tipa Pacific 950 tek nešto većem od Pacifica 24.

Maja PTIĆ GRŽELJ