Natjecanje najspremnijih posada – vrhunac obuke

Povodom Dana oklopništva OSRH na vojnom poligonu ”Gašinci“ tradicionalno je organizirano natjecanje za najspremniju tenkovsku i oklopno-mehaniziranu posadu GOMBR-a, a ove godine, kao i prošle, na natjecanju su sudjelovale i dvije tenkovske posade Slovenske vojske

”Teren je potpuno natopljen vodom, no vjerujte mi, vojska takav teren najviše voli,” uvjerava nas prvi dočasnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, časnički namjesnik Dražen Horvat dok na vojnom poligonu ”Gašinci“ obilazimo radne točke natjecanja za najspremniju tenkovsku i oklopno-mehaniziranu posadu GOMBR-a. Iako ova tvrdnja časničkog namjesnika Horvata zvuči prilično uvjerljivo, dok promatramo kako gusjenice oklopnih vozila propadaju u blato te kako se nešto poslije članovi posade na kiši i vjetru muče prilikom izmjene članka gusjeničnog platna,  imamo dojam kako bi natjecateljima ipak odgovarali malo bolji vremenski uvjeti.

Treći je dan natjecanja za najspremnije posade, ujedno i Dan oklopništva Hrvatske vojske, i područjem vojnog poligona prolaze zadnje natjecateljske posade. U konkurenciji tenkovskih posada natječe ih se ukupno devet, i to iz tenkovske bojne Kune, Oklopne bojne, a ove godine, kao i prošle, na natjecanju sudjeluju i dvije tenkovske posade Slovenske vojske. Oklopno-mehaniziranih posada ukupno je deset i to iz mb Sokolovi, mb Pume te Oklopne bojne.

Staza je duga oko četiri kilometra, a natjecateljske posade kreću se po istoj stazi na kojoj su raspoređene radne točke. Tenkovske posade moraju svladati šest radnih točaka – pripremiti tenk za borbu, svladati prepreke, znati postupak pri nailasku na protuoklopnu minu, zamijeniti članak gusjeničkog platna, popuniti tenk M-84 streljivom te provesti školsko gađanje. Popis zadaća oklopno-mehaniziranih posada nešto je duži – priprema posade BVP-a za borbu, svladavanje poligona, vuča oštećenog BVP-a, svladavanje bočnog nagiba, ulazak u bazu i zamjena članka gusjeničkog platna, provedba napada, zbrinjavanje i evakuacija ranjenika, MEDEVAC i logistička potpora, taktičko kretanje BVP-om u NBK uvjetima i provedba bojnog gađanja mehaniziranom posadom u obrani.

 

Najbolji Sokolovi i Kune

”Natjecanje provodimo već četvrtu godinu, a ove je godine kao i lani međunarodnog karaktera jer uz naše posade sudjeluju i dvije tenkovske posade iz Slovenije. Cilj nam je da se razvija zajedništvo unutar posada i da mi vidimo kako su naše posade obučene u pojedinačnim zadaćama stavljajući pred njih ovaj težak teren i pritisak da rezultate moraju postići u što kraćem vremenu,” kaže prvi dočasnik GOMBR-a Horvat.

Naime, prema propozicijama natječaja uspješnost svladavanja staze određuje se mjerenjem vremena potrebnog svakoj posadi da izvrši zadatak na radnoj točki računajući vrijeme od znaka za početak do signala zapovjednika vozila da je izvršio zadatak. Propisana su i kaznena vremena, a najbolja je ona posada koja ima najbolje ukupno postignuto vrijeme u izvršenju zadaća. 

Iako ih vrijeme baš i nije poslužilo, sve su posade uspješno izvršile svoje zadaće. U konkurenciji oklopno-mehaniziranih posada pobijedila je posada 1. mb Sokolovi, dok je najbolja tenkovska posada bila posada Tenkovske bojne Kune.

 ”Imali smo najbolje vrijeme i najbolje smo prošli sve zadane zadatke. Rastavljanje gusjenice bila nam je najteža radna točka. Za njezino rješavanje trebalo je uložiti velik napor, znanje i iskustvo. Vrlo lako može nešto poći krivo pa je potrebno da posadom zapovijeda iskusan zapovjednik kako bi se pravodobno ispravile pogreške i kako bi se sve odradilo na vrijeme,” komentirao je zapovjednik pobjedničke tenkovske posade desetnik Dejan Vidović iz Tenkovske bojna Kune.

Zapovjednik pobjedničke posade u konkurenciji oklopno-mehaniziranih posada desetnik Ivan Perković iz mb Sokolovi nakon završenog natjecanja istaknuo je kako su vremenski uvjeti dosta otežavali natjecanje te kako je teren natopljen vodom bio dosta zahtjevan.

”Samo natjecanje bilo je vrlo zahtjevno i složeno. Prošle smo godine osvojili četvrto mjesto, no ove godine svaki pripadnik desetine dao je svaki atom snage kako bi osvojili prvo mjesto. Uvjeti nisu bili lagani. Najteža točka bila nam je zamjena gusjeničkog platna i u tome je sudjelovala cijela posada. Svatko je morao odraditi svoj dio, no sve je prošlo odlično,” kaže desetnik Perković.

Rezultate natjecanja komentirao nam je njegov koordinator časnički  namjesnik Horvat rekavši kako je postignut velik napredak u odnosu na prošlu godinu.

”To nam najbolje govore postignuti rezultati. Prošle godine pobjednik u kategoriji tenkovskih posada imao je najbolje vrijeme od 47 minuta. Ove je godine najbolja posada stazu prošla u 39 minuta. Kod oklopno-mehaniziranih posada najbolje je vrijeme bilo 55 minuta, a ove godine 49. Posade su ove godine bolje uvježbane i bolje pripremljene. Ovo je natjecanje vrhunac obuke tako da je cijela godina bilo dobro isplanirana i pojedinačna je obuka dobro provedena. Današnje je natjecanje to najbolje pokazalo,” zaključio je časnički namjesnik Horvat.

 


Čestike u povodu Dana oklopništva

Svečanosti proglašenja pobjednika i obilježavanju Dana oklopništva nazočio je izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, načelnik Ureda za planiranje brigadni general Denis Tretinjak, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik GOMBR-a brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva snaga Slovenske vojske brigadni general Milan Žurman, zapovjednik brigade Mađarske vojske brigadir Gabor Lorenc, vojni zaslanici te predstavnici civilne vlasti.

General Šerić u prigodnom obraćanju sudionicima natjecanja čestitao je Dan oklopništva te se prisjetio velike uloge koje je oklopništvo imalo tijekom Domovinskog rata.

”Pripadnici GOMBR-a već četvrtu godinu Dan oklopništva slave u natjecateljskom duhu. Posebno raduje sudjelovanje pripadnika Slovenske vojske, a nadam se da će nam se iduće godine pridružiti i pripadnici oružanih snaga Mađarske i Bosne i Hercegovine. Pokazali ste vrhunsku obučenost i spremnost. Samo dobro obučene borbene postrojbe jamac su uspjeha,” rekao je general Šerić te dodao kako će se proces modernizacije tenkova nastaviti i u budućnosti.

General Tretinjak istaknuo je kako pripadnici Hrvatske vojske imaju dovoljno snage, znanja i kompetencije te se mogu nositi s brojnim dužnostima i zadaćama izvan domovine, a zadatak je sada osigurati tehnološki razvoj.

”Ove godine vidim značajnu kvalitetu u radu posada, a to se vidi i po vremenu u kojem odrađuju zadane radne točke. Drago mi je vidjeti da je budućnost oklopništva osigurana,” kazao je general Tretinjak te istaknuo kako je ovo natjecanje važno radi jačanja operabilnosti.

Zahvalnost na pozivu za sudjelovanje u natjecanju iskazao je general Žurman te istaknuo kako se Slovenska vojska rado odaziva pozivu prijateljskih i partnerskih zemalja.

Zapovjednik GOMBR-a general Validžić naglasio je veliku važnost dobro obučenih posada u oklopništvu.

”Moram istaknuti da su za vrijeme Domovinskog rata, a i danas, bez obzira na svu tehniku i napredak, u središtu svakog uspjeha oklopnih postrojbi ljudi. Hrabre, odlučne i dobro obučene borbene posade jedino su jamstvo uspjeha. Stoga, odabir, obuka i upravljanje osobljem moraju biti u središtu naše pozornosti,” poručio je general Validžić. Dodao je i kako se nada da će se ovo natjecanje još više proširiti jer je ono, osim na obučavanje posada, orijentirano i na razvoj suradnje, prijateljstva i dostizanje potrebne razine interoperabilnosti.

Zapovjednik oklopne brigade Mađarske vojske Lorenc istaknuo je kako će iduće godine i mađarske posade sudjelovati u natjecanju na vojnom poligonu ”Gašinci“.

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt

 


Obilježena 27. obljetnica  5. gbr

U Vinkovcima je 4. listopada svečano obilježena 27. obljetnica 5. gardijske brigade Sokolovi. Svečanost je počela polaganjem vijenaca u vojarni 5. gbr Slavonski sokolovi ispred spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr gdje su vijence zajednički položili izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Milinković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH general-bojnik Siniša Jurković i brigadni general Mijo Validžić.

Vijence su položili i predstavnici civilne vlasti te predstavnici braniteljskih udruga. Svečanost se nastavila mimohodom pripadnika 1. mehanizirane bojne Sokolovi i veterana 5. gbr i uzvanika do crkve sv. Euzebija i Poliona u središtu grada gdje je služena sveta misa. Nakon mise slijedilo je postrojavanje pripadnika 1. mb Sokolovi i veterana 5. gbr. Okupljenima se obratio izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske Ante Deur koji je rekao da su pripadnici 5. gbr Sokolovi temelj koji je gradio Hrvatsku te  da je 1. mb Sokolovi snaga ovog vremena. Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković osvrnuo se na ratni put 5. gbr te poručio pripadnicima 1. mb Sokolovi da je njihova stalna zadaća izgradnja moderne Hrvatske okrenute budućnosti koja se temelji na snazi, sposobnostima i umijeću svakog pripadnika Hrvatske vojske. Okupljenima se obratio i  pukovnik Robert Poljak koji je istaknuo da 1. mb Sokolovi kao čuvari tradicije i nasljedstva neće dopustiti da se zaborave sve bitke 5. gbr, njezini pripadnici i poginuli čija su imena utkana u stijeg 5. gbr.

OJI